Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Denver se klanja košarkaškom genijalcu: Verovatno je član Mense! Kad on igra, ja ne forsiram

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.05.24. | 09:06

Majk Meloun, Džamal Mari, Aron Gordon… Svi su oduševljeni nestvarnom partije Jokića u petoj utakmici serije sa Minesotom

Kad si trostruki dobitnik MVP priznanja za najboljeg igrača NBA lige ceo svet zna ko si. Ali tamo u Koloradu, u kome već devet godina brusi svoju košarkašku genijalnost, svakako najbolje znaju ko je i šta je Nikola Jokić. I ponosni su što to mogu i javno da kažu.

Trener Majk Meloun, pa Džamal Mari i Aron Gordon, uz Jokića nosioci tima, kao da se utrkuju ko će više da nahvali Nikolu. Ne da bi mu se dodvorili. Već zato što ga zaista cene toliko da smatraju da svi treba da znaju da Jokiću nema ravnog.

Izabrane vesti

Jokić je verovatno član Mense. Tokom plej-ofa, ispitujem momke oko tih odluka u igri, oko individualnih tendencija, oko plana igre. I Nikola je daleko ispred svih. On sve zna. Rudi Gober je četvorostruki dobitnik nagrade za najboljg defanzivca lige, budući član Kuće slavnih. Ali Nikola te izigra, pročita te, zna kako da se izbori sa svim što baciš na njega. Najbolje stvar je što nikada neće to pitanje da potencira. Mnogi momci će da kažu: Sad ću ovo, sad ću ono… Ne, Nikola će da čita igru, uzme šta mu daš i natera te da reaguješ na njegove poteze”, počinje Meloun hvalospev posle Jokićeve briljantne partije za preokret u polufinalnoj seriji Zapadne konferencije protiv Minesote.

Ubacio je 40 poena, imao 13 asistencija, nijednu izgubljenu loptu… Skoro pa bezgrešna partija.

Ta inteligencija, ta nesebičnost, osećaj da upiše 13 asistencija, da sve oko sebe učini boljim. Za mene, to je ono što ga je uvek odvajalo od drugih igrača. To je definicija veličine. Kada sve oko sebe činiš boljim”, decidiran je Meloun.

I čisto da napravi uvertiru sledećem govorniku…

Posle utakmice sam pričao sa Džamalom i on mi je rekao: ‘Čoveče, Nikola je baš dobar’. Kakvo potcenjivanje, a-ha-ha. A i Džamal je zaista, zaista dobar. I to što se njih dvojica toliko cene, što jedan drugog ne uzimaju za gotovo, to je posebno i to mi se mnogo dopada. Nikola je šutirao 15/22, ubacio dve trojke, išao na penale, sve je radio danas, bilo je zabavno gledati ga”.

Prepuštamo podijum Džamu Mariju. A baš njemu je najzabavnije sa Jokićem, pošto su toliko dugo saigrači.

Zajedno su nas podigli sa klupe, u mojoj ruki sezoni, a njegovoj drugoj. Tako da među nama već dugo postoji hemija. Čitamo igru ovog drugog, imamo osećaj za vreme i prostor, čitamo odbrano. S njim je toliko zabavno igrati. Jer možete da čitate njegovu igru, a ne da budete tako rigidni u napadu. Lepo je imati tu hemiju. Igra onda samo teče, trčimo kontre, obojica dajemo koševe… Dobro, on je danas davao koševe. Zabavno je igrati s njim u toj brzini. Ali mislim da on to radi već dugo, da je tako odrastao”.

Jokić je, rekosmo već, dao 40 poena. Mari nije zapinjao. Samo 16 poena. Ima on dobro objašnjenje.

U plej-ofu ne gledam toliko statistiku. Ako krene, krene. Ali svaka je utakmica drugačija. I kada igram bez lopte, ako je neko drugi otvoren… Samo pokušavam da timu dam šta mu treba. I ako je Jokića krenulo nema šta ja tu da forsiram. Nema potrebe da izmišljam nešto. Samo sam hteo da timu dam šta mu je potrebno. Trudio sam se u odbrani, da ne gubim loptu, da čitam igru. Ništa da ne forsiram. Kada Jokić pogađa tako nema potrebe za nečim posebnim. Samo sam se trudio da kontrolišem tempo”.

Za kraj i Aron Gordon, već je posle četvrte utakmice govorio da ga je baš Jokić naučio da ne bude nesebičan. A danas…

Neverovatan. Čudesan. Dominirao je celom utakmicom u svim aspektima. Nemam više reči. Ovo je bilo urnebesno. On je jedan od najboljih poentera koje ova igra ima. Jedan je i od najboljih asistenta. Samo je nekad malo previše pasivan. Mi smo mu zahvalni kada šutira više”.

Da li je Gordon imao neki omiljeni Jokićev potez večeras?

Veliki sam fan njegovih zakucavanja. Kada se zaleti i zakuca je tomahavkom”, smeje se Gordon.

Ali da se uozbiljimo, trojica čuvara su se menjala na Jokiću, među njima i Rudi Gober, i opet ništa. Kako?

Generalno je NBA igrače veoma teško čuvati jedan na jedan. Kamoli trostrukog MVP igrača. Jednostavno je uspevao da se progura do svojih pozicija, da ih natera da plate, nisam čak sasvim siguran čemu sam upravo prisustvovao. Urnebesno”.

Zaista urnebeseno.


tagovi

Nikola JokićMajk MelounMajkl MelounAron GordonDžamal MariDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara