Zvezdina ekipa posle poraza od Makabija (©MN Press)
Zvezdina ekipa posle poraza od Makabija (©MN Press)

‘Teodependiencia’ i ugušeni evropski snovi: Zvezda se okreće obavezama u ABA ligi

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.03.24. | 10:22

Posle ispuštenih plus 18 protiv Makabija, poslednjih pet kola Evrolige poslužiće kao poligon za uigravanje pred plej-of regionalnog takmičenja

Španci su skovali taj izraz još dok je Lionel Mesi činio da Barselona bude nedodirljiva sila s početka 21. veka: “Messidependiencia”. U slobodnom prevodu: zavisnost od Mesija. Navijači Crvene zvezde bi mogli samo da ga preformulišu. “Teodependiencia”, zavisnost od Miloša Teodosića.

Jer apsolutno je svima jasno da je Zvezda ozbiljan evroligaški faktor samo sa 36-godišnjim asom na parketu. Videlo se to i sinoć protiv Makabija, kada ni vođstvo od 18 poena razlike nije bilo dovoljno za pobedu. Mada je još posle poraza od Albe u Berlinu postalo je jasno: Crvena zvezda će teško napraviti iskorak u Evroligi i konačno se domoći nokaut faze takmičenja. Posle pet uzastopnih poraza može da se konstatuje: deseto mesto je nemoguća misija.

Izabrane vesti

Crveno-beli sa učinkom 10-19 sede na 16. mestu na tabeli. Slabiji skor imaju samo berlinska Alba (5-24) i Asvel (6-22). U poslednjih 10 utakmica Zvezda je ostvarila samo dva trijumfa, koliko i tim iz glavnog grada Nemačke, što je najslabiji rezultat u pomenutom intervalu.

Razlozi za ovakav učinak su brojni, od promašenih pojačanja do brojnih povreda. Taman kada se stekao utisak da je ekipa na dobrom putu da se oporavi od problema koje je za sobom ostavio Šabaz Nejpir, iz stroja su ispali Nikola Topić (još se nije vratio) i Luka Mitrović, nakratko i Nemanja Nedović. To je opteretilo druge igrače, pre svega Teodosića, a bez njega Crvena zvezda jednostavno nije isti tim.

U stvari, pitanje je da li je bilo koji evroligaški klub zavistan od najveće zvezde koliko Zvezda od 36-godišnjeg asa. Sve vredno što je Zvezda uradila ove sezone uradila je sa Teodosićem na parketu. I mada je bilo i onih koji su zbog godina bili protiv njegovog dolaska ne smemo ni da zamislimo kako bi ova sezona izgledala da iskusnog plejmejkera nije bilo u timu. I onaj pehar u Kupu Radivoja Koraća isključivo je Teova zasluga. Bez Miloša na terenu crveno-beli nisu dobili nijedan meč u Evroligi.

Bajernu je ubacio 16 poena uz 11 asistencija za kraj one mini serije od četiri poraza koja ja rezultovala rastankom sa Duškom Ivanovićem. Onda Fenerbahčeu 18, Albi 12 uz četiri skoka i pet asistencija. Makabiju nestvarnih 27 uz 14 asistencija za indeks korisnosti 40. Protiv Fenerbahčea nije bio košgeterski raspucan, ali je podelio osam pasova, Partizanu je ubacio 13 poena uz sedam asistencija… Čak i kada nije bio najbolji na parketu bio je taj koji je držao utakmicu pod kontrolom.

Protiv Makabija ga nije bilo – kao ni Branka Lazića i Nemanje Nedovića – i potvrdilo se ono sa početka teksta: Zvezda bez Tea nije konkurentna u Evroligi. Imala je ubedljivu razlike, nije bilo dovoljno. Nije bilo koga da smiri ekipu, da spusti ritam, da izabere pravo rešenje u napadu.

Zvezda tako ni ove sezone neće igrati nokaut fazu Evrolige. Ni uvođenje plej-ina nije joj pomoglo da makar u finiš sezone uđe sa bilo kakvim rezultatski aspiracijama i to se osetilo i po praznim stolicama u Areni mada je i zvanična brojka od 12.537 navijača sasvim respektabilna. No, pad je očigledan. Prošle sezone Zvezda je bila deseta sa skorom 17-17, ove u najboljem slučaju može da priđe na dve pobede od prošlosezonskog učinka.

Da sve bude gore, Jago dos Santos je završio u bolnici posle udarca koji je dobio u glavu krajem utakmice. Doživeo je prelom frontalnog sinusa i lakši potres mozga, a klub je saopštio da bi mogao da završi i na operacionom stolu... Kako stoje stvari, Sferopulos već za vikend protiv Cibone u Zagrebu neće imati nijednog plejmejkera na raspolaganju, jer još nema indicija da bi Teodosić ili Topić mogli da se vrate na parket. Nedović, koji bi mogao da pomogne kao prinudno rešenje, sveže je povređen...

Makar Zvezda na pet kola do kraja ima dobru situaciju. Prva je na tabeli sa dve pobede više od Budućnosti, tri od Partizan Mozzart Beta. Ali, umesto da rutinski čuva prednost do doigravanja, moraće zbog kadrovske situacije crveno-beli da ulože ozbiljan napor i u predstojećim mečevima na Jadranu.

Nokaut faza Evrolige ostaje nedosanjani san. I opomena za narednu sezonu. Jer ma koliko je Zvezda uspevala da u prvim evroligaškim sezonama formira sasvim solidan tim sa neuporedivo manjim budžetom prošlog leta je upala u zamku sopstvenih ambicija. Šabaz Nejpir je sasvim sigurno najveći promašaj, ali ne i jedini. Majk Tobi nikako nije uspevao da se snađe u Evroligi, čak oscilira i u ABA ligi, Marko Simonović je odavno na kaljenju u Bešiktašu, ekipa je prvo imala problema na centru, ispostavilo se na kraju da je tanka i na jedinici…

Previše kikseva za evropski iskorak, premalo vremena za žalopojke. Jedini izlaz vodi kroz ABA ligu. Ako se ode do samog kraja, sezona bi mogla da dobije značajno višu ocenu. Mada, budimo iskreni, ni ovih 12.000 ljudi u Areni nije tu zbog supremacije u regionu. Evroliga je ono što budi maštu. Evroliga i večiti derbi. Ma koliko ih bilo u jednoj sezoni. I zna Zvezda šta sad mora da uradi.



tagovi

KK Crvena zvezdaMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara