Kevin Panter i Željko Obradović (© Star Sport)
Kevin Panter i Željko Obradović (© Star Sport)

Partizan Mozzart Bet u Zelenoj šumi koju nije pokorio ni sa Bogdanovićem, sad će pokušati Panter i družina

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.02.23. | 08:52

Crno-beli od 19 časova traže prvu pobedu u Kaunasu u vrlo bitnom meču za eventualni plasman u plej-of Evrolige

Nema stajanja u borbi za plej-of Evrolige. Posle pobeda Partizan Mozzart Beta protiv Crvene zvezde i Asvela, sledi izazov koji klub iz Humske nikada nije uspeo uspešno da prevaziđe – pobediti u Kaunasu. Nije duga istorija međusobnih duela crno-belih i Litvanaca. U petak (19.00) će biti tek šesti susret, a klub iz Humske je ostvario tri pobede. Međutim, Žalgiris može da se pohvali da nikada nije izgubio na svom parketu.

Nisu crno-beli uspeli 2014. kada su u sastavu imali Bogdana Bogdanovića, Sašu Pavlovića, Dragana Milosavljevića i Nikolu Milutinova. Na ovom meču nisu imali odgovor na Džastina Dentmona koji je bio ubacio 23 poena, a nije pomogla ni sjajna partija Bogdanovića koji je postigao 24 poena.

Izabrane vesti

Slično je bilo i 2010. godine kada je Martinas Pocijus vodio Litvance do pobede, a crno-beli su imali samo Dušana Kecmana koji je bio jedini dvocifren tad.

Sad bi u Zelenoj šumi mogao da se trasira put za plasman u plej-of. Naime, Partizan je trenutno na deobi devete pozicije sa učinkom od 11 pobeda i 11 poraza. Isti skor imaju Makabi i Efes pa bi eventualnom pobedom i povoljnim rezultatima, tim Željka Obradovića mogao da izbije na mesto koje vodi u plej-of. Naravno ima još puno do kraja ligaškog dela, duel u Kaunasu je u okviru 23. kola.

Takođe bitna stavka je i pozicija Žalgirisa koji je trenutno sedmi sa 12 pobeda, ali i dva poraza koja su upisana na prethodna dva meča. Litvanci su padali protiv Panatinaikosa i Efesa, ali sada igraju na svom terenu gde su pokazali izvanredan kvalitet, dovoljno je samo reći da su u Zelenoj šumi oborili i Real Madrid i Barselonu.

Partizan će morati da obrati pažnju na Ulanovasa koji je ne tako davno slomio otpor Crvene zvezde koja je bila nadomak pobede u Kaunasu, ali je pomenuti litvanski internacionalac sa dve trojke u poslednjem minutu doneo preokret. Isto tako, tu je Ignas Brazdeikis, košarkaš koji je Efesu isporučio 25 poena i ponovo bi mogao da bude udarna igla u petak.

Mogli bi crno-beli komotno da pristupe kao Crvena zvezda koja je bila bolji rival i sjajno je koristila sve prednosti, samo što treba odigrati znatno čvršće u finišu, što klub sa Malog Kalemegdana nije uspeo da uradi i zato je izgubio.

Partizan je težak protivnik. Ima kvalitet na svim pozicijama. Moramo da se prisetimo meča u Beogradu kada smo odigrali vrlo loše. Od samog starta smo bili u zaostatku što sada u Kaunasu ne smemo sebi da dopustimo. Imali smo dan manje za pripremu u odnosu na našeg protivnika, ali se uzdamo u naše navijače da nam daju dodatnu energiju“, rekao je trener Žalgirisa, Kazis Maksvitis.

-------------

PRETHODNI OKRŠAJI

Partizan Mozzart Bet – Žalgiris 87:76 (27.10. 2022)

Partizan Mozzart Bet – Žalgiris 77:67 (4.4. 2014)

Žalgiris - Partizan Mozzart Bet 89:77 (13.2. 2014)

Partizan Mozzart Bet – Žalgiris 68:62 (25.11. 2010)

Žalgiris - Partizan Mozzart Bet 73:62 (21.10. 2010)

-------------

U prvom ovosezonskom duelu protiv Žalgirisa, u petom kolu Evrolige, crno-beli su u Štark areni savladali tim iz Kaunasa rezultatom 87:76. U susret novom duelu, trener Partizana Mozzart Bet Željko Obradović je svestan da protivnik neuporedivo bolje igra u Litvaniji.

"Činjenica je da Žalgiris igra mnogo bolje na svom terenu. Procenti šuta su skoro za deset procenata veći nego u gostima, takođe i broj skokova… Igra sa visokom postavom, igračima na poziciji dva i tri koji su dominantni, koji pokušavaju da igraju na donjem postu. Ima Šmitsa koji je takođe tu veoma dobar. Uz probleme koje su Litvanci imali sa povredama pronalaze rešenja jer ti igrači mogu da igraju na razlitičim pozicijama. Plus Ulanovas, koji je na donjem postu skoro svim timovima u Evroligi pravio probleme i Lekavičijus, kao neko ko pokreće ritam, ulazi sa klupe, izuzetno brz igrač. To su najbitnije stvari o kojima razmišljamo u pripremi ove utakmice", zaključio je trener Obradović

Ponovo se očekuje da igru crno-belih u reketu nosi Matijas Lesor, naravno uz pomoć Zeka Ledeja, a tu su Kevin Panter i Dante Egzum na spoljnim pozicijama. Svaki član pomenutog kvarteta je na prošlom meču protiv Asvela imao indeks korisnosti veći od 20 što se ove sezone dogodilo samo jednom, Olimpijakosu je to pošlo za rukom.

"Biće teška utakmica. Igra Žalgiris kod kuće i tamo je drugačiji u odnosu na gostovanja. Pre mesec dana smo bili bez šansi za plej-of, a sada se priča o ključnoj utakmici. To vam govori kako stvari mogu da odu u bilo kom pravcu. Ključna utakmica... Svaka utakmica je ključna. Mi ćemo pokušati da dobijemo, ali niko ne može da kaže koja će biti odlučujuća, a koja neće. Ovo je zapravo samo još jedna utakmica u kojoj hoćemo da pobedimo. Naš stav je da igramo meč po meč. Pobedu u prethodnom kolu smo ostavili iz nas, potrudićemo se da zapamtimo dobre stvari koje smo radili protiv Asvela. Trenutno igramo dobro, imamo dobru energiju i fokus. Ako to ne radiš, neće biti ni velikih pobeda", završio je Lesor

EVROLIGA - 23. KOLO

Četvrtak:

Barselona - Bajern Minhen

Olimpija Milano - Crvena zvezda

Valensija - Makabi

Petak:

18.45: (1,17) Fenerbahče (20,0) Alba (5,50)

19.00: (2,15) Monako (14,5) Real Madrid (1,80)

19.00: (1,80) Žalgiris (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,15)

20.00: (1,60) Olimpijakos (14,5) Efes (2,55)

20.30: (1,30) Baskonija (16,0) Panatinaikos (3,90)

21.00: (1,90) Asvel (13,5) Virtus Bolonja (2,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Partizankk ŽalgirisEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara