Džejson Tejtum (©AFP)
Džejson Tejtum (©AFP)

Tejtum o 51 poenu: Samo sam se setio kako sam se zabavljao kao klinac i uživao, tada sam najbolji

Vreme čitanja: 5min | pon. 15.05.23. | 03:49

"S Embidom sam jako blizak. Drago mi je što je postao MVP, zbog reakcije. Treniramo zajedno tokom leta, stalno smo zajedno u Los Anđelesu. Video sam koliko je radio, koliko je truda uložio da postane MVP. Pričali smo preko telefona kada je postao MVP, čestitao sam mu, zaista sam bio srećan zbog njega", rekao je najbolji igrač Bostona

Rekord Stefa Karija bio je aktuelan dve sedmice, sve dok se Džejson Tejtum nije pojavio i sa 51 poenom postao igrač sa najboljim ofanzivnim učinkom u sedmim utakmicama NBA plej-ofa! Četiri poena nedostajala su mu da postane najefikasniji igrač Bostona u doigravanju na jednom susretu i prestigne legendarnog Džona Havličeka. Verovatno bi u tome uspeo da ga Džo Mazula nije izveo četiri minuta pre kraja, na šta je dobio stojeće ovacije publike!

Postao je jedan od tek četvorice igrača slavne franšize koji je u plej-ofu imao bar 40 poena i 10 skokova ili asistencija. Pre njega to je uspelo samo Džonu Havličeku, Leriju Birdu i Polu Pirsu. Prvi je košarkaš sa bar 50 poena u doigravanju, bez izgubljene lopte! Sve to uradio je na međunarodni Dan majki, pred svojom majkom koja ga je iz prvih redova ponosno pratila...

Izabrane vesti

Džoel Embid je posle veličanstvenog trijumfa Seltiksa prišao svom prijatelju i rekao mu da je "baš izabrao momenat kad će da eksplodira", a najbolji igrač Bostona kaže da je prosto moralo tako da bude, pogotovo nakon slabog izdanja u većem delu šestog meča serije, kada je Filadelfija propustila šansu da zatvori seriju.

"Posle prošle utakmice, koju sam završio dobro, ali nisam odigrao kako treba u većem delu, pa i zbog činjenice da nam je sezona na talonu, bio sam uzbuđen što smo imali još jednu šansu da se podignemo i vratimo. Bilo mi je drago što smo dobili još tu jednu šansu, jer sezona je mogla da nam se završi u šestoj utakmici. Uzbudilo me je to što smo mogli pred našim navijačima da pobedimo i odemo dalje", poručio je Tejtum.

Novinare je zanimalo da li je snažan finiš šeste utakmice uticao dodatno da se opusti i u majstorici odigra jednu od najboljih utakmica karijere?

"Verovatno da. I to mi je prolazilo kroz glavu. Odigrao sam loše koliko je to moglo da bude u 42-43 minuta, a onda sam rekao sebi da mogu samo da idem uzlaznom putanjom. Bili smo na konopcima u šestoj utakmici. Imali su nas, ali mi smo pronašli način da pobedimo. To je odlična stvar".

Džo Mazula je na konferenciji otkrio da je Tejtumu pred utakmicu rekao da se ne obazire na napadački učinak, već na sveukupni učinak…

"Tokom karijere pokušavam da stalno napredujem. U redu, mogu da postižem poene i to je nešto što me prati celu karijeru, ali ako želim da budem najbolji igrač ili jedan od najboljih, moram stalno da se pitam šta je to što mogu da uradim na oba kraja terena, ne samo da postižem koševe. Moram da dominiram u svim aspektima, da uhvatim što više lopti, da podelim asistencije, da igram dobru odbranu. To podigne i moje saigrače, kada me vide kako se borim i bacam na parketu za svaku loptu. To nam daje dodatnu energiju. Pokušavam da nađem sve moguće načine da pomognem timu i dominiram u svim aspektima".

Tejtuma je u jednom delu utakmice čuvao Embid, što je njemu posebno bilo zanimljivo…

"Igrao sam protiv njega u plej-ofu tri puta, četiri puta tokom ligaškog dela sezone na godišnjem nivou. S njim sam jako blizak. Drago mi je što je postao MVP, zbog reakcije. Treniramo zajedno tokom leta, stalno smo zajedno u Los Anđelesu. Video sam koliko je radio, koliko je truda uložio da postane MVP. Pričali smo preko telefona kada je postao MVP, čestitao sam mu, zaista sam bio srećan zbog njega. To je naš odnos".

Posle tri godine, ponovo će Boston igrati finale Istoka sa Majamijem… Serija kreće u noći između srede i četvrtka od 2.30, na parketu TD Gardena.

"Odlično ih poznajemo, treći put u poslednje četiri godine se susrećemo sa njima. Imaju dobrog trenera, igrače, znaju da igraju kvalitetnu košarku, pronašli su način da pobeđuju velike utakmice. Biće dosta takmičarskog naboja, biće zabavno, a kao takmičar jedva čekam da se sretnemo na terenu".

Utakmice kakvu je večeras odigrao Tejtum razdvajaju istinske pobednike od ostalih, a s obzirom na Mazuline reči da "ne treba da sluša priče drugih", novinari su pitali Džejsona šta je to poslušao, a šta ne?

"Pred šestu utakmicu bio sam previše fokusiran, previše stegnut, mnogo sam razmišljao o tome šta treba da uradim, koliko treba da ubacim da bismo pobedili. Sada sam bio mnogo opušteniji, smejao sam se, šalio, ponovo sam bio ja. Tada igram najbolju košarku, kada se zabavljam. Ovo je nešto čime se bavim od malih nogu, nešto što volim da radim. Zato sam želeo da se opustim, izađem na parket i zabavim. Prisetio sam se pre sedme utakmice koliko je važno biti opušten, kako sam to radio kao klinac, igrao se košarke. Tada mi se utakmica otvorila. Nisam razmišljao o pritisku, šta će ko reći. Zabavio sam se i bio najbolji".

Posle jedne situacije na parketu i pogođene trojke Tejtum se okrenuo ka publici i uzviknuo "ovako ja to radim", što nije nešto po čemu je 25-godišnji as prepoznatljiv…

"Moram da dam kredit publici. Ovo je verovatno najbučnija publika u poslednjih godinu dana, mi smo se hranili tom energijom. Pomogli su nam mnogo, biće nam potrebni do kraja sezone takvi. Mi njih hranimo, kao i oni nas. Ne mogu da iskažem dovoljno koliku ljubav osećam od publike, nebitno da li je pre, tokom ili posle utakmice. Ovde sam celu karijeru, osećam da su me prihvatili kao svog, to mi mnogo znači. Volim što sam ovde, volim da nosim ovaj dres, volim da igram velike utakmice. Oni mi daju emocije i snagu, uzajamni je osećaj ljubavi i poštovanja".



tagovi

NBA ligaNBA plej-ofDžejson TejtumBoston Seltiks

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara