Ognjen Kuzmić (©Starsport)
Ognjen Kuzmić (©Starsport)

Zvezda pokazala reakciju posle teškog poraza, ali i u Istanbulu pala u završnici

Vreme čitanja: 5min | čet. 10.11.22. | 19:55

Ognjen Kuzmić kao iks faktor nije bio dovoljan za trijumf nad Fenerbahčeom

Kako je i trener Vladimir Jovanović pre meča najavio, Crvena zvezda se dobro "pošibala" sa Fenerbahčeom. Pokazala reakciju posle teškog poraza od Zadra, ali nije imala snage da sruši četu Dimitrisa Itudisa i napravi veliko iznenađenje. Dođe do trijumfa koji bi obrisao neuspeh u sudaru sa Zadrom i dao krila ekipi. Posebno jer se Ognjen Kuzmić vratio na parket i pokazao da na njega itekako može da se računa ove sezone. Ipak, na kraju pobeda Fenerbahčea 93:79.

Nisu crveno-beli zaslužili ovako ubedljiv poraz (1-6). Nosili su se gotovo 30 minuta ravnopravno sa liderom Evrolige (6-1). Na mahove bili i bolji. Ipak, ponovio se pad u poslednjoj četvrtini. Još jednom su Jovanovićevi izabranici ostali bez snage kada se lomilo i protivnik je to surovo kaznio. Sličan epilog bio je i u prvom istanbulskom meču ove sezone sa Efesom, kao i na gostovanjima u Vitoriji, Madridu, Monaku...

Izabrane vesti

Vrlo dobro je Zvezda izgledala sa Nemanjom Nedovićem i Lukom Vildozom na parketu, ali bilo je problema kada su izlazili na neophodni predah. Džonatana Motlija jedino Ognjen Kuzmić uspevao da ukroti, ali altetski neverovatni centar Fenera je konstatno pravio velike probleme srpskom šampionu u reketu. Gubila je i izgubila Zvezda borbu pod obručima, što je domaćina držalo u igri i kada nije briljirao. A kada su crveno-beli ostali bez goriva, Itudisovi puleni su "nanjušili krv" i serijom trojki u odlučujućem periodu rešili pitanje pobednika.

Jasno, nisu crveno-beli bili kompletni u Istanbulu. Dva važna igrača Luka Mitrović i Ognjen Dobrić su se odazvali pozivu reprezentacije Srbije, dok je zbog stomačnog virusa susret propustio i Stefan Marković. Igrali su sa 11 igrača u rotaciji, ostavili dobar utisak u većem delu susreta i pokazali da su poraz od Zadra ostavili iza sebe, ali pad u završnici je nastavio da se ponavlja.

Nedović je odigrao najbolji meč po povratku na Mali Kalemegdan. Okončao ga sa 17 poena i četiri asistencije, ali je bilo jasno da je u završnici ostao bez snage. Ispratio ga je Luka Vildoza sa 13 poena, dok je Ben Bentil dodao 12. Najbolja stvar posle poraza od Fenera svakako je povratak Ognjena Kuzmića na parket. Iskusni centar je ubacio devet poena, uz šest skokova, ali je odradio kvalietan posao u odbrani.

Neukrotivi Motli je bio potpuna enigma za Zvezdinu odbranu večeras. Pokazao je još jednom da se nalazi u sjajnoj formi. Dabl-dabl je upisao već u trećem kvartalu, a susret okončao sa 25 poena i 10 skokova. Sa indeksom 33 je istakao ozbiljnu kandidaturu za MVP-a sedme runde. Najefikasniju partiju u evroligaškoj karijeri upisao je i kapiten Fenerbahčea Melih Mahmutoglu. Ubacio je pet trojki iz devet pokušaja, većinu šuteva sa distance ubacio i veoma bitnim trenucima i sa 20 poena potavio rekord.

Bivši igrač Crvene zvezde Marko Gudurić je takođe nastavio sa dobrim igrama u dresu istanbulskog tima. Ubacio je nekadašnjem timu 17 poena, uz pet skokova i tri završna dodavanja. Pomenuti trio su sa po 10 poena ispratili Najdžel Hejs Dejvis i Dajšon Pjer.

---------------------------------

FENERBAHČE - CRVENA ZVEZDA 93:79

(24:23, 18:18, 24:16, 27:22)

Dvorana: Ulker arena

Sudije: Migel Anhel Perez, Leandro Lećano, Igo Tepenier

Fenerbahče: Motli 25 (10 sk), Birsen, Hazer, Vilbekin 1, Edvards, Mahmutoglu 20, Hejs Dejvis 10, Pjer 10, Džekiri 2, Gudurić 17, Buker, Kalates 8

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 13, Lazarević 6, Lazić 5, Martin 3, Ivanović 6, Ilić, Nedović 17, Kuzmić 9, Petrušev 8, Bentil 12

---------------------------------

Posle uvodnog egala, domaćin je uspostavio kontrolu u reketu i počeo da gradi prednost. Za manje od tri minuta napravio je seriju 13:0 i stekao dvocifren višak. Pokušavao je Jovanović da nađe dobitnu kombinaciju, a stvari su konačno legle na svoje kada su Kuzmić i Nedović istrčali na parket. Povezao je reprezentativac Srbije redove crveno-belih, Kuzmić pomogao da se napravi balans u borbi pod obručima i Zvezda je počela da se vraća. Zategla je odbranu, pronalazila dobra, neretko i atraktivna rešenja na protivničkoj polovini, a 31-godišnji bek je do kraja deonice ubacio sedam poena i trojku u poslednjim trenucima za samo poen zaostatka pred prvi odmor u Ulker Sports Areni.

Pronašla je Crvena zvezda ritam i u nastavku se potpuno ravnopravno nosila sa protivnikom. Čak je neretko delovala i bolje na terenu, ali određeni padovi koncentracije u odbrani omogućili su domaćinu da dođe do nešto lakših poena i ostane u egalu. Posle pet vezanih poena kapitena Mahmutoglua ekipa Dimitrisa Itudisa je uspela da prodiše i stekne pet poena viška, ali nije slomila otpor crveno-belih. Vildoza je trojkom poravnao rezultat na 25 sekundi do kraja, ali mu je onda popustila koncentracija na drugoj strani, pa je poslao Gudurića na liniju penala u poslednoj sekundi prvog poluvremena. Srpski košarkaš je bio polovičan, pa se pauzu od 15 minuta otišlo sa 42:41 u korist turskog šampiona.

Sjajno su Vildoza i Nedović otvorili treći period i sa sedam vezanih poena doneli Zvezdi šest poena viška. Ipak, Fener je imao spreman odgovor. Došao je do izjednačenja, a posle atraktivnih zakucavanja Dajšona Pjera i Džonatana Motlija uspeo i da preokrene. Posle "2+1" Hejsa domaćin je poveo i sa šest poena prednosti. Uspela je Zvezda samo da "zaustavi krvarenje", ali ne i da istopi zaostatak do kraja kvartala. Morali su Nedović, Vildoza i Kuzmić na odmor, na drugoj strani je Motli bio neumoljiv, pa je već do kraja treće deonice sakupio dabl-dabl. U poslednjim trenucima trećeg kvartala Mahmutoglu pogađa trojku i donosi Fenerbahčeu 66:57 pred poslednju pauzu.

Vratili su se Nedović i Vildoza na parket i Zvezda je progledala. Vezala sedam poena na startu poslednje deonice i prišla na dva poena minusa. Ipak, Motli je nastavio da pravi velike promene Zvezdi u reketu, da bi posle trojki Gudurića i Kalatesa na šest i po minuta do kraja Fener vratio prednost s kraja treće deonice. Nakon toga je Melih Mahmutoglu vezao dve trojke, a potom i bacanje posle tehničke Zvezdine klube za 85:71 u Istanbulu na oko četiri minuta do kraja. I sve je bilo gotovo...

EVROLIGA - 7.KOLO

Sreda

Olimpija Milano - Virtus Bolonja 59:64

/Mitru Long 13 - Teodosić 15/

Četvrtak

Fenerbahče - Crvena zvezda 93:79

/Motli 25 - Nedović 17/

Real Madrid - Anadolu Efes U TOKU

20.00 (1,60) Alba (14,5) Bajern (2,55)

20.00 (1,20) Olimpijakos (19,00) Partizan (5,00)

20.05 (2,15) Makabi (14,5) Barselona (1,80)

21.00 (1,70) Asvel (14,5) Žalgiris (2,30)

Petak

20.30 (1,80) Panatinaikos (14,5) Baskonija (2,15)

21.00 (2,15) Valecija (14,5) Monako (1,80)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK FenerbahčeNemanja NedovićLuka VildozaOgnjen KuzmićBen BentilVladimir JovanovićDžonatan Motli

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara