Screenshot - Youtube.com; Foto: Starsport; fiba.basketball
Screenshot - Youtube.com; Foto: Starsport; fiba.basketball

Sve je spremno za Igru prestola u zemlji evropskih šampiona: Počinje sezona lova na Kralja

Vreme čitanja: 17min | sre. 28.09.22. | 18:42

Real Madrid bez Pabla Lasa kreće u odbranu krune, silno pojačana Barselona ponovo preti

Potvrdila je Španija dominaciju u evropskim košarkaškim okvirima osvajanjem novog zlata na kontinentalnim smotrama. Dokazala da usađen pobednički gen još pokreće Crvenu furiju, da odavno uspostavljen sistem i dalje daje rezultate. Jedan od razloga što Španci od 1999. godine nisu propustili da se plasiraju u polufinale Evrobasketa, što su osvojili sedam uzastopnih medalja na Evropskim prvenstvima, svakako je i kvalitetna domaća liga. Bez dileme i najkvalitetnija na Starom kontinentu.

Susretom između Đirone i Real Madrida otvorena je nova sezone u ACB ligi, a Kraljevski klub je u odbranu trona krenuo trijumfom nad Đironom 94:88. Više o susretu OVDE.

Izabrane vesti

Kao i u većini slučajeva od kako su klubovi 1983. godine odlučili da se odvoje od Košarkaškog saveza Španije i profesionalizuju ligu, prvi favoriti u "Igri prestola" su Real i Barselona. Sastav iz glavnog grada brani titulu koju je minule sezone osvojio trijumfom nad velikim rivalom u finalnoj seriji (3-1). Prošlog leta je Kraljevski klub po 14. put seo na španski tron, ali mu Katalonci i dalje beže sa dva šampionska trofeja više u vitrinama. Real je prvi zadao udarac, dobio El Klasiko u finalu Superkupa posle produžetka (89:83) i na pravi način otvorio sezonu.

Za razliku od prethodne sezone, ovoga puta će Španija imati četiri predstavnika u Evroligi - uz vlasnike A licence Real, Barsu i Baskoniju, u društvo najboljih vratila se i Valensija. Upravo će klubovi iz Vitorije i trećeg španskog grada po broju stanovnika biti najveći konkurenti Madriđanima i Kataloncima- Tu se ništa nije značajno promenilo, jer takva je slika već godinama u španskoj klupskoj košarci. Iz elitnog ranga su ispali Andora i Burgos, na njihova mesta seli Granada i Đirona. Posebno je interesantan povratak katalonskog tima koji će sa klupe predvoditi najstariji trener u prvenstvu - čuveni Aito Garsija Renezes (75). Posle 14 godina u Endesu se vraća i Mark Gasol kao centar i predsednik novoformirane Đirone (Gasol je osnovao 2014). Zvanično je dobio pravo da obavlja obe uloge.

Napravljene su očekivano brojne promene u svim timovima, potpisano je 109 igrača tokom leta.

REAL MADRID

Došli: Džanan Musa (Breogan), Mario Hezonja (Uniks), Serhio Rodrigez (Olimpija Milano), Petr Konreli (Grand Repids Gold, Dži liga).

Otišli: Toma Ertel (Zenit), Trej Tompkins (Zenit), Huan Nunjez (Ulm), Džef Tejlor

Ostali: Valter Tavares, Vensan Poarje, Gabrijel Dek, Karlos Alosen, Geršom Jabusele, Adam Hanga, Alberto Abalde, Entoni Rendolf, Najdžel Vilijams Gos, Serhio Ljulj (novi ugovor), Rudi Fernandez (novi ugovor), Fabijen Kozer (novi ugovor)

Trener: Ćus Mateo

Kraljevski klub posle 11 godina sezonu dočekuje bez Pabla Lasa na klupi. Iskusni stručnjak je u finišu minule doživeo infarkt, srećom se brzo oporavio, ali su u klubu procenili da bi zbog delikatnog zdravstvenog stanja bilo najbolje da napravi pauzu. Laso se nije složio, da bi na kraju došlo do rastanka. Trenera koji je sa 22 pehara drugi najuspešniji u istoriji kluba (zajedno sa Lolom Sajncom), nasledio je njegov asistent Ćus Mateo koji je i u finišu sezone vodio ekipu sa klupe ka tituli.

Roster je pretrpeo određene promene, nekoliko igrača je napustilo klub, a angažovani su Džanan Musa, Mario Hezonja i Petr Korneli, dok se u Madrid posle šest godina vratio Serhio Rodrigez. Musa je na Superkupu potvrdio da i u jednom od najvećih evropskih klubova može da dominira. MVP Endese je najpre postigao 21 poen protiv Betisa u polufinalu, a onda i 19 u finalu sa Barselonom.

"Sada sam mnogo zreliji. Mislim samo na uspeh tima, na pobedu Real Madrida. Na ličnom nivou... Mislim da svi već znaju kakav sam tip igrača. Da nije tako, ne bih sada bio u Real Madridu. Jedina stvar koju mislim je da Real Madrid osvoji što više titula, da dobijemo što više utakmica i ono što želim je da pomognem da se to ostvari. Na ličnom planu, videćemo kako će proći sezona, ali kao što sam rekao, najvažnije je da pobedi Real Madrid", rekao je nedavno reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Važan detalj je i da su paraf na novu saradnju stavili Serhio Ljulj, Rudi Fernandez i Fabijen Kozer, s tim što Rudi neće moći da pomogne timu na startu sezone zbog povrede ručnog zgloba. Zadržan je kostur tima iz prethodne sezone, tu je i dalje fantastični Valter Tavares. Geršon Jabusele je minule sezone pokazao da je igrač za velika dela i to povrdio na Evrobasketu gde je osvojio srebro sa Francuskom. Bitna će biti i uloga Gabrijela Deka, sve su veća očekivanja od Alberta Abaldea. Ponovo Kraljevski klub ima paklen tim na okupu.

BARSELONA

Screenshot - BARCA TVScreenshot - BARCA TV

Došli: Tomaš Satoranski (Vašington, NBA), Oriol Pauli (Andora), Nikola Kalinić (Crvena zvezda), Majk Tobi (Valensija), Jan Veseli (Fenerbahče), Oskar da Silva (Alba)

Otišli: Rolands Šmits (Žalgiris), Dante Egzum (Partizan), Najdžel Hejs Dejvis (Fenerbahče), Brendon Dejvis (Olimpija Milano), Nik Kalates (Fenerbahče), Pjer Oriola (Đirona)

Ostali: Rokas Jokubaitis, Aleks Abrines, Kajl Kjurik, Kori Higins, Serhi Martinez, Nikola Mirotić, Sertač Šanli, Nikolas Laprovitola (novi ugovor)

Trener: Šarunas Jasikevičijus

I ove godine će Barselona pokušati da osvoji sve trofeje. Prvi je ispustila u Superkupu, ali je jasno da se njemu najmanje nadala. Minule je zaustavljena u finalnoj borbi za španski tron, polufinalu Evrolige - oba puta je bio bolji Real. Izgleda da se od tih poraza ipak još oporavlja.

Pričao je Šarunas Jasikevičijus kako mu nedostaju "ubice" posle neuspeha na Fajnal foru u Beogradu. Iako na raspolaganju ima jedan od najskupljih timova u Evropi. Napravio je određene promene, pojačao igrački kadar povratnikom Tomašom Satoranskim koji će u Palau Blaugrani zaigrati prvi put posle šest godina u NBA. Uz njega je stigao i jedan od najboljih evropskih centara Jan Veseli, kao i MVP Jadranske lige Nikola Kalinić. Tri ozbiljne akvizicije katalonskog tima.

"Ostvario sam san da pomognem velikom projektu sa visokim ciljevima. Učinićemo sve da ih ostvarimo, ego nikome neće predstavljati problem", rekao je srpski reprezentativac u najavi sezone.

Lider tima će i u predstojećoj sezoni biti Nikola Mirotić, ali neće moći da pomogne Barsi na startu sezone zbog problema sa Ahilovom tetivom.

"Sezona traje 10 meseci i ne možete da gradite tim oko jednog igrača. Ideja je bila da imamo više internacionalnih igrača, jer se oni najbolje uklapaju, ali imaćemo mnogo rotacija", rekao je Jasikevičijus posle poraza u Superkupu.

BASKONIJA

Došli: Markus Hauard (Denver, NBA), Darijus Tompson (Lokomotiva Kubanj), Dani Dijez (Burgos), Dolton Homs (Birmingem, Dži liga), Majk Kocar (Hamburg)

Otišli: Alek Piters (Olimpijakos), Aleks Barera (Burgos), Džejson Grejndžer (Venecija), Vejd Boldvin (Makabi), Simone Fontekio (Juta), Janik Vecel (Alba)

Ostali: Artur Kuruc, Vanja Marinković, Sander Rajeste, Tadas Sedekerskis, Rokas Giedraitis, Met Kostelo, Stiven Inok

Trener: Đoan Penjaroja

Baski su ovog leta postavili Đoana Penjaroju na mesto šefa struke. Trenera čiji tim su eliminisali u četvrtfinalu plej-ofa prošle sezone (Valensija). U pitanju je jedan od najperspektivnijih španskih stručnjaka, koji se dokazao u ACB ligi, ali ostaje da se dokaže na najvišem nivou (Evroligi).

Okrenuo je tim iz Vitorije novi list, rastao sa se nekoliko ključnih igrača iz minule sezone i angažovao nekoliko interesantnih pojačanja. U centru pažnje je bivši igrač Denver Nagetsa Markus Hauard od kojeg s pravom mnogo očekuju u Fernando Buesa Areni.

Vanja Marinković bi posle odličnih izdanja u dresu reprezentacije Srbije tokom leta mogao da dobije pravu priliku. Minule sezone je bio u drugom planu, ali se čini da će se to sada promeniti.

Teško je proceniti koliko mogu Baski, dosta je nepoznanica u timu i mnogo toga će zavisiti od brzine kojom se Hauard bude adaptirao.

VALENSIJA

Aleks Mumbru (©valenciabasket.com)Aleks Mumbru (©valenciabasket.com)

Došli: Džered Harper (Birmingem, Dži liga), Kris Džons (Asvel), Džona Radebo (Ludvigsburg/Tenerife), Džejms Veb (Mursija), Kajl Aleksender (Fuenlabrada)

Otišli: Luj Labejri (Uniks), Majk Tobi (Barsa), Olivije Henlan, Nenad Dimitrijević (Uniks)

Ostali: Đosep Puerto, Viktor Klaver, Ćabi Lopez Arostegi, Hasijel Rivero, Haime Pradilja, Bojan Dubljević, Martin Hermanson (novi ugovor), Sen van Rosom (novi ugovor), Klemen Prepelič (novi ugovor)

Trener: Aleks Mumbru

Vratila se Valensija u Evroligu, doduše ne zahvaljujući rezultatima. Doneta je odluka za rastanak sa Đoanom Penjarojom koji je tim vodio do polufinala Evrokupa i četvrtfinala ACB lige. Na njegovo mesto postavljen je proslavljeni reprezentativac i jedan od najtalentovanijih španskih stručnjaka Aleks Mumbru.

Dokazao se u trenerskom poslu kao šef struke Bilbaa. Bilo je jasno da je vreme da napravi iskorak, pa je šansu dobio u Valensiji i potpisao trogodišnji ugovor.

Kris Džons bi mogao da bude kapitalno pojačanje, s ozbirom na činjenicu da je imao više nego dobru sezonu u Asvelu, posebno u Evroligi.

Iako jedan od najmlađih stručnjaka u ligi, imaće prilično iskusnu ekipu na raspolaganju. Dubljević i Van Rosom su starosedeoci i praktično simbol tima, tu je i veteran Klaver, dugogodišnji reprezentativac Slovenije Klemen Prepelič koji počinje petu sezonu u španskoj košarci.

HUVENTUD

Došli: Kajl Gaj (Majami, NBA), Herni Elenson (Obradoiro), Vilijam Hauard (Asvel), Leonardo Okeke (Olimpija Milano)

Otišli: Feran Basas (Gran Kanarija), Derek Vilis (Venecija), Vladimir Brodžijanski (Bahčešehir), Tomislav Buljan (Prat)

Ostali: Giljem Vives, Pau Ribas, Alert Ventura, Pep Buskets, Đoel Para, Simon Birgander, Andres Feliz (novi ugovor), Janik Krag (novi ugovor), Šombor Maronka (novi ugovor), Ante Tomić (novi ugovor)

Trener: Karles Duran

Predvođen Karelsom Duranom tim iz Badalone je već par sezona u gornjoj polovini tabele. Ponovo će igrati i Evrokup, okupio je dobru ekipu, a mnogo se očekuje od NBA pojačanja Kajla Gaja. Zadržan je kostur tima iz minule sezone, stigla su proverena imena i jasno je da će Huventud i u sezoni pred nama biti tvrd orah za sve protivnike u ACB ligi.

TENERIFE

Došli: Haime Fernandez (Unihaka), Eldžin Kuk (Tofaš), Ivan Kruz (Breogan), Tim Abromaitis (Unikaha), Musa Dianje (Andora)

Otišli: Emir Sulejmanović (Bilbao), Džona Radebo (Valensija), Dejan Todorović (Granada), Konstantin Kostadinov (Palensija), Tobijas Borg (Andora), Šon Smit (Estudijantes)

Ostali: Bruno Fitipaldo, Sasu Salin, Đoan Sastre, Serhio Rodrigez, Aron Dornekamp, Georgi Šermadini, Fran Gera, Marselinjo Uertas (novi ugovor)

Trener: Hesus Vidoreta

Tenerife i Ćus Vidoreta - dobitna kombinacija. Dokazalo se to i minule sezone kada je ovaj tandem ponovo osvojio Ligu šampiona (2017, 2022). Iskusna ekipa sa Kanara svima može da pomrsi račune, a u nastupajuću sezonu ulazi jača i za zlatnog španskog reprezentativca Haimea Fernandeza. Čini se da će Tenerife biti kamen spoticanja za mnoge i u takmičarskoj godini pred nama.

MANRESA

Pedro Martinez (Foto: Starsport)Pedro Martinez (Foto: Starsport)

Došli: Džerik Harding (Nimbruk), Đordano Bortolani (Olimpija Milano), Tajson Perez (Andora), Babatunde Olomujiva Andora), Markus Li (Leones, Portoriko), Džastin Hemilton (Peking Daks, Kina)

Otišli: Luk Mej (Granada), Rafa Martinez (penzija), Čima Moneke (Sakramento, NBA), Ismael Bako (Virtus), Džo Tomason (Zenit), Jankuba Sima (Venecija), Silvan Fransisko (Peristeri)

Ostali: Dani Garsija, Dani Perez, Giljem Hou, Elijas Valtonen, Marsis Štajnbergs, Branku Badio (novi ugovor), Huampi Vaulet (novi ugovor)

Trener: Pedro Martinez

Napravio je čudo Pedro Martinez minule sezone plasmanom u finale Lige šampiona. Odradio odličan posao i u prvenstvu gde se domogao sedmog mesta. Ostao je ipak bez ključnih igrača poput Čime Monekea (MVP LŠ otišao u Sakramento), Ismaela Bakoa, Jankube Sime, Silvana Fransiska. Angažovana su interesantna pojačanja, ali je pitanje da li je uprava uspela da nadomesti kvalitet koji bez kojeg je tim postao odlaskom pomenutih igrača.

Iskusni Džastin Hemilton se vraća u evropsku košarku iz Kine, Džerik Harding je stigao iz češkog Nimbruka. Pod reflektorima će biti pojačanje iz Olimpije Milano - talentovani Đordano Bortolani.

GRAN KANARIJA

Došli: Feran Basas (Huventud), Vitor Benite (Burgos), Davud Mutaf, Ruben Lopez de la Tore, Damijen Ingliš (Bilbao)

Otišli: Havi Lopez (Melilja), Ilimane Diop (Mursija), Artem Pustovji (Mursija), Dilan Enis (Galatasaraj)

Ostali: Ej Džej Sloter, Jovan Kljajić, Nikolas Brusino, Mikel Salvo, Olek Balcerovski, Džon Šurna, Endro Albisi (novi ugovor), Oliver Stević (novi ugovor), Kalifa Diop (novi ugovor)

Trener: Jaka Lakovič

Razočarala je Granka minule sezone ispadanjem u četvrtfinalu Evrokupa od Andore koja je kasnije izgubila od Burse, a potom i ispala iz ACB lige. Zato je bilo očekivano da Porfija Fisaka neko zameni na klupi, a njegov posao je na kraju poveren Jaki Lakoviču.

Dokazao se proslavljeni slovenački košarkaš i u cipelama, radio odično sa Ulmom minule sezone, a jasno je i da ima veliko iskustvo iz španske košarke. Dugo je igrao za Barselonu, a kao trener bio pomoćnik Karlesu Duranu u Huventudu, radio i u Bilbau.

Igrački kadar je pretrpeo promene, otišli su neki bitni igrači, ali se čini da će u sezoni pred nama mnogo toga zavisiti od igrača koji je na Kanarima dugi niz godina - poljskog reprezentativca Oleka Balcerovskog. Bivši igrač Mege je na Evrobasketu pokazao da je izuzetno napredovao i da je spreman da igra na visokom nivou.

BILBAO

Došli: Nikola Radičević (Lijetkabelis), Agustin Ubal (Barsa), Adam Smit (Hapoel Holon), Fransisko Alonso (Unikaha), Ćavi Rabaseda (Burgos), Emir Sulejmanović (Tenerife), Denzel Anderson (Ostrov), Ignasio Rosa (Ljeida), Majkl Kajser (Hapoel Holon)

Otišli: Anhelo Delgado (Pinar), Rafa Luz (Andora), Aleks Galan (Korunja), Žonatan Rusel (Dižon)

Ostali: Lude Hakanson (novi ugovor), Endru Gaudlok (novi ugovor), Aleks Rejes (novi ugovor), Tomeu Rigo (novi ugovor), Džef Viti (novi ugovor)

Trener: Haume Ponsarnau

Ogromne promene je pretrpeo Bilbao. Posle još jedne uspešne sezone klub je napustio Aleks Mumbru i prihvatio se izazova u Valensiji. Čini se da je Ponsarnau idealna zamena. Imaće pune ruke posla s obzirom da na raspolaganju ima potpuno novi tim.

Veliki problem predstavljaju i povrede Gaudloka i Rigoa, koji će najverovatnije propustiti čitavu sezonu, pa će klub morati da angažuje još dvojicu novajlija.

MURSIJA

Došli: Trevis Trajs (Šlonsk), Urban Klavžar (Real Madrid), Džejms Anderson (Anadolu Efes), David Jelinek (Andora), Rajan Luter (Gazijantep), Ilimane Diop (Gran Kanarija), Artem Pustovji (Gran Kanarija), Žordan Sako (Breogan)

Otišli: Kostas Vasileiadis (Marinos), Kris Čerapovič (Andora), Rinalds Malmanis (Neptunas), Džejms Veb (Valensija), Avgusto Lima (Unikaha), Emanuel Kate (Kluž)

Ostali: Tomas Beljas, Džordan Dejvis, Tad Mekfaden, Nemanja Radović, Sadijel Rohas

Trener: Sito Alonso

Interensantan tim je okupio bivši trener Barselone i Cedevita Olimpije. Angažovao iskusne centre poput Davida Jelineka i Artema Pustovjia, na poziciji organizatora igre dobio dva dobra pojačanja u najboljem igraču poljskog Šlonska iz minule sezone Trevisa Trajsa i talentovanom Urbanu Klavžaru iz Reala. Najveće pojačanje bi ipak trebalo da bude dvostruki uzastopni šampion Evrope Džejms Anderson iz Anadolu Efesa.

Mursija je minule sezone osvojila 10. mesto i bila među najprijatnijim iznenađenjima španskog prvenstva. Čini se da je nadogradila ekipu i da bi mogla da nastavi sa dobrim rezultatima.

BREOGAN

Nemanja Nenadić (Foto: fiba.basketball)Nemanja Nenadić (Foto: fiba.basketball)

Došli: Justus Holac (Hamburg), Serhi Garsija (Gran Kanarija), Skot Bamford (Le Man), Nemanja Nenadić (Zjelona Gora), Stefan Momirov (Kolosos), Toni Nakić (Cibona), Itan Hap (Ludvigsburg), Viktor Arteaga (Andora), Žonatan Kasibabu (Nant), Luka Brajković (Dejvidson Vajldkets, NCAA)

Otišli: Trej Bel Hejns (Budućnost), Tajler Kalinoski (Unikaha), Rašid Mahalbašić (Burgos), Ivan Kruz (Tenerife), Džanan Musa (Real Madrid)

Ostali: Erik Kintela (novi ugovor), Serhi Kintela (novi ugovor), Marko Luković (novi ugovor)

Trener: Veljko Mršić

Hit ACB lige iz minule sezone je promenio kompletan tim. Najveći udarac je svakako odlazak MVP-ja lige Džanana Muse, ali je on bio očekivan. Iako je Skot Bamfort angažovan kao veliko pojačanje za spoljnu liniju, čini se da će srpskom košarkašu Nemanji Nenadiću pripasti zadatak da odmeni Musu što bolje ume. Imao je vrlo dobru sezonu u Zjelonoj Gori, pokazao i protiv FMP-a na startu kvalifikacionog turnira za Ligu šampiona da se odlično spremio za sezonu (18 poena) i od njega mnogo očekuju u timu iz Luga.

Iako su košarkaši Breogana sjajano odradili pripreme i dobili sve rivale, nisu uspeli da savladaju Pantere u Pioniru, te neće igrati Ligu šampiona. Čini se da bi to moglo i da im pomogne, kako bi se posvetili prvenstvu. Imaće Mršić pune ruke posla, jer je dovedeno 10 novih igrača.

UNIKAHA

Alberto Dijaz (Foto: fiba.basketball)Alberto Dijaz (Foto: fiba.basketball)

Došli: Kendrik Peri (Budućnost), Tajson Karter (Zenit), Tajler Kalinoski (Breogan), Nihad Đedović (Bajern), Melvin Edžam (Cedevita Olimpija), Dilan Osetkovski (Asvel), Vil Tomas (Monako), Avgusto Lima (Mursija), Dejvid Kraviš (Galatasaraj)

Otišli: Kamerun Oliver (Leones, Portoriko), Pablo Sančez (Kaseres), Dejan Kravić (Pezaro), Met Muni (Najners Čemnic), Majkl Erik, Fransis Alonso (Bilbao), Karlos Suarez, Ruben Gerero (Obradoiro), Tim Abromaitis (Tenerife), Aksel Butelj (Turk Telekom), Haime Fernandez (Tenerife), Janis Nzosa (Betis)

Ostali: Alberto Dijaz, Dario Brizuela, Džonatan Bareiro

Trener: Ibon Navaro

Već neko vreme tim iz Malage igra ispod očekivanja, ali bi to moglo da se promeni ove sezone. Angažovana su kvalitetna pojačanja. Pre svega veoma iskusna. Jasno je da je oformljena ekipa za ostvarivanje što boljeg rezultata. Uz novajlije poput Kendrika Perija, Nihada Đedovića, Melvina Edžama, Vila Tomasa i Dilana Osetkovskog koji bi trebalo da podignu kvalitet ekipe, mnogo se očekuje i od zlatnog španskog tandema Alberto Dijaz - Dario Brizuela.

BETIS

Došli: Džeremaja Hil (Gravlen), Rodion Kuruc (Partizan), Janik Nzosa (Unikaha), Amar Sila (Ostende), Jorgos Calmpuris (Apolon), Volodimir Gerun (Bujukčekmedže)

Otišli: Džejkob Vajli (Vakeros, Portoriko), Luis Garsija (Menorka), Beka Burjanadze, Pablo Marin (Zamora), Ibrahim Magasa (Iraurgi), Majk Tores (Valjadolid), Vito Braun (Pinar)

Ostali: Pepe Pozas, Aleksandar Cvetković (novi ugovor), Šenon Evans (novi ugovor), Bi Džej Džonson (novi ugovor), Dairis Bertans (novi ugovor), Pablo Almazan (novi ugovor), Eulijus Baez (novi ugovor)

Trener: Luis Kazimiro

Tim iz Sevilje je imao solidnu minulu sezonu, pa je Kazimiro dobio kvalitetna pojačanja kako bi njegov sastav pokušao da napravi iskorak. Najviše se ipak očekuje od igrača koji je i prošle sezone bio najbolji u ekipi - Šenona Evansa.

Priliku da izvede karijeru na pravi put dobiće u Betisu i Rodion Kuruc, koji se nije snašao u Partizanu prošle sezone. Sudeći po minutaži sa Superkupa (odigra oko 25 minuta protiv Reala), čini se da će imati prostora da pokaže šta ume.

Aleksandar Cvetković je dobrim partijama zaslužio i novi ugovor, pa je jasno da mu trener Kazimiro veruje i da će odigrati bitnu ulogu i u sezoni pred nama.

FUENLABRADA

Dušan Ristić (Foto: Fuenlabrada)Dušan Ristić (Foto: Fuenlabrada)

Došli: Klevin Hena (Andora), Džeremi Senglin (Nanter), Pavle Savkov (Baskonija), Havi Beiran (Estudijantes), Lasan Kroma (Fo Provans), Vini Okuo (Obradoiro)

Otišli: Kajl Aleksender (Valensija), Obi Emegano, Čema Gonzales (Palensija), Kvan Čithem (Pezaro), Leo Majndl (Kluž), Aleks Lopez (Burgos), Žiga Šamar (Alba)

Ostali: Kristijan Ejenga, Huan Ferenandez, Osas Eigator, Jovan Novak (novi ugovor), Rodijs Macoha (novi ugovor), Dušan Ristić (novi ugovor)

Trener: Đosep Marija Raventos

Uspela je Fuenlabrada da opstane minule sezone, nagradila novim ugovorima srpski tandem Jovan Novak - Dušan Ristić. Solidno se pojačala, Novak je dobio opaku konkurenciju na poziciji plejmejekra u Klevinu Heni, a mnogo se očekuje i od Džeremija Senglina.

Ristić je posle dobre minule sezone uspeo da se izbori i za mesto u reprezentaciji Srbije na Evrobasketu, pa bi iako nije ostvario sa Orlovima željeni rezultat mogao da počne sezonu sa velikim samopouzdanje. Svakako u pravom ritmu, pošto su brojni igrači isticali da nema bolje pripreme za sezonu od igranja u dresu sa državnim grbom.

OBRADOIRO

Došli: Leo Vesterman (Monako), Markus Pejdž (Orlean), Dejvid Voker (Bilbao), Dragan Bender (Makabi), Marek Blaževič (Žalgiris), Ruben Gerero (Unikaha)

Otišli: Viki Okuo (Fuenlabrada), Henri Elenson (Huventud), Brejdon Hobs (Leven), Albert Oliver (penzija), Laurinas Birutis (Žalgiris), Kasijus Robertson (Ređana)

Ostali: Fernando Curbrigen, Aleks Suarez, Filip Skrab (novi ugovor), Alvaro Munjoz (novi ugovor), Tomas Skrab (novi ugovor), Edgar Visedo (novi ugovor)

Trener: Monćo Fernandez

Potencijalno i najveće iznenađenje ACB lige. Uspeo je Obradoiro da angažuje bivšeg plejmejkera Partizana Lea Vestermana koji ima ogromno evroligaško iskustvo. Praviće mu društvo još jedan košarkaš koji je branio boje crno-belih, Amerikanac sa srpskim pasošem Markus Pejdž. Obećavaju i pojačanja poput Mareka Blaževiča i Rubena Gerera, a odlučio je Obradoiru i da ukaže šansu velikom hrvatskom talentu Draganu Benderu kojeg su povrede sprečile da se snađe u NBA, pa potom i u Makabiju iz Tel Aviva.

SARAGOSA

(Twitter Saragosa)(Twitter Saragosa)

Došli: Marsel Ponitka (Frankfurt), Rihards Lomas (Getingen), Justinijan Džesup (Ilavara Hoks, Dži liga), Hauard Sent Ros (Panatinaikos), Boriša Simanić (Mega), Maodo Engirane (Rijej)

Otišli: Sten Okoje (Strazbur), Aleiš Font (Korunja), Omar Kuk (penzija), Dion Tompson, Haime Fernandez (Almansa), Rodrigo San Migel (Burgos), Hans Vanvajn (Nantern), Havijer Hustiz (penzija)

Ostali: Havi Garsija, Dino Radončić, Trigvi Hlinason, Frenki Ferari (novi ugovor), Santi Justa (novi ugovor), Kristijan Mekovulu (novi ugovor)

Trener: Martin Šiler

Spasao je bŠakota ispadanja Saragosu, koja je ovog leta rešila da joj se ne ponovi prvi deo minule sezone. Vrlo dobri austrijski stručnjak Martin Šiler je dobio priliku umesto iskusnog srpskog stratega koji je ugasio požar. Šiler je imao odličnu sezonu u Žalgirisu, a potom je iznenadada otpušten posle samo par poraza u Evroligi na startu minule sezone. Da je možda litvanski klub napravio grešku pokazuju i istorijski loši rezultati (prvi put u istoriji tim iz Kaunasa se nije borio za titulu).

Angažovana su kvalitetna pojačanja. Sent Ros sa evroligaškim iskustvom, sjajni letonski šuter Rihards Lomas koji je svojevremeno igrao i u Asvelu, a boje Saragose će braniti i reprezentativac Srbije Boriša Simanić. Izborio se za prvi angažman van domovine u karijeri i imaće priliku da se dokaže u najjačoj evropskoj ligi.

ĐIRONA

Došli: Kino Kolom (AEK), Pol Figeras (Palma), Kameron Tejlor (Makabi), Ondrej Hanzlik (Baskonija), Patrisio Garino (Nanter), Roko Prkačin (Cibona), Dušan Miletić (Partizan)

Otišli: Ćemi Urtasun, Pol Molins (Menorka), Mads Trurup (Almansa), Herard Sviljano (Hospitaljet), Gonsalo Delgado (Melilja), Albert Sabat (penzija), Karamo Žavara (Estudijantes), Kasper Vesvargas (Kaseres)

Ostali: Mark Gasol, Đozep Franš (novi ugovor), Maksimo Fjelerup (novi ugovor), Erik Vila (novi ugovor), Haume Sorolja (novi ugovor)

Trener: Aito Garsija Renezes

Uspeo je Mark Gasol da dovede Đironu do elite, a sada će lično da joj pomogne da opstane. Dobio je dozvolu da obavlja i ulogu predsednika, a i da na terenu komanduje ekipom. Za trenera je postavio čuvenog Garsiju Renezesa, da postavi sistem i izvede mlađe igrače na pravi put. Jedan od njih je i Dušan Miletić, koji je zablistao na pripremama protiv Barselone i katalonskom gigantu ubacio 25 poena.

Prelazni rok je dobro odrađen, a šlag na torti bi mogao da bude dolazak Pjera Oriole iz Barselone o kojem španski mediji ponovo pišu, posle spekulacija koje su se pojavile početkom leta.

GRANADA

Došli: Aleks Renfro (Burgos), Dejan Todorović (Tenerife), Luk Mej (Manresa), Kristijano Felisio (Ulm)

Otišli: Džejms Elisor (Benfika), Edu Gatel (Lusentum), Đoan Pardina (Melilja), Herman Martinez (Palensija)

Ostali: Kristijan Dijez (novi ugovor), Tomas Brolef (novi ugovor), David Iriatre (novi ugovor)

Trener: Pablo Pin

Dobila je Granada veliko pojačanje u Kristijanu Felisiju, organizacuiju igre poverila iskusnom Aleksu Renfrou. Nadala se da će spoljnom linijom komandovati Dejan Todorović, ali je prema informacijama iz Španije srpski košarkaš pretrpeo novu povredu kolena. Još je neizvesno kolika pauza ga čeka, ali se ističe da mu klub već traži alternativu.

ŠPANSKA ACB LIGA - 1. KOLO

Sreda

Đirona - Real Madrid 88:94

Četvrtak

19.00: (1,55) Fuenlabrada (14,5) Granada (2,70)

19.00: (1,55) Obradoiro (14,5) Saragosa (2,70)

21.30: (2,15) Manresa (14,5) Tenerife (1,80)

21.30: (1,30) Mursija (16,0) Breogan (3,90)

Petak

19.00: (1,55) Baskonija (14,5) Unikaha (2,70)

19.00: (3,50) Betis (16,0) Valensija (1,35)

21.30: (4,40) Gran Kanarija (17,0) Barselona (1,25)

21.30: (1,25) Huventud (17,0) Bilbao (4,40)

*** Kvote su podložne promenama

TABELA OD PRETHODNE SEZONE

TABELA ZA NOVU SEZONU



tagovi

ACB ligaKK Real MadridKK BarselonaKK ValensijaBaskonijaManresaMursijaObradoiroKK SaragosaUnikahaKK ĐironaGranadaKK BetisFuenlabradaKK TenerifeHuventudGran KanarijaKK BilbaoBreogan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara