Jago dos Santos protiv Makabija (Foto: Starsport)
Jago dos Santos protiv Makabija (Foto: Starsport)

Zvezdin sunovrat: Ko ne može da sačuva +18 ne može ni u plej-in

Vreme čitanja: 5min | čet. 14.03.24. | 21:13

Sa 11 igrača u protokolu crveno-beli dominirali u prvom poluvremenu, a onda potpuno pali i doživeli 19. poraz u Evroligi ove sezone

Ušao je Makabi u utakmicu sa pet pobeda više i imperativom pobede. Crvena zvezda je u startu bila bez Miloša Teodosića, Nikole Topića i Treja Tompkinsa, a onda je pred susret obelodanjeno da će sa 11 igrača izaći na megdan Ponosu Izraela, jer ekipi ne mogu da pomognu ni Nemanja Nedović i Branko Lazić. Ipak, iako je sve bilo protiv nje u uvertiri, Zvezda je odlično otvorila utakmicu i u potpunosti kontrolisala dešavanja na parketu tokom prvih 20 minuta. A onda... Potpuno su pali izabranici Janisa Sferopulosa u nastavku. Bili bez rešenja u napadu i gosti iz Tel Aviva su istopili minus od 18 poena s početka treće deonice, preokrenuli u odlučujućoj četvrtini. Povredio se u finišu i Jago dos Santos, misija je odjednom postala nemoguća. Makabi je slavio, nastavio borbu za plej-of, dok su se crveno-beli verovatno oprostili i od plej-ina - 80:84.

Prekinuta je i decenijska tradicija, pošto je Makabi dosad samo jednom savladao Zvezdu u Evroligi kao gost i to u novembru 2013. godine. Sastav iz Izraela tako posle 29. runde ima bilans 16-13, dok su crveno-beli na 10-19, nakon petog uzastopnog poraza.

Izabrane vesti

Ubedljivo najbolji u beogradskoj ekipi bili su Jago dos Santos sa 20 poena i sedam asistencija, kao i Džoel Bolomboj koji je brojao do 11, uz osam uhvaćenih lopti. Brazilac je u poslednjoj četvrtini dobio lakat u glavu od Bonzija Kolsona, pa je sa bolnom grimasom napustio teren uz pomoć lekarskog osoblja. Ovaj tandem ispratili su Adam Hanga sa 13 i Džavonte Smart sa 12 poena (svih 12 u prvom poluvremenu).

S druge strane, dominacija Džoša Niba: 18 poena i 13 skokova za indeks korisnosti 33. Vejd Boldvin je pored 14 poena imao i sedam skokova, kao i pet asistencija, Bonzi Kolson je brojao do 23, a Lorenzbo Braun do 10 (pet asistencija).

CRVENA ZVEZDA - MAKABI TEL AVIV 80:84

/21:17, 26:14, 14:22, 19:31/

Dvorana: Štark Arena (Beograd)

Sudije: Fernando Roka, Gitis Viljus, Sašo Petek

Crvena zvezda: Smart 12, Lazarević, Hanga 13, Davidovac 7, Mitrović 8, Tobi, Bolomboj 11, Ilić, Giedraitis 8, Gilespi 1, Dos Santos 20

Makabi: Klivlend 6, Veb 2, Braun 10, Boldvin 14, Menko, DiBartolomeo 3, Rivero 2, Koen 3, Tomason, Nibo 18, Blat 3, Kolson 23

Posle uvodnog egala, Zvezda je počela da se odvaja zahvaljujući dobrim potezima Bolomboja u reketu. Vezao je pet poena za 9:3, ali je Makabi ekspresno odgovorio serijom 6:0. Proletelo je prvih pet minuta utakmice, a onda se ostatak uvodne deonice prilično odužio. Počeli su i jedni i drugi da seku igru faulovima, teže se dolazilo do poena na obe strane, ali crveno-beli su čuvali prednost. Nakratko su gosti poveli posle trojke Boldvina (16:17), ali je Zvezda dobro privela četvrtinu kraju i na prvi odmor otišla sa 21:17.

Dobro su crveno-beli igrali u odbrani u većem delu prve deonice, ali su u drugoj podigli zid. Sjajno su preuzimali, borili se, nisu košarkaši Ponosa Izraela imali prostora ništa da iskreiraju u napadu. Do poena su dolazili sve teže, uglavnom iz iznuđenih šuteva ili posle ofanzivnih skokova, a na drugoj strani terena je Smart namestio ruku. Vezao je sedam poena i doneo Sferopulosovom timu prvu dvocifrenu prednost sredinom druge četvrtine (33:22). Makabi je pokušao da odgovori, ali su ga Smart i Dos Santos zatrpali novim preciznim hicima sa distance. U finišu prvog poluvremena i nekoliko lucidnih poteza je napravio Mitrović, pa je uz čvrstu defanzivu ekipa srpskog šampiona stekla 16 poena prednosti pred pauzu od 15 minuta (47:31).

Ipak, u trećoj četvrtini su se javili problemi. Pre svega u napadu. Očekivala se svakako reakcija gostiju, Zvezda je sve teže dolazila do dobrih rešenja u napadu, a loše odluke su u nekoliko navrata otvarale i protivniku prostora za bržu igru u tranziciji. Od osam poena crveno-belih u prvih pet minuta treće četvrtine, šest je postigao Jago, dok je Makabi ubacio 16. Očas se prepolovila prednost Sferopulsovog tima, Makabi je krenuo na sve ili ništa, podigao nivo agresivnosti i to je dalo rezultate. Ipak, uspela je Zvezda da završi četvrtinu u pozitivnom maniru, pošto je Gilespi blokadom zaustavio pokušaj Rivera u poslednjim sekundama, pa se u odlučujućih 10 minuta ušlo sa 61:53 na semaforu.

Nastavili su se problemi Zvezde i u četvrtom periodu. Došlo je do stagnacije u napadu, nisu Sferopulosovi puleni uspevali ni da izmisle poene, individualnim rešenjima dođu do koševa, a pritom je gost uspostavio kontrolu na skoku. Utisak je da je u drugom poluvremenu centrima Ponosa Izraela mogao da parira samo Džoel Bolomboj, ali je proveo dobar deo treće deonice na klupi zbog tri faula i tu je Makabi uhvatio priključak, a onda u odlučujućem periodu serijom 13:2 stigao i do preokreta - za manje od pet minuta... Nibo je gospodario pod obručima, a crveno-beli su se od dva poena u poslednjoj deonici pomakli trek na tri minuta i 40 sekundi do kraja, kada je Hanga pogodio tojku za 67:70. Precizan je bio i Davidovac, ali su gosti imali odgovor - 70:75 na dva i po minuta do kraja. Potom je udarac u glavu dobio i Jago dos Santos i nije mogao da nastavi meč, bilo je jasno da će Zvezda teško do preokreta u odlučujućim trenucima... Pokušala je da se vrati, imala šansu, ali su Izraelci sačuvali prednost i prekinuli decenijski post protiv Crvene zvezde u Beogradu.

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Valensija 118:88

/Dorsi 28 - Dejvis 18/

Olimpijakos - Panatinaikos 71:65

/Rajt 17 - Nan 15/

Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv 80:84

/Jago 20 - Kolson 23/

Alba Berlin - Monako U TOKU

Barselona - Partizan Mozzart Bet U TOKU

Baskonija - Olimpija Milano U TOKU

Petak

20.00: (3,20) Asvel (16,0) Anadolu Efes (1,45)

20.30: (1,60) Bajern Minhen (16,0) Žalgiris (2,65)

20.30: (2,65) Virtus Bolonja (16,0) Real Madrid (1,60)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Makabi Tel AvivJago dos SantosDžavonte SmartJanis SferopulosDžoel BolombojVejd BoldvinBonzi KolsonDžoš Nibo

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara