Aleksandra Crvendakić poentira protiv Kanade (© Reuters)
Aleksandra Crvendakić poentira protiv Kanade (© Reuters)

Srpkinje vratile dug iz Rija: Kanada pala na otvaranju OI

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.07.21. | 12:14

Ženska reprezentacija u zanimljivoj završnici imala jače nerve - 72:68

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Tokija)

Evropske šampionke su otvorile Olimpijske igre u pobedničkom stilu. Na startu takmičenja Srbija je savladala dužnika sa prethodnog turnira, selekciju Kanade – 72:68 (16:13, 20:15, 9:17, 27:23). Iako nisu odigrale kako znaju, najvažnije je da su overile prvi trijumf. Priliku da se pokažu u još boljem svetlu i isprave sve greške koje su pravile u Saitami imaće za tri dana protiv Španije u drugom kolu (10.20 po srpskom).

Izabrane vesti

Bilo je neizvesno do poslednjeg trenutka da li će Sonja Vasić krenuti na Olimpijske igre zbog korone koju je dobila po povratku sa Evropskog prvenstva. Dočekala je odobrenje, nosila zastavu na ceremoniji, a onda na terenu povela saigračice u veliku bitku. Jasno je bilo da joj njen karakter neće dati da se štedi na poslednjem takmičenju u karijeri i čeka završnicu da bi bila potpuno spremna.

Uz njeno ime i prezime, najčešće se u prvom poluvremenu sa razglasa u sablasno praznoj „Saitama areni“ moglo čuti – Tina Krajišnik. Centar naše reprezentacije je nastavila u Tokiju tamo gde je stala u Valensiji. U reketu Kanađanke nisu pronalazile način da je zaustave. Srbija je, posle početnog opipavanja pulsa, u drugoj četvrtini stekla dvocifrenu prednost kada je Sonja Vasić videla Aleksandru Crvendakić samu u uglu i asistirala joj za tri. Odjekivali su aplauzi sa klupe, a na semaforu je stajalo - 32:21.

Prethodni duel ove dve ekipe ostao je izabranicama Marine Maljković u sećanju, jer su u grupnoj fazi Olimpijskih igara uspele da prokockaju 18 poena prednosti i izgube utakmicu. Jasno je bilo da ovog puta čak ni prilikom dvocifrenog vođstva ne sme biti bilo kakvog opuštanja... Srbija je na poluvremenu vodila osam razlike (36:28) i u nastavku je čekalo još mnogo posla.

Kanada se u prvom delu igre oslanjala na raspoloženu Šej Koli, a to se nije promenilo ni u trećoj četvrtini. Kada joj se pridružila i Nurs, prednost naše reprezentacije se istopila (38:38). Napad Srbije je potpuno stao, Kanada je bila u mnogo boljem ritmu, ali je rezultatski i dalje bila u egalu. Koliko god protivnice bile u naletu, naše im nisu dozvolile da se odlepe. Posle veoma loše treće četvrtine, šanse za pobedu su ipak bila jednake (45:45).

U poslednjoj četvrtini ponovo je na pozornicu izašla Sonja, pa je Srbija ličila na tim iz prvog poluvremena. Međutim, Kanada apsolutno nije želela da ispusti šansu. Bilo je veoma napeto, sve je mirisalo na dramatičnu završnicu. Sredinom ove deonice bitnu trojku pogodila je kapiten Jelena Bruks i u tom trenutku Srbija je povela (58:56). Odmah je stigao odgovor rivalki, ali potom i trojka Ane Dabović. Ista igračica je u narednom napadu izvela sjajnu asistenciju preko glave, a Crvendakić takav potez nagradila trojkom za 64:58. Lakše se disalo, ali je pobeda i dalje bila daleko.

Nesportska lična greška Tine Krajišnik je unela novu dramu na terenu, ali Kanađanke nisu iskoristile šansu da se još približe i zakomplikuju situaciju. Bruks je imala važno polaganje, a Ivon Anderson izvukla faul u napadu od protivnice i tako otvorila put ka trijumfu. Zbog pregledanja snimka u narednom napadu, utakmica se odužila. Sudije su posle sporne situacije dodelile loptu Kanadi. Bilo je 13 sekundi do kraja, a na semaforu vođstvo naše selekcije 70:67.

Pelington je iznudila faul Anderson, ali je promašila drugo slobodno bacanje. Ivon je uhvatila loptu, sprovela do Bruks, a onda dodala Ani Dabović koja je overila trijumf.

---------------------------------------------------------

OLIMPIJSKI TURNIR U KOŠARCI, ŽENE

SRBIJA - KANADA 72:68 (16:13, 20:15, 9:17, 27:23)

Dvorana: Saitama Super Arena

Sudije: Boner (SAD), Lecano (Argentina), Forsberg (Danska)

SRBIJA: Anderson 12, Bruks 9, Crvendakić 10, Dabović 11, Stanković 4, Butulija, Čađo, Dugalić, Jovanović, Krajišnik 10, Škorić, Vasić 16.

KANADA: Amijer 2, Ajim 2, Karleton 7, Nurs 16, Pelington 2, Ačonva, Aleksander, Koli 12, Edvards, Filds 19, Gušer, Rejnkok Ekunve.

OLIMPIJSKE IGRE, ŽENSKI KOŠARKAŠKI TURNIR

Grupa A

Ponedeljak:

Južna Koreja - Španija 69:73

Srbija - Kanada 72:68

TABELA



tagovi

ženska košarkaženska košarkaška reprezentacija SrbijeAna DabovićSonja SavićMarina MaljkovićAleksandra Crvendakić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara