Luka Mitrović (Foto: MN Press)
Luka Mitrović (Foto: MN Press)

U Nišu ništa novo, Crvena zvezda i osmi put uzastopno u finalu Kupa Radivoja Koraća

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.02.24. | 18:42

Miloš Teodosić upalio motore posle povrede i uhvatio zalet za najvažniji meč u Čairu, sjajan debi Andreja Kostića

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Nije se Crvena zvezda 2016. godine domogla poslednjeg koraka u borbi za Žućkovu levicu, a onda je iz godine u godinu bila redovan učesnik velikog finala. Nastavila je niz u niškoj dvorani Čair i domogla se završne borbe na Mozzart Kupu Radivoja Koraća, tako što je savladala Čačak 94 u polufinalu rezultatom 52:87 i pokušaće da se izbori za 10. trofej u ovom takmičenju, četvrti uzastopni.

Izabrane vesti

Crveno-beli su polako podizali broj obrtaja, pa su se većinom prve deonice nalazili u zaostatku. Proigrali su ulaskom Miloša Teodosića, a onda su u finišu druge četvrtine konačno pronašli pravi ritam, te su se odlepili do odlaska na veliki odmor. Uspostavili su kontrolu i po povratku sa velikog odmora nastavili sa dobrom igrom, te je sve bilo jasno već posle tri četvrtine.

Najefikasniji u redovima pobedničke ekipe je na kraju bio Luka Mitrović sa 15 poena, a meč je okončao i kao najkorisniji pojedinac crveno-belih sa indeksom 25. Ispratio ga je Dalibor Ilić novom dobrom partijom: 13 poena i sedam skokova, uz nekoliko atraktivnih zakucavanja. Dvocifreni su bili još Nemanja Nedović sa 11, kao i Dejan Davidovac sa 10 poena. Šou je ipak u završnici ukrao mladi Andrej Kostić, koji je upisao debi u seniorskom timu Crvene zvezde i okončao ga sa sedam poena. Prve minute posle tri propuštene utakmice upisao je i Miloš Teodosić, a za osam minuta je upisao po tri poena i asistencije, dok se na terenu posle povrede našao i kapiten Branko Lazić (bez poenterskog učinka).

U poraženom sastavu je jedini dvocifren bio Stefan Lakić sa 11 poena, a svi igrači kojima je trener Đorđe Mićić ukazao priliku su se upisali u listu strelaca, sem Petra Grojića koji je bio najzaslužniji za veliku pobedu protiv Borca u četvrtfinalu. U svakom slučaju, košarkaši Čačka 94 mogu da budu ponosni na učinjeno u Nišu, jer su kao debitanti izbacili člana ABA lige i hrabro se odmerili sa srpskim evroligašem.

Pogodio je Nedović u prvom minutu trojku i delovalo je da bi utakmica brzo mogla da bude gotova, ali... Od tog trenutka ponovo su se javili problemi u napadu, dok motivisani rival to dobro koristio. Čačak 94 je odgovorio serijom 7:0, a crveno-beli su na tri poena iz uvodnog minuta ostali sve do sedmog. Nisu još uspevali da postignu koš iz igre, već je Giedraitis prekinuo post sa linije penala. Problem su bila i dva brza faula Nedovića. Tek je Zvezda proigrala, kao mnogo puta ove sezone, kada je na teren ušao Teodosić. Odmah se digao na šut za tri i pogodio. Potom je Hanga imao sjajan prodor, da bi tačku na generalno slabu prvu deonicu ekipe Janisa Sferopulosa stavio - Teo. Kada su svi pomislili da će loptu poslati Laziću koji je stajao sam u uglu, valjevski virtuoz je bez gledanja proigrao Ilića u reketu, a krilni centar Zvezde je sve ulepšao zakucavanje, za 15:15 posle 10 minuta.

---------

Na ovoj utakmici postignuto je 139 poena, što je donelo novih 139.000 dinara u humanitarnoj akciji "Svaki poen vredi više" Fondacije Mozzart. Trenutno je prikupljeno ukupno 782.000 dinara.

Podsetimo, Fondacija Mozzart tokom Mozzart Kupa Radivoja Koraća za svaki poen donira 1.000 dinara u humanitarne svrhe.

---------

Nije Zvezda ipak uspela da nastavi na krilima Teodosićeve majstorije u dobrom ritmu, pošto su košarkaši Čačka vezali četiri poena na startu druge četvrtine, a onda je Mitrović vezao dva koša pod faulom, pogodio i oba bacanja, pa je preokrenuo na 19:21. Uspostavila je Zvezda u tim trenucima kontrolu, ali nije uspevala da se odvoji. Borbeni Čačani se nisu predavali, s druge strane kapiten Lazić nije uspevao da pogodi sa distance u nekoliko navrata. Tek u finišu prvog poluvremena razlika u kvalitetu je isplivala na površinu. Stigao je i umor ekipu Đorđa Mićića, morao je i da štedi pojedine igrače zbog po dva prekršaja (četvorica), pa su crveno-beli uspeli da se odlepe, posle trojke Dos Santosa poveli 23:32 na ulasku u poslednji minut. Tačku na drugu deonicu stavio je trojkom Davidovac, za 23:35 u korist branioca trofeja.

Gde su stali u drugoj četvrtini, košarkaši Crvene zvezde nastavili su u trećoj. Čačani su ostali bez goriva, nisu mogli da pariraju favorizovanom rivalu, razigrao se i Nemanja Nedović, pa je razlika konstantno rasla. Već posle tri minuta igre u drugom poluvremenu, na semaforu je stajalo 24:45. Nakratko je rival odgovorio, ali nije bilo više povratka Čačanima. Sferopulosova četa je uhvatila željeni ritam, uspostavila kontrolu na oba kraja terena i prilično rutinski održavala veliku razliku. Na poslednji odmor otišlo se sa 37:64 za crveno-bele, pa je već sve bilo prilično jasno u Čairu.

Pošto je razlika već bila nedostižna, a Čačani su evidentno ostali bez snage, bilo je prostora i za atraktivne poteze. Prednjačio je Dalibor Ilić sa efektnim zakucavanjima, a onda je Sferopulos podigao čitave tribine na noge odlukom da u igru u poslednjoj četvrtini uvede zlatnog juniorskog reprezentativca Srbije, Andreja Kostića. Usledile su velike ovacije sa tribina za mladu nadu Crvene zvezde i utisak je da je čitav Čair sa nestrpljenjem čekao njegove prve poene.

Došli su na nešto više od tri minuta do kraja, kada je mladi košarkaš poentirao posle prodora i dobio gromoglasan aplauz sa tribina. Potom je imao i jedan veoma atraktivan potez, kada je fintom izbacio čuvara, izvukao se na šut za tri iz ugla, pogodio i zatresao Čair.


Dvorana: Čair, Sudije: Stojanović, Prpa, Hadžić

Crvena zvezda: Lazarević 5, Teodosić 3, Hanga 9, Davidovac 10, Mitrović 15, Lazić, Bolomboj 2, Ilić 13, Nedović 11, Giedraitis 5, Kostić 7, Dos Santos 7

Čačak 94: Dodić 8, Stajičić 6, Pulijam 7, Grojić, Pesaković 8, Lakić 11, Gašić 4, Pantić 4, Danilović, Dumić 2, Tatić 2

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, Mega - Vojvodina 92:100

/Plavšić 21 - Ašćerić 22/

Č4, Partizan Mozzart Bet - Hercegovac Gajdobra 92:67

/Vukčević 15 - Dimić 14/

POLUFINALA

Petak, 16. februar

P1, Čačak 94 - Crvena zvezda 52:87

/Lakić 11 - Mitrović 15/

P2, 21.00: (1,85) Vojvodina (hendikep 16,5 poena) Partizan Mozzart Bet (1,85)

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: Pobednik polufinala 1 - Pobednik polufinala 2


tagovi

KK Crvena zvezdaČačak 94Janis SferopulosDejan DavidovacMiloš TeodosićLuka MitrovićNemanja Nedović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara