©Shutterstock
©Shutterstock

Drama dostojna finala u Fonteti, Baskonija završila sa Evroligom, Valensija čeka kiks Zenita

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.04.21. | 23:01

Košarkašima Valensije je potrebno da Zenit izgubi jednu od preostale dve utakmice kako bi se domogli plej-ofa

U Fonteti kao da se igralo finale. U neku ruku utakmica između Valensije i Baskonije u okviru poslednjeg kola to je i bila, kako je poraz za oba sastava značio i kraj takmičenja u Evroligi. Tvrdo, tesno i do samog kraja neizvesno, na kraju su Valensiju ka pobedi pogurali Vanja Marinković i Nikola Kalinić, dok je odlučujuće poene postigao Majk Tobi - 86:81. Sastav iz Vitorije je završio učešće u elitnom takmičenju, dok ekipa Haumea Ponsarnaua zavisi od rezultata Zenita, kojem su do kraja ostali dueli sa Makabijem (petak) i Panatinaikosom (ponedeljak). Jedan poraz ekipe iz Sankt Peterburga značiće i da Valensija ide u doigravanje.

Bivši košarkaš Crvene zvezde i Fenerbahčea je u pobedi Valensije upisao svoj 200. nastup u Evroligi. Takmičenje je pre četiri godine osvojio sa ekipom iz Istanbula, a u tekućoj godini je po prvi put osvojio i nagradu za najkorisnijeg igrača meseca (bio je MVP februara). Igra Kalinić osmu sezonu u društvu najboljih, a u proseku je dosad beležio 7,8 poena.

Izabrane vesti

Koliki pritisak su obe ekipe osećale pred večerašnji meč najbolje govori činjenica da je viđeno čak 39 izgubljenih lopti, domaćin je izgubio pet više. Ipak, u dramatičnoj završnici bolje su se snašli domaći košarkaši, odigrali su odličnu odbranu, u napadu su Marinković i Tobi pogodili jako važne šuteve, dok je Kalinić uz par poena imao i nekoliko jako važnih skokova, pa je svakako bio jedan od junaka Narandžastih. Gosti su se mahom oslanjali na šut za tri poena (10/25) i kvalitet Pjerije Henrija, ali to nije bilo dovoljno da se borbeni domaćin obori na pleća. Valensija je regularni deo sezone okončala sa skorom 19-15, Baskonija sa 18-16.

19.00: (1,20) Zenit (19,0) Makabi Tel Aviv (5,00)

Velika borba vodila se u Fonteti. Gosti su nešto bolje otvorili meč, poveli sa 8:2, ali je usledio odgovor domaćina i serija 9:2 za preokret. Rezultatka klackalica u nastavku prvog kvartala, da bi Valensija posle šest vezanh poena u devetom minutu stigla do osetnijih osam poena prednsti. Pjerija Henri je imao spreman odgovor, vezao je u poslednjih 60 sekundi pet poena, da bi posle poena Vilijamsa domaćin stekao četiri poena viška pred prvi odmor. Vodila je Valensija sve do poslednjih par minuta druge deonice, kada je serijom 10:0 sastav iz Vitorije stigao do pet poena viška, koliko je imao i po isteku 20. minuta.

Gosti po povratku sa pauze dolaze i do devet poena prednosti, ali je usledio jak odgovor pulena Haumea Ponsarnaua. Vezali su 10 poena, seriju je trojkom krunisao Vanja Marinković za potpuni preokret, ali mu je Polonara istom merom uzvratio na drugoj strani. Ipak, Klemen Prepelič je još jednom dokazao da je majstora teških šuteva, pogodio je sa trojku preko ruke uz zvuk sirene i doneo pola koša prednosti svojoj ekipi na ulasku u odlučujućih 10 minuta.

Očekivano tvrdo je bilo od prvog trenutka u poslednjoj četvrtini, igralo se koš za koš, ekipe su se smenjivale u vođstvu. Na četiri minuta do kraja su srpski košarkaši preuzeli stvari u svoje ruke. Marinković je novom trojkom preokrenuo rezultat, bivši bek Partizana je potom bio siguran sa linije penala, da bi posle zakucavanja Nikole Kalinića u kontri Narandžasti stigli i do četiri poena viška na dva i po minuta do kraja. Mučili su se gosti u napadu, dok je sa druge strane Kalinić posle ofanzivnog skoka poslao sjajan pas ka Tobiju, koji pogađa o tablu za višak od četiri poena, ali je Sedekerskis odgovorio teškom trojkom iz ugla. Ponovo Tobi u centru pažnje, došao je do novih poena iz reketa, ali pod faulom, pa je pogodio i dodatno bacanje. Posle dva penala Vilijamsa Valensija je stekla i šest poena prednosti. Nije uspevala Baskonija da dođe do novih poena, ali je uporno uspevala da zadrži posed, ipak, sjajna odbrana domaćeg sastava, koji je u penal završnici došao do zasluženog trijumfa.

20.45: (2,55) Olimpija Milano (14,5) Anadolu Efes (1,60)

Derik Vilijams je bio najefikasniji u pobedničkom sastavu sa 16 poena, 14 je dodao Klemen Prepelič, Majk Tobi je ubacio 13, dok je Nikola Kalinić dodao 12 poena uz četiri skoka i dve asistencije. Bojan Dubljević se zaustavio na 11 poena, sedam skokova i pet završnih dodavanja, dok je Vanja Marinković ubacio osam poena (sve u drugom poluvremenu). Kod Baskonije 19 poena Henrija (7as), pratili su ga Giedraitis sa 17 i Akile Polonara sa 16, dok je Zoran Dragić dodao 10 poena.


EVROLIGA - POSLEDNJE KOLO

Četvrtak

CSKA - Asvel 88:70

/Lundberg 23 - Jabusele 23/

Žalgiris - Panatinaikos 93:78

/Lekavičijus 20 - Nedović 17/

Fenerbahče - Real Madrid 67:93

/De Kolo 23 - Kozer 20/

Alba - Crvena zvezda 81:58

/Siva 17 - Simonović 12/

Valensija - Baskonija 86:81

/Vilijams 16 - Henri 19/

Petak

19.00: (1,20) Zenit (19,0) Makabi Tel Aviv (5,00)

20.00: Olimpijakos - Himki

20.45: (2,55) Olimpija Milano (14,5) Anadolu Efes (1,60)

21.00: (1,30) Barselona (16.0) Bajern (3,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BaskonijaValensijaZenit

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara