Reprezentativci Malija (FIBA)
Reprezentativci Malija (FIBA)

Reprezentativci Malija štrajkovali, FIBA ih izbacila iz kvalifikacija, a federacija suspendovala

Vreme čitanja: 1min | čet. 07.07.22. | 10:41

Malijci se nisu pojavili na mečevima sa Ugandom i Nigerijom zato što tri godine ne dobijaju ugovorene naknade za igranje u nacionalnom timu

Reprezentacija Malija je posle trijumfa nad Ugandom (76:66) i Zelenortskim ostrvima (64:58), uz tesan poraz od Nigerije (72:70) u februarskom prozoru, imala velike šanse da se u julskom 'prozoru' plasira u drugu fazu kvalifikacija za Svetski kup. Ali se na turniru u Kigaliju žestoko obrukala. Igrači se prvo nisu pojavili na meču sa Ugandom (1. jul), a zatim ni u duelu sa Nigerijom (2. juli), zbog čega je Mali automatski diskvalifikovan iz takmičenja.

Odmah pošto se Malijci nisu pojavili u dvorani za duel sa domaćinom, prostrujala je informacija da je taj potez reakcija na trogodišnje kašnjenje naknada i bonusa za igranje za nacionalni tim.

Izabrane vesti

Košarkaška federacija Malija je na nezapamćeni potez odgovorila javnim pismom u kome je navela ko su bili predvodnici štrajka (Ibrahim Đambo, Mamadu Kante, Ibrahima Sunera, Sadio Dukure, Drisa Balo, Umar Balo, Ibrahim Sidibe), uz obaveštenje da će oni biti suspendovani.

"Ovo je bez presedana, u suprotnosti sa vrednostima naših predaka zasnovanim na časti i dostojanstvu, na kojima je izgrađeno naše sportsko ponašanje. Nijedan razlog, ma koliko osnovan, ne bi trebalo da navede sportistu da ponizi svoju zemlju", obratila se javnosti Košarkaška federacija Malija pismenim putem povodom štrajka reprezentativaca.


tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara