Kendrik Peri (©FIBA Champions League)
Kendrik Peri (©FIBA Champions League)

Unikahin 'Redeem Team': Prošle godine pukli pod pritiskom, spremni za istoriju u Beogradu

Vreme čitanja: 7min | čet. 25.04.24. | 10:29

"Velika je šansa za nas da osvojimo trofej ovde, u gradu koji ima veliku košarkašku istoriju. Što se tiče prošle sezone, razočarali smo se jer nismo pobedili, naročito jer smo bili domaćini završnice, ali naučili smo lekciju iz toga, porasli smo kao ljudi, a pre svega igrači i tim. Sada smo u poziciji da imamo drugu šansu, koju želimo da iskoristimo", kaže Kendrik Peri za Mozzart Sport

Pre nepunih godinu dana, Malaga je nestrpljivo čekala Unikahino krunisanje na parketu svoje dvorane 'Martin Karpena' i prvi evropski trofej posle 2017. i osvojenog Evrokupa. Sve je bilo spremno za fijestu u zelenom i ljubičastom, ali je u tužnu pesmu pretvorio kasniji šampion Bon, vođen Ti Džej Šortsom na parketu i Tuomasom Isalom na klupi. Čak se i utakmica za treće mesto završila naopako za tim iz srca Andaluzije, pošto je Tenerife odneo pobedu...

Brzim skokom na sadašnji trenutak, Unikaha u Beogradu (od 26. do 28. aprila) ima šansu za iskupljenje (eng: redeem) zbog velikog propusta lani i konačno se domogne trofeja u FIBA Ligi šampiona. Unikahin 'Redeem Team' - ne nalik američkom sa Igara 2008, već zbog prilike da se ispravi propušteno - dominantno je stigao do Fajnal fora, uz osam pobeda kroz Top 16 fazu i četvrtfinale sa Promiteasom i igru koja obećava drugi evropski trofej u vitrinama.

Izabrane vesti

Uprkos neočekivanom kraju prošle evropske sezone, Ibon Navaro se odlučio da napravi tek minimalne promene i takva odluka se zasad ispostavila kao odlična. Španski stručnjak, poznat po čvrstoj i agresivnoj košarci, zadržao je čak jedanaestoricu prošlogodišnjih članova ekipe, Dilana Osetkovskog, Melvina Edžama, Tajlera Kalinoskija, Džonatana Bareira, Alberta Dijaza, Tajsona Kartera, Nihada Đedovića, Vila Tomasa, Davida Kraviša, Kendrika Perija, Augusta Limu i Jankubu Simu, te dodao solidnog strelca Kamerona Tejlora koji je zamenio Darija Brizuelu i tako je nastao komplementaran tim, sa odličnim balansom na svim pozicijama.

Na čelu je ostao Kendrik Peri, plejmejker odlično poznat na Balkanu zbog konekcije sa reprezentacijom Crne Gore i stažom u Jadranskoj ligi. Omaleni plej je prvi strelac ekipe sa 11,4 poena i asistent sa 4,1 podeljenom loptom, što ga stavlja na drugo mesto najkorisnijih igrača sa indeksom 13,1, tek za 0,1 indeksni koeficijent iza Davida Kraviša.

Peri u razgovoru za naš sajt rekao da uprkos tome što su kroz takmičenje pretrpljena samo dva poraza, nije bilo lako doći ponovo do Fajnal fora...

Nije lako ponoviti uspeh i doći do četiri najbolja tima u takmičenju, posebno zbog svega što se desilo prošle godine. Većina iz prethodne sezone je ostala, došao je Kem (Kameron Tejlor prim. aut) i očigledno je da su očekivanja ljudi sa strane bila velika. Međutim, mi smo od početka imali jasan stav, da ne želimo da rezultat iz prošle sezone utiče na ovogodišnji”, kaže Peri za Mozzart Sport.

Jasno je da mnogo toga nije isto u poređenju sa lani, iako je Unikaha zadržala veći deo tima...

”Protivnici su postali još jači, tako da nismo mogli da razmišljamo tako da, samo zato što smo prošle sezone napravili uspeh, to mora da se ponovi sada. Nastavili smo da radimo jako, svakog dana i evo, sedam-osam meseci kasnije u poziciji smo da ispravimo istoriju. Živimo u trenutku i to je najvažnija stvar za ovu ekipu”.

Unikaha je pre godinu dana imala "zicer" na parketu dvorane "Martin Karpena" u Malagi, gde se igrao Fajnal for Lige šampiona. Umesto da prednost domaćeg terena pretvore u novi evropski uspeh, Unikaha je turnir završila sa dva poraza. Druga prilika stiže u Beogradu, gradu koji je bio taličan Real Madridu 2018. godine, na F4 Evrolige.

”Kada govorimo o košarci u Evropi, jednostavno ne možete, a da ne pomenete Beograd”, uverava Amerikanac sa crnogorskim pasošem i nastavlja:

”Iz tog razloga, velika je šansa za nas da osvojimo trofej ovde, u gradu koji ima veliku košarkašku istoriju. Što se tiče prošle sezone, razočarali smo se jer nismo pobedili, naročito jer smo bili domaćini završnice, ali naučili smo lekciju iz toga, porasli smo kao ljudi, a pre svega igrači i tim. Sada smo u poziciji da imamo drugu šansu, koju želimo da iskoristimo. Nadam se da ćemo moći da osetimo deo magije, kao što se to dogodilo nekim drugim španskim klubovima ovde”.

Španski klubovi su dominantni u evropskim klupskim takmičenjima. Tri učesnika četvrtfinala Evrolige (Real Madrid, Barselona i Baskonija), isto toliko na Fajnal foru Lige šampiona... Zato je verovatno dodatno veći motiv ne samo za Unikahu, već Mursiju i Tenerife da završe evropsku, onda i sezonu u ACB ligi ispred konkurencije...

”Jako je važno. To nam je bio cilj od početka sezone. Sada, kada smo u dobroj poziciji i imamo realnu šansu da se borimo za pehar, bitno je da uradimo nešto dobro. Ali, ne želimo da se opterećujemo u toj meri, da sebi na leđa stavljamo dodatni pritisak i teret. Možda smo baš zbog toga i završili kao četvrti prethodne godine. Realno, bila su mnogo velika očekivanja javnosti i navijača, a mi smo možda dozvolili da nas taj pritisak slomi. Sada treba da ostanemo verni sebi, da uživamo u trenutku i razumemo da je ovo što smo napravili nešto posebno i da ne treba da uzimamo zdravo za gotovo”.

Kendrik Peri (©FIBA Champions League)Kendrik Peri (©FIBA Champions League)

Unikaha je nastavila da napreduje i posle osvojenog Kupa kralja 2023. sada se nalazi na čelu ACB lige. Da li je samo do toga što je Ibon Navaro uspeo da zadrži kostur ekipe na okupu, ili je u pitanju nešto drugo?

”Kombinacija je mnogo stvari. Pre svega, to što smo svi znamo jedni druge mnogo bolje, uključujući i stručni štab. Poznat nam je teren, znaš sa kim ćeš ići u borbe u pola dana i noći. Velike zasluge idu na račun menadžmenta kluba i stručnog štaba, ne samo zato što su nas zadržali na okupu, već i podelili svima prave uloge. Naravno, mi smo to prihvatili i posvetili smo se jako tim ulogama, svako od nas je žrtvovao sebe pomalo, kako bi ekipa izgledala dobro i to treba poštovati. Naravno, sreća takođe ima određenu ulogu, pre svega zato što smo veći deo sezone bili zdravi. Ništa od toga ne uzimamo zdravo za gotovo, pre svega to što sm izbegli povrede, koje su tokom prošlih godina mnoge timove ostavile bez uspeha, iako su na papiru imale potencijal da naprave nešto veliko. Na kraju dana, imamo pravi pristup svakoj utakmici, obavezama i zato smo došli do ove tačke”.

Tvoja druga godina u Unikahi je možda još i bolja u odnosu na prethodnu, a kako se nosiš sa ulogom jedne od centralnih figura ekipe i kontinuitetom koji prikazuješ od početka?

”Sve to polazi od momaka oko mene, koje viđam svakog dana. Oni mi daju samopouzdanje da radim svoj posao na ovaj način. Razumem da će biti dobrih i loših utakmica, velikih pobeda i teških poraza, ali sve je to deo procesa rada i uloženog truda od prvog treninga, do danas. To mi sve omogućava da ostanem nogama na zemlji, da ne polećem kada stvari idu dobro i da ne padam kada nije kako treba”.

Vaš rival u polufinalu biće Mursija, koja igra jako dobru sezonu pod vođstvom trenera Sita Alonsa. Španski stručnjak je sastavio ekipu sa nekoliko bivših evroligaških igrača i Mursija igra sasvim solidnu košarku.

”Znamo ih jako dobro, naravno, pošto smo za ove dve godine odigrali toliko utakmica sa njima. Ekipa im je vrlo dobro sastavljena. Baš sam pričao sa nekim svojim saigračima još prošlog leta, konstatovali smo kako je Mursija potpisala nekoliko baš dobrih igrača – Dilan Enis, Hauard Sent Ros sa kojim sam igrao u Panatinaikosu, pritom Nemke (Nemanja Radović) je čini mi se tamo oduvek. Rekao bih da su na istoj trajektoriji kao i mi, uloge su im vrlo dobro podeljene, igraju dobru košarku i podsećaju me dosta na nas zbog načina na koji igraju, kako se nose sa sezonom dosad”, priča reprezentativac Crne Gore i dodaje:

”Zato očekujem jako zabavnu i tvrdu utakmicu”.

Unikaha je u ovom dvogodišnjem ciklusu osvojila jedan pehar, a sada igra za drugi, dok bi potencijalni ostanak na prvom mestu ACB lige mogao da donese benefit prednosti domaćeg terena do kraja takmičenja...

”Pre svega, najviše bi nas zadovoljilo da se iz Beograda kući vratimo sa peharom u rukama. To bi nam izmamilo širok osmeh na licima. Dalje od toga ne možemo da gledamo. Jednostavno, nije realno da razmišljamo o onom što je daleko za nas. Da, u dobroj smo poziciji pred Fajnal for i prvi smo na tabeli ACB lige, znamo i da možemo da se takmičimo sa svakim u prvenstvu, posebno ako budemo imali prednost domaćeg terena. Kada dođe vreme, analiziraćemo situaciju, zasad mogu da kažem da imamo samopouzdanja više nego ikada ranije ove sezone. Sa takvim stavom idemo dan po dan i nećemo da idemo predaleko. Prvo Mursija, pa ako budemo imali sreće da odemo dalje, onda se okrećemo protivniku u finalu. Iskreno, mnogo me srećnim čini to što se nalazim u ovom momentu, sa ovom grupom momaka i sada možemo samo da nadogradimo taj osećaj”.

Beogradska arena biće jedna od retkih na svetu u kojoj će se igrati košarka na LED terenu. Iz Fibe su već najavili da će to biti spektakl za pamćenje, a kakav je osećaj među igračima?

”Biće sjajno. Velika stvar za organizaciju iz Fibe što su uradili veliki posao kako bi obezbedili da se LED teren nađe u Beogradu. Rade sjajan posao, trude se da budu inovativni, da menjaju sliku evropske košarke, a ovo je dobra stvar i sa marketinške strane, zbog toga kredit njima. Biće jako zanimljivo biti deo takvog spektakla. Otkako igram Ligu šampiona, svake godine takmičenje napreduje. Sa LED terenom, na to gledam kao dobar miks tradicije koju imamo u košarci i Beogradu, sa nekim novim, inovativnim stvarima koji predstavljaju budućnost ove igre. Uzbuđen sam što ću igrati na LED terenu i jedva čekam”, zaključuje Kendrik Peri.

LIGA ŠAMPIONA – FAJNAL FOR

Petak:

18.00: (1,55) Tenerife (14,5) Peristeri (2,70)

21.00: (2,70) Mursija (14,5) Unikaha (1,55)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

UnikahaKendrik PeriFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara