Dante Egzum (© Star Sport)
Dante Egzum (© Star Sport)

Kada Dante krene sklanjajte se svi sa puta

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.02.23. | 08:50

"Ponekad mi je žao momaka koji moraju da ga čuvaju na utakmicama", slikovito objašnjava Kevin Panter igru Australijanca koji je bio jedan od ključnih faktora u ubedljivoj pobedi crno-belih protiv Asvela u 22. kolu Evrolige

Prošlo je nešto više od pet minuta utakmice Partizan Mozzart Beta protiv Asvela u prepunoj Štark Areni, a na semaforu je stajalo 13:11. Samo je Kevin Panter pogađao u crno-belom, a činilo se da gosti iz Francuske pronalaze potrebna rešenja da uđu u otvorenu borbu... Ali, onda je na parket ušao Dante Egzum i sve se preokrenulo. Australijanac nije bio najefikasniji u fantastičnom trijumfu, ali je zato po ko zna koji put ove sezone pokazao da može sam da preokrene tok utakmice, posebno fizičkim predispozicijama kojima malo ko može da isparira, posebno kada sa loptom u rukama krene u dvokorak ka košu.

Izabrane vesti

"Ko Dantea može da zaustavi kada se zaleti sa loptom?", smeje se Kevin Panter, inače najefikasniji pojedinac meča (22 poena), a onda sam daje odgovor.

"Apsolutno niko".

Nastavlja slikovito da objašnjava kako izgleda kada Egzum krene u prodor.

"Samo dve stvari će se dogoditi. Ili će ga neko faulirati ili će on doći do obruča i postići dva laka poena. To je to. Ponekad mi je žao momaka koji moraju da ga čuvaju na utakmicama. Kada se on zaleti... Čoveče... sklanjajte se sa puta".

Na kraju su crno-beli slavili sa 91:71 iako je u pojedinim momentima izgledalo da bi ekipa Željka Obradovića mogla da ode i na preko 30 razlike.

"Pobedili smo Monako slučnom razlikom u Beogadu. Ne znam da li je ovo naše najbolje izdanje, ali znam da nam je pobeda bila baš potrebna. Nastavljamo da radimo i da ostanemo čvrsto na zemlji, to je to. Očigledno je da smo odigrali dobro, ali nema opuštanja".

Usledila je novinarska konstatacija da je sve funkcionisalo sjajno u igri Partizan Mozzart Beta što je navelo Pantera da objasni kako on razmišlja u ovakvim situacijama.

"Kada sve funkcioniše, doduše to važi za svaki tim u košarci, kada sve klikne i ide kako želiš, svi timovi izgledaju sjajno, tako da to i ne pokazuje kakav si kao tim. Pravo lice se vidi kada radiš sve i ništa ne ide na parketu onako kako si zamislio, e tada se pokaži ko si i šta si. Protiv Asvela je sve bilo na visokom nivou, rekao sam momcima u svlačionici da smo sada u seriji, u dobroj smo formi, samo je potrebno da ostanemo fokusirani i da nastavimo da igramo ovako".

Prvi deo duplog programa Evrolige ove nedelje je odrađen na pravi način, ali sada sledi teži deo posla. Žalgiris u petak čeka crno-bele. Tim koji se takođe bori za mesto među osam najboljih.

"Baš su čvrsti. Znam ih još iz prethodnih godina, posebno su opasni na svom terenu gde imaju navijače, imaju atmosferu. Biće to dobra utakmica, možda i prava plej-of utakmica. Na nama je da pokušamo da odigramo čvrsto, da verujemo u sebe i da se borimo. Želimo još jednu pobedu. Borimo se protiv tima koji kao i mi želi da bude među najboljih osam. Kako se sezona bliži kraju, svaka utakmica može da bude kao plej-of utakmica".

Pred medije je potom izašao i Egzum, nasmejan, raspoložen za priču. Vratio se nakratko i na meč sa Crvenom zvezdom. Apostrofirao ga je kao ključan za sjajnu atmosferu i dobru formu, pre svega timsku.

"Protiv Zvezde smo dobili tu varnicu koja je zapalila vatru i sada koristimo to. Dobru košarku igramo, sada moramo nešto slično da ponovimo protiv Žalgirisa koji je fantastičan tim, čvrst".

Australijanac je bio jedan od četvorice igrača sa dvocifrenim košgeterskim učinkom protiv Francuza koji su slavili u prvom ovosezonskom okršaju u Lionu, a svi koji su ulazili u igru u Beogradu su se upisali u listu strelaca.

"Mislim da iz meča u meč moramo da igramo našu igru, niko od nas ne razmišlja da zablista ili uradi nešto samo za sebe. Protiv Asvela je Kevin pogađao, bio je sjajan, posle njega su neki drugi momci odradili fantastičan posao za sjajnu timsku pobedu".

Skromno je pričao o svojoj igri.

"Gledam da pomognem ekipi, posebno kada uđem sa klupe, gledam da unesem energiju, bez obrzira da li je to koš, asistencija ili samo tempo koji forsiram".

Nismo dozvolili da ostane samo na tome. Jednostavno, igrači Asvela, ali i mnogi drugi u Evropi ne mogu da pronađu način da zaustave Danteov prodor ka košu.

"Samo se trudim da dođem do mojih pozicija gde znam da mogu da pogodim. Šut me je takođe služio, onda tražim prodor i to je to. Već nekoliko godina radim na mojoj igri u reketu, a u ABA ligi imam dosta plejmejkera koji su niži od mene i tu vidim neku moju prednost da dođem do reketa i pokušam da postignem koš. To je u suštini i cilj košarke, pronaći dominatne pozicije i iskoristiti prednosti", završio je Egzum.

EVROLIGA - 22. kolo

Utorak:

Fenerbahče - Olimpijakos 73:93

/Gudurić 24 - Papanikolau 21/

Olimpija - Baskonija 89:83

/Luvavu 17 - Tompson 19/

Barselona - Makabi 83:78

/Higins 15 - Adams 20/

Partizan Mozzart Bet - Asvel 92:71

/Panter 22 - Pons 14/

Valensija - Bajern 82:73

/Radebug 22 - Vinston 22/

Virtus - Crvena zvezda 84:72

/Šengelija 15 - Vildoza 20/

Sreda:

18.30: (1,20) Efes (19,0) Žalgiris (5,00)

20.00: (2,70) Alba (14,5) Monako (1,55)

20.45: (1,10) Real Madrid (23,0) Panatinaikos (7,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

EvroligaDante EgzumKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara