Miloš Teodosić (Foto: Starsport)
Miloš Teodosić (Foto: Starsport)

Teova genijalnost jača od umora i bola, a finala su mu omiljena pozornica

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.02.24. | 12:25

Velika je stvar za crveno-bele što je upisao minute u polufinalu Mozzart Kupa Radivoja Koraća

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Konstatovano je već da je Crvena zvezda ove sezone tim Miloša Teodosića. Da od iskusnog srpskog plejmejkera mnogo toga zavisi na Malom Kalemegdanu. Nekada mu je dovoljno svega nekoliko minuta, kao u polufinalu Mozzart Kupa Radivoja Koraća, da pokrene ekipi. Ulije joj sigurnost i pokaže put ka pobedi. Zato je jasno da će i u finalu borbe za Žućkovu levicu reflektori biti uprti u valjevskog dirigenta.

Izabrane vesti

Propustio je tri vezane utakmice crveno-belih. Dobili su Zadar bez problema, ali su zato izgubili od Žalgirisa i pošteno se namučili da savladaju FMP na startu borbe za Žućkovu levicu. U susretu sa Čačkom 94 je kročio na teren krajem prve deonice, odmah pogodio trojku, podelio nekoliko asistencija za TV špice i pomogao ekipi koja se nije najbolje snalazila na početku da uhvati željeni ritam. Kasnije nije ni morao da se vraća na teren, saigrači su završili posao.

Ostaje da se vidi u kojoj meri će moći da pomogne u finalu. Trener Janis Sferopulos nije bio previše optimističan.

Videli ste da Teodosić nije 100 odsto spreman, još oseća bol, ali može da odigra neke minute“, rekao je grčki stručnjak posle polufinala, u kojem je Miloš odigrao osam minuta i za to vreme ubeležio po tri poena i asistencije.

Ipak, čini se da je prilično jasno da će Teo stisnuti zube i uraditi sve što je do njega da podigne prvi trofej sa Crvenom zvezdom. Ukoliko bude morao da igra značajno više od osam minuta, što je sasvim očekivano, utisak je da će ga teško išta zaustaviti da to i uradi. Već je za Zvezdu igrao pod injekcijama, žrtvovao svoje telo za klub za koji navija. Sada je trofej na talonu, a sećamo se šta je pričao još pred početak sezone.

"Jedan od motiva je Zvezda, a drugi motiv je da se napravi nešto veliko sa Zvezdom. Osvajati trofeje u inostranstvu je sjajno, ali osvajati trofeje sa klubom iz Srbije i sa klubom za koji navijaš je posebno. To je nešto što želim da osetim i doživim”, rekao je Teodosić u intervjuu za klupski sajt.

Osim što je ove sezone pokazao da jedan od najboljih plejmejkera u Evropi i neposredno pred 37. rođendan (nije Evroliga slučajno danas objavila video u kojem se pita da li je najbolji dodavač svih vremena?), Miloš je kroz karijeru bio poznat i kao igrač koji obožava velike utakmice, koji uvek preuzima odgovornost i posebno blista kada je "komad srebrnine" u igri.

Još na početku karijere je bio jedan od najzaslužnijih za veliku pobedu FMP-a nad Partizanom u finalu Kupa 2007, pošto je ubacio bitne šuteve u poslednjoj četvrtini, meč okončao kao drugi strelac tima iz Železnika sa 14 poena. Nakon toga se otisnuo u Pirej i tokom perioda u dresu Olimpijakosa osvojio dva Kupa Grčke 2010. i 2011. To iskustvo posebno je bitno pred završnu bitku za Žućkovu levicu, jer je Teo oba puta bio MVP turnira i najbolji strelac finala! Dakle, posebno uživao u specifičnom sistemu kup takmičenja.

Kroz karijeru je, naravno, osvojio još pregršt trofeja. Evroligu je pokorio 2016, Evrokup 2022 (gde je takođe, gle čuda, bio MVP finala), bio je šampion Italije 2021 (MVP finala), osvojio dva Superkupa na Apeninima... Od šest uspešno okončanih doigravanja VTB lige, dva je okončao kao najkorisniji igrač. Dva puta je bio i ruski šampion sa CSKA, logično, bio je i MVP tamošnje lige 2013.

A kada na sve to dodamo reprezentaciju... Osvajao je samo zlata u mlađim kategorijama i tri srebra sa seniorima. Pamte se njegove bravure u dresu sa državnim grbom, a posebno trojka preko Horhea Garbahose u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2010. godine. I tada ga je stizao umor, nije imao snage da probije korpulentnijeg čuvara u mismeč situaciji, ali je njegov genije preovladao - hitac sa devet metara je zajedno sa mrežicom pokidao i nadanja Španaca da mogu da nastave dominaciju.

Kako bilo, sada je pred Milošem prilika da dopuni vitrine još jednim peharom. Imao bi sigurno posebno mesto, s ozbirom da bi mu bio prvi sa Crvenom zvezdom. Zbog ovakih utakmica se i vratio u Srbiju, prihvatio ponudu tima sa Malog Kalemegdana. I teško da će ga i fizički problemi sprečiti da ostavi srce na terenu niškog Čaira.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, Mega - Vojvodina 92:100

/Plavšić 21 - Ašćerić 22/

Č4, Partizan Mozzart Bet - Hercegovac Gajdobra 92:67

/Vukčević 15 - Dimić 14/

POLUFINALA

Petak, 16. februar

P1, Čačak 94 - Crvena zvezda 52:87

/Lakić 11 - Mitrović 15/

P2, Vojvodina - Partizan Mozzart Bet 67:80

/Kaningem 17 - Kaminski 15/

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: (2,10) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)


tagovi

Miloš TeodosićKK Crvena zvezdaMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara