Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Zvezdina (ne)moguća misija: Traži se 11/17 u Evroligi

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.01.24. | 13:12

Zvezda u Istanbulu otvara novu kalendarsku godinu

U 2023. godini košarkaši Crvene zvezde odigrali su 78 utakmica. Dobili su 52, ostvarili polovinu ciljeva osvajanjem Kupa Radivoja Koraća i Superlige Srbije. Stali su pred vratima odbrane trona u ABA ligi i plasmana u plej-of Evrolige. Još veće ili makar jednake ambicije postavili su u klubu ove sezone, a ako je minula merilo, biće im potrebno 11 pobeda iz preostalih 17 mečeva na evrosceni da ostanu deo takmičenja i kada se ligaški deo završi.

Zvuči kao veoma teška, ali ne i nemoguća misija. Ipak, da bi je uspešno uspešno kompletirali moraće da pobeđuju u serijama. Kao i na nekim od najtežih terena u Evropi. A jedan od njih je bez dileme Ulker Sports Arena u Istanbulu, koja i pored brojnih turbulencija tokom prva dva meseca, nijednom nije pala. Crveno-beli gostuju Fenerbahčeu (18.45) koji je dobio svih sedam mečeva kod kuće na najvećoj pozornici, ali i vezao sedam pobeda od dolaska Šarunasa Jasikevičijusa na klupu.

Izabrane vesti

Povrh svega toga, ekipa Janisa Sferopulosa nije imala prostora da se odmori, s ozbirom da je 30. decembra ugostila Igokeu (80:48). Posle dočeka 2024. godine je već 1. januara u 13.00 stigla u Tursku, gde je odradila prvi trening u novoj godini, a već danas otvara 18. kolo Evrolige. U sličnoj situaciji je i Fener, koji je takođe igrao minule subote, ali je za razliku od Zvezde ostao kod kuće i imao nešto više vremena za predah i pripremu meča.

Pritom je još pod znakom pitanja nastup jednog od najboljih i svakako najkonstantnijeg igrača tima sa Malog Kalemegdana ove sezone - Luke Mitrovića. Dobra vest je da je ostatak ekipe zdrav, kao i da će pravo nastupa u Istanbulu imati i novajlija Fredi Gilespi. Amerikanac je odigrao tek dve utakmice u crveno-belom. Jasno, ne može da nadomesti učinak Luke Mitrovića, ali može da pomogne u zaustavljanju centarske linije rivala koju predvode Džonatan Motli i Jorgos Papajanis.

"Već sam igrao protiv njih sa Bajernom ranije. Bila je dobra i tesna utakmica, ali su oni pobedili. Svakako, uzbuđen sam. Želim da se takmičim protiv dobrih igrača. Volim takmičenje, tako da se radujem", rekao je centar čija specijalnost je igra u odbrani.

Nije Gilespi dosad pokazao ono što se od njega očekuje. Rekao je Sferopulos da mu je potrebno vremena jer nije igrao u Bajernu, te da mu nedostaje ritma. U mečevima sa Splitom i Igokeom je tek na momente pokazao šta njegov atleticizam može da donese ekipi, ali je u oba okršaja imao i problema sa faulovima (po četiri za oko 14 minuta na parketu). Možda bi težina zadatka koji sledi mogla da otključa njegov potencijal.

Nikola Topić protiv Igokee (Foto: Starsport)Nikola Topić protiv Igokee (Foto: Starsport)

Uz Amerikanca, priliku da upiše prvi nastup u Evroligi od povratka na Mali Kalemegdan imaće i Nikola Topić. Bio je sa ekipom u Atini, ali nije se našao u protokolu. Povratnički debi ostvario je u trijumfu nad Igokeom. Navijači su sa oduševljenjem pozdravljali svaki njegov potez, a na kraju je imao osam poena, pet asistencija i tri skoka, uz nekoliko dobrih poteza u odbrani. Jasno, sada ga čeka još veći izazov protiv Nika Kalatesa, Jama Madara, Skotija Vilbekina, Tajlera Dorsija...

"Sigurno jedna od boljih ekipa u Evroligi. Sa smenom trenera su dobili novu energiju. Daćemo sve od sebe da se pripremimo što bolje i da probamo da damo naš maksimum, pa ćemo videti za šta će to biti dovoljno”, dodao je Topić.

Kalates je od dolaska Jasikevičijusa u izvanrednoj formi. Iako se nisu rastali u najboljim odnosima pred sezonu 2022/23, kada je iskusni Grk iz Barselone prešao u Fenerbahče, izgleda da su nesuglasice ostavili po strani. Pričao je Litvanac da ceni njegovu iskrenost, s ozbirom da je otvoreno pričao o nezadovoljstv Šarasovim metodama, ali je na početko novog poglavlja u njihovoj saradnji protiv Albe u Berlinu ubeležio 13 asistencija, dok je u trijumfu nad Anadolu Efesom bio blizu dabl-dabla sa 17 poena i osam asistencija. Samopouzdanje pred dolazak Zvezde je podigao i Madar sa 25 poena i 13 skokova u susretu sa Bursom u domaćem prvenstvu. Izraelac bi kao bivši košarkaš Partizana mogao da bude i dodatno motivisan.

"Kalates čini saigrače boljim, organizuje tim, ali može i da postiže poene kada je to potrebno. Veoma je iskusan i biće bitno odigrati dobru odbranu na njemu, ali tu je još mnogo igrača koji mogu da vam naude: Vilbekin, Dorsi, Hejs Dejvis, centri... Svako od njih, ako mu dođe dan, može da vas "ubije". Tako da, moramo da budemo kocentrisani kako bi igrali odbranu protiv čitavog tima, a ne samo pojedinaca", istakao je Sferopulos u najavi susreta.

GRANICA ZA POENE NAJDŽELA HEJSA DEJVISA U MOZZARTU - 12,5

I pored sjajnih centara i bekova, najveće probleme bi Zvezda mogla da ima sa Fenerovim krilom, Najdželom Hejsom Dejvisom. "Hodajući mismeč" je i kod Jasikevičijusa jedan od najbitnijih igrača u istanbulskoj ekipi, što je potvrdio sa 23 poena i šest skokova u trijumfu nad Monakom, čak i 24 poena i šest uhvaćenih lopti u pobedi nad Efesom. Čak je i u debaklu Fenera u Štark Areni bio najbolji pojedinac sa 12 poena. Taj susret, iako su ubedljivo slavili, crveno-beli ipak treba da zaborave, jer je sada situacija potpuno drugačija. Tada je turski tim bio bez petorice prvotimaca zbog povreda, sa trenerom Dimitrisom Itudisom na klupi... Iskoristila je to Zvezda i pred više od 19.500 navijača upisala jednu od najubedljivijih pobeda u evroligaškoj istoriji (87:56), ali stvari su se u međuvremenu značajno promenile za istanbulski tim.

Igramo protiv tima koji je promenio trenera. Rade neke stvari drugačije i čeka nas potpuno drugačija utakmica u odnosu na onu koju smo odigrali u prvom delu sezone. Moramo da budemo koncentrisani u odbrani kako bi zaustavili njihove glavne igrače. Imaju mnogo dobrih poentera, igrača koji mogu da vam naude. Što se tiče napada, moramo da čitamo te nove stvari koje rade, igramo pametno i napadamo ih na pravi način,” zaključio je Janis Sferopulos.

Dakle, pred Crvenom zvezdom je težak zadatak. Verovatno i jedan od najtežih u Evroligi u ovom trenutku. Fenerbahče igra sve bolje od Jasikevičijusovog dolaska, a čak i pre toga je uspeo da uradi nešto što nijednom timu na najvećoj pozoronici nije uspelo ove sezone - da savlada madridski Real. I to baš u Ukler Sports Areni. Sve to dovoljno govori o veličini izazova koji je pred crveno-belima, ali pred njima je i možda idealna prilika da potpuno preokrenu sezonu u Evroligi.

EVROLIGA - 18.KOLO

Utorak

18.45 (1,30) Fenerbahče (17,00) Crvena zvezda (4,10)

19.00 (1,30) Žalgiris (17,00) Alba (4,10)

20.05 (2,40) Makabi (15,00) Monako (1,70)

20.15 (1,30) Olimpijakos (17,00) Olimpija Milano (4,10)

20.45 (1,15) Partizan Mozzart Bet (20,00) Asvel (6,50)

Sreda

19.30 (1,50) Valensija (16,00) Efes (3,00)

20.30 (2,25) Baskonija (15,00) Panatinaikos (1,80)

20.30 (1,45) Virtus Bolonja (16,00) Bajern (3,20)

21.00 (2,40) Barselona (15,00) Real Madrid (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK FenerbahčeJanis SferopulosFredi GilespiNikola TopićLuka MitrovićŠarunas JasikevičijusNik KalatesJam MadarNajdžel Hejs

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara