Ultrakošarka i ništa manje od toga

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.05.18. | 12:28

Ovo je meč na koji se nestrpljivo čekalo gotovo 50 godina! Pet decenija. Tačnije, još od čuvenog finala iz 1969. godine, koje je CSKA dobio posle velike drame u dva produžetka

Košarkaški klasik koji se tako dugo čekao.

Tako bi, ukratko, mogao da se opiše predstojeći sudar svetova i okršaj CSKA i Reala na predstojećem Fajnal foru u beogradskoj Štark Areni (21.00, TV Sportklub). 

Izabrane vesti

MOZZART KVOTE
(1,70) CSKA MOSVKA (14,5) Real Madrid (2,30)

Ako je duel Fenerbahčea i Žalgirisa oslikan kao susret učitelja i učenika, odnosno branioca trona i kluba s bajkovitom sezonom, onda od drugog polufinalnog okršaja treba poželeti samo jedno - ultrakošarku! I ništa više... 

OSVAJAČ EVROLIGE - CSKA (2,40)

Ovo je meč na koji se nestrpljivo čekalo gotovo 50 godina! Pet decenija. Tačnije, još od čuvenog finala iz 1969. godine, koje je CSKA dobio posle velike drame u dva produžetka. 

Biće ovo tek prvi dvoboj dve košarkaške institucije na završnom turniru Evrolige iz čak šestog pokušaja. Prvi put CSKA i Real našli su se zajedno na završnom turniru davne 1996. godine. Od tada, do danas na istom mestu bili su 2013, 2014, 2015. i 2017. godine. Ali, nikada jedan protiv drugog. Da, jesu prošle sezone ukrstili koplja u utakmici za treće mesto u Istanbulu, ali koga to uopšte zanima?

OSVAJAČ EVROLIGE - REAL MADRID (4,50)

Zato se ovaj meč toliko dugo čekao. Ljulj, Dončić, De Kolo, Rodrigez... Svi na jednom mestu i sa istim ciljem - da se dokopaju finala Evrolige i prilike da zasednu na evropski tron. To je sudar koji je samo čekao da se dogodi. Ispod toga postoji gola istina - Ljulj je sada u koži Serhija Rodrigeza iz vremena kada je bradonja s Tenerifa bio u Realu, dok je Dončić Realov čovek sezone. Ćaćo će sada morati da ponese veliki teret na svojim leđima za CSKA, posebno ukoliko De Kolo ne bude u svom elementu.

Sam pogled na papir otkriva jasnu notu ovog meča - biće to sudar dve najefikasnije ekipe Starog kontinenta. CSKA s prosekom od 89 poena, Real s gotovo 86 koševa po utakmici! Napadačka moć dva giganta dostiže sam vrhunac na ovoj strani Atlantika. 

Nažalost, veliku žurku u najvećoj dvorani na Balkanu mogle bi da pokvare povrede. 

MOZZART SPECIJAL: Ko će biti MVP, a ko najbolji strelac F4?

Serhio Ljulj je Realu nedostajao praktično sve do četvrtfinala. Devet meseci jedan od najboljih igrača Evrope oporavljao se od pucanja prednjih ukrštenih ligamenata, ali se u seriju sa Panatinaikosom vratio kao da nije ni bio odstutan. Ipak, upućene glave tvrde da je Ljulj to četvrtfinale i utakmice u domaćem prvenstvu odigrao na tu, početnu svežinu. Preciznije - postoji bojazan da Ljulj ne bude u svom elementu protiv CSKA, kao posledica velike energetske potrošnje u kratkom vremenskom periodu.

Istina, CSKA je taj koji je u Beograd stigao s većim kadrovskim mukama. Nando de Kolo i Kajl Hajns su pretrpeli povrede u relativno kasnom delu sezone i još nije najjasnije šta Dimitris Itudis može da očekuje od njih večeras. Trenirali su normalno u četvrtak uveče, međutim... Dok je Kajl Hajns jasno i glasno rekao da je za ovaj meč spreman i da će odigrati sve ono što mu trener Itudis bude zadao, De Kolo nije bio tako uverljiv. Na novinarsko pitanje o tome da li se oseća spremno da izađe na teren i pokaže šta zna, De Kolo je tiho i gotovo nesigurno klimnuo glavom i dodao kratko: „Da“.

Uostalom, ne treba zaboraviti da CSKA neće moći da računa na rezervnog plejmejkera Lea Vestermana, koji je unapred otpao za završni turnir u Beogradu. To, praktično, znači da je CSKA ostao na samo jednom klasičnom plejmejkeru - Serhiju Rodrigezu. Nema sumnje da će popularni Ćaćo imati motiv više da se dokaže protiv bivšeg kluba, ali činjenica je upravo da ga njegov bivši trener, saigrači i članovi stručnog štaba najbolje poznaju. Sve vrline i sve mane. Dovoljno je samo pomenuti da je najslabiju utakmicu ove sezone u Evroligi odigrao baš protiv Reala, kada nije imao nijednu podeljenu asistenciju. 

Zato je vrlo moguće da će kraj Rodrigeza u startnoj petorci biti Kori Higins, koji iza sebe polako ostavlja sezonu sezonu karijere. Jedan od tri najbolja strelca u timu sa prosekom od 14 poena, Higins je u igru CSKA ove sezone uneo posebnu živost, intenzitet na obe polovine terena i mnogo važnih poena. Ne bi začudilo ako bi Semen Antonov takođe samo započeo utakmicu, dok će snažni i energični Nikita Kurbanov biti zadužen da pokvari posao u i oko reketa. Na kraju centarsku poziciju trebalo bi da zauzme Kajl Hajns, bez koga se CSKA teško snalazi.

S klupe će, naravno, svoju šansu dočekati De Kolo, uz Vila Klajburna, koji je ove sezone bio X faktor za CSKA, ali i sjajnog defanzivca Otela Hantera. Viktor Hrijapa i Vitali Fridzon bi svojim iskustvom mogli značajno da doprinesu stabilnosti ekipe, dok je Andrej Voroncevič taj koji bi trebalo da raširi Realovu odbranu i bude dodatna pretnja sa distance. Njegova saradnja sa Higinsom ove sezone bila je izvrsna i mogla bi da donese velike stvari CSKA u najvažnijem momentu. 

Za Real postoji nekoliko nedoumica. Ova sezona se vrtela oko Luke Dončića i bez sumnje, treba da bude nagrađen titulom MVP Evrolige. Ali, povratkom Serhija Ljulja Real je dobio taj element košarkaškog ludila koji je ranjenom Kralju nedostajao praktično cele sezone. Za razliku od CSKA, Real ima ravnomernije raspoređene poene među gotovo svim igračima u rotaciji, što bi moglo da bude oružje madridskog giganta u ovom polufinalu.

Osim Dončića i Ljulja mnogo se očekuje od Džejsija Kerola kao specijaliste za dalekometne šuteve, te od Rudija Fernandeza, kome je ova sezona donela mnogo patnje, uspona i padova, ali je uspeo da pronađe sebe u ovom timu posle dosta muka s povredama. Entoni Rendolf je enigma i Pablo Laso se nada da bi mogao od slovenačkog reprezentativca da dobije onu najbolju verziju, koja je nedostajala u poslednje vreme. Kreativni plejmejker Fakundo Kampaco već je najavio da će ovaj F4 proživeti kao da mu je poslednji u životu, Džefri Tejlor će morati da donese svoj defanzivni element u igru, Trej Tompkins je napravio važan iskorak ove godine, dok će Valter Tavares pokušati da iskoristi svoju visinu protiv znatno nižeg, ali stamenog Hajnsa. Zato će Tavares i Ajon, verovatno, pokušati da testiraju centarsku liniju protivnika, pre svega njihovo zdravstveno stanje. Jer, ako se pronađe i najmanja rupa u odbrani, Real bi mogao da bude u velikoj prednosti. 

Bilo kako, Realova najvažnija stvar je da se Ljulj vratio. A s njim je sve moguće, jer je majstor velikih šuteva.

EVROLIGA - F4

18.00: (1,45) Fenerbahče (15,0) Žalgiris (3,05)
21.00: (1,70) CSKA (14,5) Real Madrid (2,30)

Piše: Nikola STOJKOVIĆ
Foto: MN Press, Star Sport


tagovi

Luka DončićSerhio LjuljDimitris ItudisSerhio RodrigezNando De Kolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara