undefined
undefined

Recept za Zvezdinu 10. vezanu pobedu: Da zaustavi Evansa, kontroliše skok i uspori Žalgiris u tranziciji

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.12.22. | 11:24

Duško Ivanović na pragu rekorda

Nižu se pobede na Malom Kalemegdanu od kako je stigao Duško Ivanović. Preskočila je Crvena zvezda devet prepreka, vešto se nosila sa gustim rasporedom, teškim utakmicama, a sada je čeka još jedno duplo kolo Evrolige. Večeras dočekuje Žalgiris (19.00), tačno 48 sati kasnije Olimpiju Milano.

Kako su iz kluba najavili, očekuju se krcate tribine dvorane Aleksandar Nikolić za oba duela, pa će crveno-beli imati pomoć šestog igrača u punom sjaju.

Izabrane vesti

19.00 (1,35) Crvena zvezda (16,00) Žalgiris(3,50)

Posle pet vezanih pobeda u Evroligi protiv Asvela, Albe, Makabija, Virtusa i Partizan Mozzart Beta, Zvezda ima polovičan učinak 6-6. Sa istim u večerašnji duel ulazi i litvanski velikan, ali za razliku od Ivanovićeve ekipe ima samo dve pobede u poslednjih pet mečeva na evrosceni i pretrpeo je dva vezana poraza kod kuće od Anadolu Efesa i Panatinaikosa.

Trijumfalni niz iskusnog stručnjaka večeras bi mogao dodatno da dobije na značaju, s ozbirom da je na pragu da izjednači rekord Evrolige. Naime, pobedom u istorijskom večitom derbiju, posle trojke Nemanje Nedovića u poslednjim sekundama, Ivanoviću nedostaje samo jedna kako bi stao rame uz rame sa izraelskim stručnjakom Cvijem Šerfom koji je tokom sezone 2007/08 preuzeo Makabi Tel Avivi i na startu mandata dobio šest protivnika u elitnom takmičenju. Crnogorski stručnjak se u minulom kolu izjednačio sa Jasminom Repešom koji je pre dve decenije vodio Fortitudo iz Bolonje (tada Skiper) do pet vezanih pobeda kada je seo na klupu.

Zvezda i Žalgiris su megdan delili 12 puta na najvećoj pozornici Starog kontinenta, a litvanski tim je dosad bio duplo uspešniji sa osam trijumfa. Prethodni duel pripao je timu iz Kaunasa, koji je slavio u Žalgirio Areni posle produžetka 103:98, na oproštaju Paulijusa Jankunasa. Crveno-beli su ipak dobili poslednji meč kod kuće (73:61).

"Dočekujemo Žalgiris u dobrom raspoloženju. Igramo dobro, treniramo dobro i trenutno nema razloga za brigu. Nadam se da ćemo produžiti niz koliko možemo. Žalgiris je nezgodan protivnik, što se pokazalo u prethodnom delu sezone. Igraju čvrsto, dobru odbranu, nekad i sa pet niskih igrača, nezgodni su. Moramo da budemo čvršći, ali igramo pred našom publikom i možemo da dođemo do pobede, ali mnogo je bitnih stvari koje moramo da odradimo da bi trijumfovali", istakao je Ognjen Dobrić.

Žalgiris je posle veoma loše prethodne sezone vratio stari sjaj sa litvanskim selektorom Kazisom Maksvitisom na klupi. Igra veoma čvrsto i bori se do poslednje sekunde, a zahvaljujući bivšem igraču Asvela i Burse Kevarijusu Hejsu veoma je nezgodan i na ofanzivnom skoku (Amerikanac beleži 2,7 po meču).

"Da odgovorimo na njihova preuzimanja u odbrani, nađemo najbolja rešrenja u napadu i ne damo im da se rastrče. Uzimaju dosta šuteva iz tranzicije, imaju dobar ofanzivni skok... Ima tih faktora koji mogu uticati na ishod meča, ali mislim da će fokus biti 40 minuta kako treba i da ćemo te zadatke odraditi najbolje moguće".

Kinan Evans (Foto: MN Press)Kinan Evans (Foto: MN Press)

Kao najbolji igrač litvanskog tima ove sezone izdvojio se Kinan Evans. Amerikanac koji je stigao iz Makabija prosečno beleži 15,1 poen, uz 4,2 asistencije po nastupu (prosečan indeks 15,6), ali Nemanja Nedović veruje da Zvezda ima pravi recept za bivšeg košarkaša Igokee i Makabija.

"Branko Lazić. Kao i Stefan Lazarević. Imamo dosta recepata za najbolje protivničke igrače, ali sigurno da će timska odbrana biti na vrhunskom nivou, što je potrebno da bi se došlo do pobede. Imamo samopouzdanje, formu, sve to samo da pretočimo sutra na teren", rekao je Nedović.

Dobrić tvrdi da ekipa ne oseća pritisak posle serije odličnih rezultata i da ide korak po korak.

"Idemo od utakmice do utakmice, pripremamo se za svaku kao da nismo vezali devet pobeda. Sledeći je Žalgiris, o tome razmišljamo, nemamo nikakav pritisak, spremamo se. Dobro se osećamo i jedva čekamo utakmicu".

Zadovoljan je svojim izdanjima, posebno jer je jedan od igrača sa najvećom minutažom u ekipi (u Evroligi treći iza Luke Vildoze i Bena Bentila).

"Ne mogu da se žalim, imam dobru minutažu, sve ide kako treba i nadam se da ću opravdati poverenje".

Oba tima imaju određenih kadrovskih problema pred večerašnji okršaj. Žalgiris je u Beograd doputovao bez Ignasa Brazdeikisa, Mantasa Kalnijetisa, Lukasa Lekavičijusa i Lijutaurasa Lelevičijusa, pa bi debi u Evroligi mogao da upiše mladi Kajus Kublickas.

S druge strane crveno-beli već neko vreme ne mogu da računaju na Nikolu Ivanovića koji je povredio tri rebra u prvom derbiju protiv Partizana i njegov povratak se očekuje tek za mesec i po dana. Zvezda je u pobedi nad Mornarom minule subote (93:77) doživela još jedan peh, pošto se povredio Luka Mitrović. Centar crveno-belih je dobio udarac u oko tokom utakmice sa Mornarom minule subote, a na terenu je prethodno proveo manje od dva i po minuta.

"Nije dobro i teško će biti na utakmici. Videćemo kako će se razvijati situacija", rekao je Duško Ivanović.

Nakon odlične minule sezone, Mitrović se izdvojio kao jedan od bitnijih igrača u Zvezdinoj rotaciji. Ove takmičarske godine beleži 7,9 poena i 4,6 skokova u Evroligi (prosečan indeks 11,4), kao i 7,9 poena i 3,1 skok u ABA ligi (prosečan indeks 10,8), pa je jasno da će nedostajati ekipi.

Ipak, ukoliko ne bude u stanju da nastupi, priliku da dodatno učvrsti svoju poziciju u timu dobiće Filip Petrušev. Kako sezona odmiče mladi centar pruža sve bolje partije. Od Ivanovićevog dolaska igra sve zrelije i sa većom koncentracijom u odbrani. Tako je odigrao ključnu ulogu u prvom derbiju protiv Partizana na evrosceni, pokrenuo crveno-bele posle vrlo lošeg uvodnog perioda i pomogao im da uspostave kontrolu skoka. Na kraju je imao +24 prema +/- parametru koji pokazuje rezultatsku razliku dok je bio na parketu.

EVROLIGA13. KOLO

Utorak

19.00 (1,35) Crvena zvezda (16,00) Žalgiris(3,50)

19.00 (1,55) Olimpijakos (14,5) Fenerbahče (2,70)

20.00 (1,60) Asvel (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,55)

20.30 (3,90) Bajern (16,00) Real Madrid (1,30)

20.30 (1,80) Olimpija Milano (14,5) Makabi (2.15)

20.45 (1,80) Valensija (14,5) Panatinaikos (2,15)

Sreda

18.30 (1,20) Efes (19,00) Baskonija (5,00)

19.00 (2,05) Monako (13,5) Barselona (1,90)

20.30 (1,35) Virtus Bolonja (16,00) Alba (3,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKauno Žalgiriskk ŽalgirisŽalgirisDuško IvanovićNemanja NedovićOgnjen DobrićLuka MitrovićFilip PetruševKinan Evans

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara