Detalji sa prethodnih finala Kupa između večitih rivala (Foto: MN Press)
Detalji sa prethodnih finala Kupa između večitih rivala (Foto: MN Press)

Večiti derbi deveti put u finalu Kupa: Dva dana u Jezeru, Jaramazov produžetak i Niš kao simbol

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.02.24. | 14:10

Partizan i Crvena zvezda su se osam puta sastali u borbi za Žućkovu levicu, samo jednom van Niša, a uspešniji su dosad bili crno-beli

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Kada su izvučeni parovi za Mozzart Kup Radivoja Koraća u Nišu, bilo je jasno da se crta finale između večitih rivala. Preskočili su po dve prepreke, možda neke i teže od očekivanog, ali domogli su se Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda borbe za Žućkovu levicu, pa će deveti put deliti megdan u finalnoj utakmici Kupa.

Izabrane vesti

Crno-beli su eliminisali Hercegovac i Vojvodinu, crveno-beli FMP i Čačak 94, te je zakazan još jedan derbi u završnoj borbi za trofej u Nišu, gde su beogradski velikani dosad odigrali čak sedam finala. A u Čairu je Partizan bio daleko uspešniji, pošto je u pet od sedam pokušaja završio na vrhu postolja. Sastali su se večiti u borbi za Levicu i 2013. u Kragujevcu, kada je meč trajao dva dana.

Ostaće upamćen Kup Radivoja Koraća koji je pre 11 godina odigran u dvorani Jezero u srcu Šumadije. Nažalost, po nemilim scenama koje su dovele do toga da se prekine finalni meč i nastavi narednog dana bez prisustva publike. Utakmica je prekinuta u 26. minutu pri nerešenom rezultatu (43:43) zbog nereda na tribinama i utrčavanja navijača na teren, a preostalih 14 minuta odigrani su 24 časa kasnije, pred praznim tribinama. Na kraju je trijumfovala Crvena zvezda, uz po 20 poena Igora Rakočevića i Majkla Skota.

Ako vratimo film na prvi put kada su se Crvena zvezda i Partizan sastali u finalu Kupa Radivoja Koraća, bilo je to još u februaru 2009. godine, kada je Novica Veličković sa 18 poena predvodio crno-bele do ubedljive pobede rezultatom 80:65. Za tadašnju ekipu Duška Vujoševića igrali su još Milenko Tepić, Uroš Tripković, Stefon Lazme, Jan Veseli, Slavko Vraneš... S druge strane bili su Marko Kešelj, Elmedin Kikanović, Oliver Stević, Tadija Dragićević, Andre Ovens, Vladimir Štimac, Nemanja Bjelica....

Tri godine kasnije, ponovo u Nišu, Partizan je slavio 64:51. U tvrdom meču izdvojili su se Vladimir Lučić sa 11 i Dominik Džejms sa 10 poena, a tada je recimo Miroslav Raduljica igrao za crno-bele, dok je Danilo Anđušić postigao devet poena u finalu. S druge strane, Mile Ilić, Omar Tomas i Bojan Popović su bili najefikasniji u Zvezdi sa po 12 poena, a pet minuta je na terenu proveo i Nemanja Nedović. Trener je bio Svetislav Pešić.

Naredne godine je u Kragujevcu trijumfovala Zvezda, a onda se beogradski rivali nisu sastajali u finalu Kupa sve do 2017. godine. Ponovo su uspešniji bili crveno-beli (74:64), uz po 18 poena Marka Simonovića i Marka Gudurića. Bitnu ulogu je tada imao i Luka Mitrović (12 poena), koji će zajedno sa Brankom Lazićem i večeras biti u Zvezdinom sastavu. Sa druge strane terena je recimo bio Đorđe Majstorović, koji je ove godine u Niš stigao sa ekipom Čačka 94, ali nije upisao minute.

Usledila je dominacija Partizana u finalima. Vezali su tri pobede nad timom sa Malog Kalemegdana u borbi za Levicu. Najpre su u Čairu slavili 81:75, zahvaljujući daleko boljem početku meča (vodili 31:11). Junak je tada bio sadašnji košarkaš Olimpijakosa, Najdžel Vilijams Gos (23 poena i sedam asistencija), a za crveno-bele su nastupali Lazić i Dejan Davidovac.

Usledila su dva izuzetno dramatična finala Kupa Koraća. Najpre je 2019. Džok Lendejl poenima sa linije penala u završnici, posle faula Bilija Berona, doneo trijumf Partizanu 76:74.

Zatim, finale 2020. godine. U godini početka pandemije virusa korona. Bio je to jedan od poslednjih mečeva pred prekid sezone. Kevin Panter je nosio crveno-belo, delio svlačionicu i teren sa Lazićem i Davidovcem. Ipak, Ognjen Jaramaz je bio čovek odluke..

U dramatičnoj, a ispostaviće se i kontroverznoj završnici četvrte deonice, upravo je današnjem kapitenu Partizana, Panteru, sviran faul u napadu prilikom demarkiranja pred izvođenje auta. Markus Pejdž je sa linije penala izborio produžetak, a onda je Jaramaz stupio na scenu i sa sedam poena u dodatnih pet minuta rešio pitanje pobednika u Nišu. Za crno-bele je tada igrao još jedan član aktuelne postave, Uroš Trifunović.

U februaru 2021. je Zvezda eliminisala Partizan u polufinalu (potom osvojila trofej pobedom nad Megom), da bi 2022. crveno-beli slavili prilično ubedljivo u finalu protiv ekipe Željka Obradovića (prva sezone po povratku u klub). Ekipa sa Malog Kalemegdana, koju je tada sa klupe predvodio Dejan Radonjić, dominirala je od prvog do poslednjeg minuta. Nikola Kalinić je igrao glavnu ulogu, a junak iz senke bio je Stefan Marković sa 13 poena sa klupe. Na tom susretu je Radonjić čak dobio i isključenje, ali Partizan nije nikako uspevao da uhvati priključak, pa je na kraju ubedljivo poražen - poslednji večiti derbi u finalu Kupa Radivoja Koraća okončan je pobedom Crvene zvezde rezultatom 85:68.

Prošle godine je Zvezda ponovo bila bolja u polufinalu, kada je nadoknadila veliki minus iz prvog poluvremena i predvođena Fakundom Kampacom, Lukom Vildozom, Nemanjom Nedovićem i Filipom Petruševim slavila, dok je u finalu još jednom savladala Megu i uzela prvi trofej pod vođstvom Duška Ivanovića. Naravno, mnogo toga se promenilo u međuvremenu, ali ne i mesto odigravanja završne bitke za Žućkovu levicu. Niš je postao simbol Kupa Radivoja Koraća, ali i simbol okršaja večitih rivala u finalima. Večeras ćemo saznati kako će biti okončan deveti susret Zvezde i Partizana u borbi za Kup.

DUELI ZVEZDE I PARTIZANA U FINALIMA KUPA RADIVOJA KORAĆA

2009 (Niš)

Partizan 80:65 Crvena zvezda

2012 (Niš)

Partizan 64:51 Crvena zvezda

2013 (Kragujevac)

Crvena zvezda 78:69 Partizan

2017 (Niš)

Crvena zvezda 74:64 Partizan

2018 (Niš)

Partizan 81:75 Crvena zvezda

2019 (Niš)

Partizan 76:74 Crvena zvezda

2020 (Niš)

Partizan 85:84 (posle produžetka) Crvena zvezda

2022 (Niš)

Crvena zvezda 85:68 Partizan

2024 (Niš)

21.00: (2,10) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (1,90)


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.Ognjen JaramazKevin PanterLuka MitrovićBranko LazićDejan DavidovacNemanja NedovićUroš Trifunović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara