Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Zvezda - Valensija 6:0! Završnica za infarkt i pobeda posle mesec dana, Lojd i Davidovac ledenih živaca, evo ga pravi O'Brajant

Vreme čitanja: 6min | pet. 18.12.20. | 20:47

Ekipa Saše Obradovića ostvarila prvi trijumf posle pet uzastopnih poraza u Evroligi, Valensija van svog napadačkog ritma...

Pobeda, pobeda, pobeda! Nema veze što se opet igralo do poslednjeg daha i što je jedna lopta odlučivala, Crvena zvezda je konačno dobila jednu završnicu za infarkt i prekinula seriju poraza. Posle mesec dana čekanja i pet uzastopnih poraza, Zvezda je ostala dovoljno pribrana da prigrabi pobedu i ne dopusti protivniku da odnese nova dva boda iz Beograda.

Bilo je sigurno lakših takmaca protiv kojih je mogla da se traži ta recka, ali Zvezda je odlučila da na kolena baci drugi najefikasniji napad elitnog takmičenja i ostavi ga na samo 73 poena - 76:73!

Izabrane vesti

Ponovo je to sve izgledalo klimavo, nije bilo mira sve dok se sirena nije oglasila za kraj utakmice, ali mogu da odahnu stručni štab i igrači, Zvezda je izdržala. Crveno-beli ostaju neporaženi protiv Valensije u Evroligi i ovo je šesta uzastopna recka beogradskog kluba, bez obzira gde odmeravaju snage. Baš je ovo bilo potrebno Zvezdinim košarkašima da konačno shvate da mogu i koliko je zapravo veliki kvalitet, samo kada se kockice poslože.

----------------------------------------------

CRVENA ZVEZDA – VALENSIJA 76:73

/20:22, 25:14, 12:21, 19:16/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Sudije: Luiđi Lamonika, Marćin Kovalski, Amit Balak.

CRVENA ZVEZDA: O’Brajant 15, Volden 8, Lojd 20 (6as), Uskoković 2, Davidovac 8 (5sk, 4as), Lazić 3, Rit 7, Radanov -, Simonović 2, Jagodić Kuridža 5 (4sk), Simanić -, Kuzmić 6 (5sk).

VALENSIJA: Prepelič 15, Pradilja -, Puerto 5, Labejri 15, Van Rosom -, Tobi 11, Kalinić 5, Dubljević 5, Vives 5, San Emeterio 2, Vilijams 5, Hermanson 5.

----------------------------------------------

Neverovatan splet okolnosti na kraju. Posle samo jednog pogotka Bojana Dubljevića sa penala iz četiri pokušaja i polovičnog učinka Nikole Kalinića s iste distance, Crvena zvezda je svoje heroje pronašla u Džordanu Lojdu i Dejanu Davidovcu! Najbolji Zvezdin šuter pogodio je kritičnu trojku za 74:71 na nešto manje od dva minuta do kraja, da bi posle velike greške Dubljevića Davidovac na isteku napada ubacio težak šut za 76:71, uz 80 sekundi na semaforu! Ni tada Zvezda nije mogla da ostane mirna, jer je opasni Luj Labejri pogocima s penala vratio dramu, ali je onda jedna greška Klemena Prepeliča u poslednjem napadu dovela do toga da u Zvezdi konačno odahnu. Iako oslabljena neigranjem Ognjena Dobrića zbog stomačnog virusa...

Lojd je na parketu proveo 30 minuta i ubacio 20 poena (8/15 iz igre, 4/8 za tri), uz još šest asistencija, ali je pre svega bio u svom momentumu kada se lomila utakmica i ponovo bio meč-viner. Davidovac je meč završio sa osam poena, pet skokova i četiri završna dodavanja za 26 minuta u igri, ali neka ovo bude veče Džonija O’Brajanta!

Džoni O’Brajant (©Star Sport)Džoni O’Brajant (©Star Sport)

Protrljali su oči navijači Zvezde verovatno u neverici jer su konačno videli dobrog, stabilnog i pre svega smirenog O’Brajanta, koji ne ide glavom kroz zid i pokušava da napravi previše. Ostao je prizeman, koristio je fizičku snagu i dobru leđnu tehniku pametno, pa je na kraju imao 15 poena (7/11 iz igre), četiri skoka i po dve asistencije i ukradene lopte. Kad je Zvezdi bilo najteže u onoj trećoj četvrtini praktično je samo on držao rezultat aktivnim, pa može slobodno da se kaže da je odigrao ulogu kakva se od njega očekuje u kontinuitetu... Kod Valensije po 15 poena imali su Prepelič i Labejri, 11 je ubacio Majk Tobi, dok je Nikola Kalinić za 24 minuta upisao pet poena, četiri skoka i tri asistencije.

Neverovatno. Ponovo je Crvena zvezda dobro otvorila utakmicu, čak i bez većeg broja ubačenih trojki držala razliku u svojim rukama, ali je slika počela da se menja na startu drugog poluvremena, što je opet dovelo do završnice za one sa živcima kao strune... Činilo se kao da se nešto menja nabolje pošto je Crvena zvezda celo prvo poluvreme znala kako da uzvrati udarac protivniku kad god odbrana pukla i dopustila lake poene, pogotovo s distance. Jesu Prepelič i Labejri otežavali posao Zvezdi pogocima sa distance i obojica su već u prvom delu prešišali sezonski prosek sa 13 i 10 poena, ali to nije obeshrabrilo crveno-bele. Bar ne u tim minutima... Odbrana od protivničkog šuta jeste trokirala s vremena na vreme, ali su trojica možda i najvažnijih igrača Valensije Van Rosom, Dubljević i Vilijams ostali zbirno na samo dva poena. Tačnije, kapiten Slepih miševa bio je tako dobro sačuvan da nije uspeo da pogodi nijedan od tri šuta ka košu.

To je očigledno bila i ideja stručnog štaba. Da zagradi prostor oko reketa i Valensiju onemogući da dođe do lakih poena sa dva-tri metra od koša, što je bilo jedno od glavnih oružja gostiju u dosadašnjem toku sezone.

Zvezda je jako dobro počela drugu četvrtinu i serijom 13:2 stigla do maksimalnih devet poena viška (33:24), koju je uspešno održavala do odlaska na veliki odmor. Najvažnije od svega bilo je to što Zvezdini košarkaši nisu gubili samopouzdanje čak i kada je Prepelič ušao u svoj ritam i pogađao trojke u nizu. Uporno je zlatni reprezentativac Slovenije s Evrobasketa u Istanbulu 2017. pokušavao da približi svoj tim i optereti domaćina, ali bi se svaki put desila pozitivna reakcija s druge strane. Pre svih Kuzmića i O’Brajanta, koji su Zvezdi doneli neke lake poene ispod koša, potom Lazića koji se dobro snašao pored San Emeterija za "2+1" igru, da bi američki krilni centar pred sam kraj poluvremena iskoristio lukav prodor Davidovca i asistenciju na šut za tri poena za 45:36 posle 20 minuta. A, mogla je Zvezda nekoliko puta i na dvocifrenu razliku, samo bi se svaki put Zvezda spetljala i ostala bez realizacije...

Džordan Lojd (©Star Sport)Džordan Lojd (©Star Sport)

Ali, onda je došla ta famozna treća četvrtina. I sve je opet počelo da dobija obrise nove košmarne završnice. Posle 25:14 u drugoj četvrtini za Zvezdu, Valensija je uzvratila sa 21:12 u trećem kvartalu i potpuno istopila zaostatak! Lojdova trojka na otvaranju deonice odvela je Zvezdu nakratko do maksimalnih 12 poena viška (48:36), a onda... Zvezda je skoro potpuno stala! Sve je zavisilo od poena O’Brajanta, koji jeste držao svoj ritam, ali nije imao adekvatnu pomoć. Valensija je baš to čekala, uhvatila protivnika na spavanju i propisno izudarala... U poslednjih minut i po Tobi je vezao pet poena, da bi Labejri svojom trećom trojkom na pet sekundi pre kraja četvrtine doveo Valensiju i Zvezdu u ravan – 57:57. Zvezda je potpuno bespotrebno ubrzala igru i počela da srlja i greške u grešku, što je ponovo uticalo da ruke igračima crveno-belih postanu teške, a lopta ne sluša...

Poslednja četvrtina je počela razmenom paljbe, što je uvelo susret u rezultatsku klackalicu. Tačno na polovini četvrtine Dubljević je uručio Zvezdi poklon u vidu dva neiskorišćena slobodna bacanja. Na trenutak je svima zastao dah jer je Lojd nagazio aut-liniju prilikom izvođenja lopte i praktično vratio posed gostima, ali kada je Lazić iščupao novi posed i pokrio saigrača, najbolji Zvezdin strelac je trojkom na četiri i po minuta do isteka vremena pogodio veliku trojku za 70:67. Interesantno, u sledećem izvođenju penala Dubljević je imao samo polovičan učinak, što je Lojd kaznio novi poenima sa poludistance za 72:68 uz nešto više od tri minuta na semaforu. Dubljević je vratio razliku na dva poena, posle čega je Lojd promašio šut za tri, da bi Kalinić u sledećem napadu izvukao faul od Lazića, ali je poput svog kapitena ubacio samo jedno slobodno bacanje.

Na dva minuta pre kraja Zvezda je imala 72:71. I onda verovatno ključni momenat susreta bila je ona trojka Lojda za 74:71, posle čega je Dubljević faulom u napadu praktično usmerio Zvezdu ka pobedi, što je aminovao Davidovac!

Crveno-beli u nedelju igraju derbi ABA lige protiv Cedevite Olimpije od 19 časova.

EVROLIGA - 15. KOLO

Četvrtak

Anadolu Efes - Milano 69:72

/Micić 20 - Panter 18/

Žalgiris - Fenerbahče 99:62

/Rabit 18 - De Kolo 14/

Panatinaikos - Alba 92:69

/Papapetru 22 - Gifaj 13/

Petak

CSKA M - Zenit 83:65

/Džejms 20 - Pangos 14/

Crvena zvezda - Valensija 76:73

/Lojd 20 - Prepelič 15/

19.30: (1,80) Bajern (14,5) Baskonija (2,15)

20.00: (2,55) Olimpijakos (14,5) Real M. (1,60)

20.45: (2,15) Asvel (14,5) Himki (1,80)

21.00: (1,30) Barselona (16,00) Makabi (3,90)



tagovi

Kori VoldenDžordan LojdDejan DavidovacKlemen PrepeličBojan DubljevićDerik VilijamsNikola KalinićKK ValensijaKK Crvena zvezdaSaša Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara