Detalj sa utakmice (©Star Sport)
Detalj sa utakmice (©Star Sport)

Najslabija Zvezda od dolaska Ivanovića, bez odgovora na Skariolovu timsku košarku

Vreme čitanja: 5min | uto. 31.01.23. | 22:53

Branilac triple krune od početka jurio zaostatak, Dalibor Ilić dobio šansu i ponovo iskoristio minute

Kada je najavljivao gostovanje u Segafredo areni, Duško Ivanović insistirao je na tome da je ekipi potrebno da pokaže više strpljenja u igri i zapravo ponovio ono što je istakao kao vrlinu kojom je Partizan Mozzart Bet dobio večiti derbi u petak. Igrači ga definitivno nisu poslušali, pošto je Crvena zvezda pokazala najslabije lice od dolaska prekaljenog stručnjaka na Mali Kalemegdan.

Da se crveno-beli ne pokažu u najboljem svetlu značajno je uticala taktika Serđa Skariola, koji je izvukao pouke nakon poraza u Beogradu i potpuno se drugačije spremio za ovu utakmicu. Školskom izvedbom timske košarke Virtus je u svim segmentima bio bolji i ostvario trijumf kojim dolazi u ravan sa večerašnjim rivalom - 84:72 (30:14, 18:21, 22:16, 14:21).

Izabrane vesti

Crvena zvezda je u padu forme i to sada sve ozbiljnije utiče na šanse da se nađe među osam najboljih na kraju ligaškog dela. Virtus ne važi za domaćina koji ubedljivo dobija rivale i uprkos konačnoj razlici ovo je definitivno najbolje izdanje osvajača Evrokupa još od onih 30 razlike protiv Valensije u danu Ivanovićevog debija na klupi crveno-belih.

Poraz bi bio i teži da se Crvena zvezda nije uzdigla u poslednjoj četvrtini, zategla odbranu - znatno bolje u odnosu na tri prethodne četvrtine - i uspela da ublaži razliku koja je pretila da bude znatno veća. Domaćin je lepršavom, timskom košarkom bio nekoliko puta nadomak distance veće od 20 poena, ali su Luka Vildoza i Dalibor Ilić uz neke pametne reakcije Stefana Lazarevića učinili da poraz bude podnošljiviji.

Možda konstrukcija da je ovo bila najslabija Zvezda u Ivanovićevom mandatu ne pije vodu zbog onog meča sa Realom u Beogradu, ali okolnosti su tada bile potpuno drugačije u odnosu na ono što se dogodilo večeras. Tada su se crveno-beli rvali sa Blankosima skoro pune tri četvrtine, pre nego što je usledila baražna paljba koja je dovela do jaza od 20 poena na kraju (59:79). Večeras je Crvena zvezda od prvog napada bila u zaostatku, nervozna i bez pravih odluka, pa još od rezultata 17:9 za Virtus razlika nijednom kasnije nije išla ispod dvocifrene granice.

Ispostaviće se da je Zvezda poslednji voz za neizvesniju utakmicu propustila na otvaranju drugog poluvremena. Ognjen Dobrić otvorio je treću deonicu trojkom pa je na semaforu stajalo 48:38, posle čega domaćin nije pogodio trojku preko Kajla Vimsa, a ni Danijel Heket nije uspeo da ispravi saigrača posle ofanzivnog skoka Toka Šengelije. Zvezda se odbranila, krenula u realizaciju na drugoj strani, ali je Dobrić prokockao dva napada izborom slabih rešenja. Kako to obično bude, stigla je kazna u vidu Vimsove trojke, posle čega je Luka Vildoza realizovao tri slobodna bacanja na faul Heketa, da bi Šengelija i Vims mini serijom 5:0 odlepio Virtus. Jednu od dve trojke Branka Lazića poništio je Vims, a kriza koja je Zvezdu uvela u napadački kontraritam i da ostane bez poena iz igre puna četiri minuta samo je pogurala Virtus napred. I dalje je teoretski sve bilo otvoreno na ulasku u poslednji minut treće deonice, sve dok Marko Belineli i Ismael Bako nisu kaznili Zvezdine greške u napadu, odnosno pre svega loš izbor situacija za realizaciju. Do poslednjeg malog odmora, tačnije u više od pet minuta igre gosti su pogodili dva slobodna bacanja preko Dalibora Ilića i jedan šut iz igre Nemanje Nedovića, pa je Virtus pred poslednjui desetominutni interval ušao sa maksimalnih 19 razlike.

-------- 22. kolo Evrolige --------

VIRTUS BOLONJA – CRVENA ZVEZDA 84:72 (30:14, 18:21, 22:16. 14:21)

Segafredo Arena, Bolonja;

Gledalaca: oko 7.500;

Sudije: Dani Jerezuelo, Emin Mogulkodž, Eduard Udijanski.

VIRTUS: Kordinije 11, Belineli 9, Pajola 6, Bako 9, Žaite 11, Lundberg -, Šengelija 15, Heket 4, Miki -, Kamara -, Vims 13, Teodosić 6 (9as), Abas -.

CRVENA ZVEZDA: Holand -, Vildoza 20, Lazarević 9, Mitrović 2, Lazić 9, Dobrić 6, Ivanović 2, Ilić 10 (7sk), Nedović 4, Marković -, Petrušev 8, Bentil 2.

---------------------------------------

Tu je bio kraj svih nadanja da bi preokret mogao da se dogodi i do kraja branilac triple krune igrao je da spasi +9 iz prvog meča. Bilo je blizu, ne i dovoljno dobro da se ostane u prednosti kada se gleda međusobni okršaj. Nije ni bilo realno očekivati tako nešto sa ovakvom Zvezdinom igrom. I Duško Ivanović je u kratkoj izjavi posle utakmice samo naglasio da je protivnik "odigrao čvršće na obe polovine, a Zvezda slabije u odbrani". Dovoljno da se pretrpi ovakav poraz pred nekoliko stotina pristalica koje su doputovale u Bolonju da bodre Zvezdu...

U redovima Crvene zvezde jedino se igralo Luki Vildozi. Ubacio je 20 poena, 11 sa penala uz jedan promašaj. Jedini večerašnji dobitak Crvene zvezde je dobra partija Dalibora Ilića. Upao je u sastav umesto Ognjena Kuzmića i za 18 minuta skupio 10 poena i sedam uhvaćenih lopti. Nije samo do Ilića, Zvezdi je nedostajala čvrstina pod koševima i neko ko bi mogao da zaustavi Mama Žaitea koji je od početka maltretirao odbranu, da poveže redove i spreči da u reketu duvaju vetrovi. Virtus je čestim utrčavanjima dolazio do previše lakih poena i izostanak reakcije terao je Duška Ivanovića da se nekoliko puta uhvati za glavu... Domaću ekipu je u ranoj fazi pokrenuo Miloš Teodosić sa čak pet asistencija za četvrtinu, da bi na kraju imao šest poena i devet asistencija. Šengelija je upisao 15, Vims 13, a Žaite i Kordinije po 11 poena.

Nemanja Nedović i Filip Petrušev nisu ličili na sebe. Nedović je za 17 minuta ubacio četiri poena (2/9 iz igre), uz po tri skoka i izgubljene, ali i dve ukradene lopte, dok je Petrušev odigrao 19 minuta što je bilo dovoljno za osam poena i pet skokova. Branko Lazić je pogodio sve tri trojke za devet poena, koliko je imao i Stefan Lazarević. Ostatak ekipe ostao je daleko ispod.

Već u utorak ujutru ekipa putuje za Milano, gde dan kasnije od 20.30 gostuje Olimpiji u Mediolanum Forumu.

EVROLIGA - 22. kolo

Utorak:

Fenerbahče - Olimpijakos 73:93

/Gudurić 24 - Papanikolau 21/

Olimpija - Baskonija 89:83

/Luvavu 17 - Tompson 19/

Barselona - Makabi Tel Aviv 83:78

/Higins 15 – Adams 20/

Partizan Mozzart Bet - Asvel 92:71

/Panter 17 – Fal 14/

Valensija - Bajern 82:73

/Radebo 14 – Vinston 22/

Virtus Bolonja - Crvena zvezda 84:72

/Šengelija 15 - Vildoza 20/

Sreda:

18.30: (1,20) Efes (19,0) Žalgiris (5,00)

20.00: (2,70) Alba (14,5) Monako (1,55)

20.45: (1,10) Real Madrid (23,0) Panatinaikos (7,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaVirtus BolonjaDuško IvanovićNemanja NedovićLuka VildozaFilip PetruševLuka MitrovićMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara