Viktor Vembanjama (©AFP)
Viktor Vembanjama (©AFP)

Vembanjama otkrio zašto propušta Mundobasket: Moram da žrtvujem jednu godinu zarad budućnosti

Vreme čitanja: 2min | pet. 30.06.23. | 22:56

“Jednostavno, verujem da dve godine bez odmora ne bi bilo dobro za mene, bio bi preveliki rizik“, kaže novi košarkaš San Antonija

Selektor Francuske Vensan Kole objavio je spisak od 12 igrača na koje računa za sledeći Mundobasket, a na istom nije bilo najsvežijeg prvog pika na draftu – Viktora Vembanjame.

Supertalentovani momak, za kojeg se u San Antoniju nadaju da će postati novo zaštitno lice franšize i buduća superzvezda košarke, odlučio je da ne zaigra za Francusku što je mnoge neprijatno iznenadilo, ali zapravo i nije toliki šok s obzirom da je nedavno izabran kao prvi pik i da je pred njim velika budućnost.

Izabrane vesti

On kaže da je sam odlučio da žrtvuje jednu godinu sa reprezentacijom kako bi u narednim godinama bio na raspolaganju i još...

“Sparsi su mi dali otvorenu podršku, kakav god da mi je bio izbor“, kaže Vembi za Ekip i nastavlja:

“Nije bilo realno da zaigram ovog leta, zbog mog daljeg razvoja i zdravlja. Nadam se da ljudi razumeju moju odluku. I mene frustrira sve ovo. Francuska mi je i dalje u fokusu. Želim da osvojim što je više titula moguće. Ipak, ovo shvatam kao neophodnu žrtvu“.

Vembanjamin plan je da igra kompletnu Letnju ligu sa Sparsima, kako bi se što pre navikao na NBA uslove rada i pripremio za nadolazeću sezonu. Liga kreće 7. jula, a Sparsi na otvaranju igraju sa Šarlotom.

“Imao sam dugu sezonu sa Metropolitanom, a sada me čeka i duga sezona sa Sparsima. Posle toga dolaze i Olimpijske igre. Jednostavno, verujem da dve godine bez odmora ne bi bilo dobro za mene, bio bi preveliki rizik“, ističe Vembanjama i zaključuje:

“Olimpijske igre su najveći događaj i ne bih voleo da to propustim. Zbog toga je bolje da propustim sada takmičenje kako bih bio dostupan u narednih ne znam ni sam koliko godina. Morao sam da propustim ovo takmičenje“.

Vembanjama je za Francusku debitovao u kvalifikacijama za Mundobasket prošlog novembra, a u četiri meča prosečno je isporučivao 19 poena, 8,3 skoka uz indeks korisnosti 22,5.

Francuska u grupi koja se igra u Džakarti igra protiv Kanade, Letonije i Libana. Mundobasket se igra od 25. avgusta do 10. septembra u Japanu, Indoneziji i Filipinima, gde će biti i završnica takmičenja, a sve utakmice moći ćete da pratite na kanalima televizije Sportklub.


tagovi

Viktor Vembanjamakošarkaška reprezentacija FrancuskeMundobasket 2023NBA ligaSan Antonio Spars

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara