Pau Gasol, Dirk Novicki, Nikola Jokić, Janis Adetokunbo, Toni Parker i Toni Kukoč (©AFP, ©Reuters)
Pau Gasol, Dirk Novicki, Nikola Jokić, Janis Adetokunbo, Toni Parker i Toni Kukoč (©AFP, ©Reuters)

Šest je kandidata, a ko je najbolji NBA Evropljanin svih vremena?

Vreme čitanja: 6min | uto. 13.06.23. | 08:35

Novicki, Gasol, Parker, Janis, Kukoč... Ili ipak Jokić?

Kada se diskutuje o najboljim evropskim košarkašima koji su pisali istoriju NBA lige najčešće su se izdvajala tri imena - Dirk Novicki, Pau Gasol i Toni Parker.

Poslednjih godina svoje mesto našao je i Janis Adetokunbo - Nigerijac po roditeljima, rođen u Atini - Toni Kukoč je posle "pionira" Vlada Divca, Žarka Paspalja i Dražena Petrovića prošao kroz vrata koja su za retke evropske košarkaše bila otvorena i postao važan deo šampionske generacije Čikago Bulsa u pohodu na titule od 1996. do 1998. godine, ali nije bio nosilac igre kao pomenuti.

Izabrane vesti

I u tom društvu - a možda i malo iznad? - od danas i Nikola Jokić.

Da li je Nikola Jokić najveći evropski as u istoriji NBA lige znaju oni koji su istu pisali. Konačan odgovor dobićemo za koju godinu. Nesumnjivo je da sada stoji rame uz rame sa ostalim evropskim gigantima i da u ovom trenutku nije manji ni od koga.

Da li uopšte treba iznositi Jokićeve argumente? NBA šampion, dvostruki uzastopni MVP, te zvanično najkorisniji igrač finala i Zapadne konferencije, kao i petostruki Ol star, tri puta član idealne petorke, pet ako računamo i drugu petorku... Lista Jokićevih dostignuća u najjačoj košarkaškoj ligi sveta idu u nedogled, jer je kao domine počeo da obara rekorde Vilta Čemberlena i ostalih velikana igre pod obručima. Čak i neke za koje se dugo verovalo da će zauvek ostati netaknuti... Naposletku, Nikola Jokić je franšizu sa relativno malog tržišta - malog u poređenju sa Los Anđelesom, Čikagom, Njujorkom, Filadelfijom i drugima - odveo do NBA trona! Prvi put u njenoj istoriji.

Kad smo već kod "premijera", valja istaći i da je Nikola Jokić prvi igrač u istoriji NBA lige koji je u plej-ofu prednjačio u tri najvažnije statističke kolone! Ubacio je 600 poena, uhvatio 269 skokova i podelio 190 asistencija!

Nikola Jokić je uspeo da podigne trofej sa Denverom jednom, sada će svi želeti da se ovaj uspeh ponovi i u narednim godinama. Pred srpskim reprezentativcem tek su najbolje godine za košarku, a ako čelnici Denvera uspeju da zadrže nukleus ekipe oko njega, imaće šansu da odu i po drugi prsten u narednom periodu.

I zaista je tako... Ima onih koji veruju da je prvi prsten možda i najteže uzeti, a opet postoji i škola mišljenja da je svaki naredni još teži... To najbolje znaju asovi poput Kukoča, Gasola ili Parkera, koji su ostajali verni jednom sistemu duži niz godina i to naplatili višestrukim lovorikama. Dirk Novicki je kompletnu karijeru proveo u Dalasu i dva puta ga odveo do finala. Prvi put se na putu do trofeja isprečio monstruozni Dvejn Vejd, dok je 2011. titula došla pomalo i nenadano, jer je naspram Mavsa ponovo bio Majami sa sve Velikom trojkom Lebron - Vejd - Boš. Ali, čuveni Dirkenštajn je uspeo!

Dirk Novicki i Džejson Kid (©AFP)Dirk Novicki i Džejson Kid (©AFP)

Nemac će ostati upamćen kao jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Za mnoge najbolji do Janisa i Nikole. Iako mu je na početku bilo teško da se privikne na NBA prilike, imao je ključnu ulogu u transformaciji Dalasa. Elegancija sa kojom je rešavao situacije učinile su da dobije neizmerno poštovanje kompletnog košarkaškog sveta. Nije nosio Mavse samo do ta dva finala, već su godinama bili ozbiljan takmac za titulu. I to je sve radio bez saigrača sa etiketom superzvezda kakve je, na primer, Majami imao sa Lebronom Džejmsom, Dvejnom Vejdom i Krisom Bošom... Karijeru je završio kao šampion 2011, MVP 2007, sa 14 izbora za Ol star i 11 puta član jedne od tri idealne petorke. Uzeo je i titulu najboljeg trojkaša 2006, a karijeru je završio sa 31.560 poena iliti 20,7 u proseku, 11.489 skokova (7,5 po utakmici) i 3.651 asistencijom (2,4 po meču). Jedan je od 75 velikana koji su se našli u jubilarnom timu povodom 75 godina NBA lige!

Na tom spisku se uz pomenute velikane sa početka teksta našao još samo Janis Adetokunbo, koga mnogi smatraju najvećim evropskim talentom svih vremena. Za nekog koga su u mladosti dugo gledali kao stranca, to je ogromna nagrada. Janis je 2021. godine doneo Baksima tek drugi prsten, prvi nakon 40 godina i dominacije Karima Abdul Džabara i Oskara Robertsona. Ipak, dug je put prošao dok nije postao šampion. Proboj karijere napravio je u četvrtoj sezoni sa Baksima, a nakon što je potpisao ugovor težak 100.000.000 dolara podigao je i nivo igre. Drastično je podigao lestvicu i postao Ol star. Kasnije je izrastao u dvostrukog uzastopnog MVP igrača lige, najboljeg defanzivca godine, a jedan je od svega trojice igrača uz Hakima Olajdžuvona i Majkla Džordana koji su u istoj sezoni osvojili ova dva priznanja. Pre dve godine postao je prvi neamerički košarkaš sa MVP nagradom u Ol star utakmici, posle čega je predvodio Milvoki do titule. Izabran je i za MVP finala, prvi još od Dirka. Sada je rame uz rame sa njima i Nikola Jokić.

Za razliku od Dirka, Janisa i Nikole, Pau Gasol ima dva šampionska prstena. Četiri puta član idealnih petorki, pet puta Ol-star, Gasol je zajedno sa Kobijem Brajantom izneo najveći teret u obe titule sa Lejkersima. Dok je Kobi cepao mrežice sa svih pozicija, Gasol je komandovao reketima i bio izuzetna sila, neko ko je plenio izvanrednom tehnikom. Ključni potez karijere napravio je 2008. godine, kada se izborio za trejd iz Memfisa u Lejkerse. Kobi i on su kliknuli istog trenutka i sklopili prijateljstvo koje se proširilo na porodicu Brajant i u godinama kada Crne mambe, nažalost, više nema... Mogao je da bude i trostruki uzastopni NBA šampion da se nisu desili Boston Seltiksi 2008. godine.

Toni Parker (©AFP)Toni Parker (©AFP)

Najviše trofeja ima Toni Parker. Čak četiri - 2003, 2005, 2007. i 2014. godine. Poput nekih prethodnika iz ovog društva, celu NBA karijeru proveo je u jednoj franšizi. Zajedno sa Gregom Popovičem, te Timom Dankanom i Manuom Đinobilijem učinio je da Sparsi postanu sila u NBA ligi. O tome svedoče četiri titule koje je Parker osvojio zajedno sa najbližim saborcima. Vrhunski plejmejker, sjajan u prodoru i pravi saigrač u svakom pogledu, Parker je vremenom stekao status najboljeg organizatora igre sa evropskog kontinenta što je samo po sebi ogromna stvar. Ono što mu je olakšavajuća okolnost u odnosu na ostale Evropljane je "provevropski" okrenuta franšiza sa trenerom Gregom Popovićem i sjajna ekipa saigrača oko sebe. Kod osvajanja prvog prstena je bio drugi strelac finala iza Dankana. U osvajanju drugog su Dankan i Đinobili su bili lideri. Ali u trećem i četvrtom finalu, Parker je bio prva zvezda Sparsa i najbolji strelac pored Dankana, Đinobilija, a kasnije i Kavaja Lenarda. Jednom je bio i MVP finala.

Toni Kukoč je vreme u Čikagu iskoristio da postane prvoklasni "ol-raund" igrač iliti svestrani košarkaš. Veoma inteligentan, jako snalažljiv, sposoban da odigra sve uloge koje su se od njega tražile. Nije bio nosilac, ali veoma bitan član šampionske generacije Bulsa koja je drugim "het-trikom" zaokružila dominaciju o kojoj se i danas piše i priča... Bio je najbolji šesti igrač 1996. godine, kao i član druge petorke rukija. U tri finalne serije je dva puta ima dvocifren prosek koševa, a u poslednjoj od tri je bio rame uz rame sa Pipenom kao prvim Džordanovim ađutantom.

Evropska košarka je NBA ligi dala i druga velika imena kao što su Peđa Stojaković, Vlade Divac, Luka Dončić, Arvidas Sabonis, Mark Gasol, Dražen Petrović, Andrej Kirilenko, Detlef Šrempf... Ipak, sam krem čine probrana imena, a među besmrtnima je od sada definitivno i Nikola Jokić. Sa veliki šansama da postane najbolji od svih. Ako to već nije i sada...


tagovi

Nikola JokićNBA ligaNBA finaleDenver NagetsDirk NovickiPau GasolToni ParkerJanis AdetokunboToni Kukoč

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara