Kazis Maksvitis (Star sport)
Kazis Maksvitis (Star sport)

Žalgirisov trener podržao Giedraitisa: Možda nam Srbija nije najbolji prijatelj ali može da se igra košarka

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.10.23. | 17:20

Litvanski stručnjak brani odluku zemljaka da dođe u zemlju i klub čiji navijači imaju proruske stavove

Odavno rasprodata Žalgirio Arena u Kaunasu sa nestrpljenjem dočekuje evroligaški debi u ovoj sezoni i okršaj protiv Crvene zvezde.

Žalgiris je poput Zvezde otvorio takmičenje pobedom, s tim što je on trijumfovao u gostima savladavši Virtus. Očekivanja litvanske javnosti su da je Žalgiris sutra blagi favorit.

Izabrane vesti

Trener Kazis Maksvitis upozorava da je Zvezda ove sezone jači tim nego prošle, da je dovela atraktivna pojačanja i da joj je konačan cilj plasman na završni turnir.

“Stiže jaka ekipa čiji cilj je da dođe do fajnal-fora. Promenili su tim letos, doveli nove igrače, napravili popriličan budžet. Biće zabavno takmičiti se sa njima. S druge strane, prva utakmica u domaćoj areni daje dodatni pritisak. Nadam se da ćemo se izboriti sa tenzijom i zaslužiti pobedu. Što se tiče protivnika, ne manjka im zvučnih imena koja u napadu imaju veliki uticaj. Među njima su Šabaz Napier i Miloš Teodosić, kao i nama dobro poznato lice Rokas Giedraitis. Oni su fizički jak, visok i produktivan tim”, najavio je strateg Žalgirisa meč sa Crvenom zvezdom.

U litvanskoj javnosti je malo onih kojima se letos svidela odluka Rokasa Giedraitisa da pređe u redove srpskog kluba. Razlog su političke konotacije. Litvanski rivalitet sa Rusijom, podrška Ukrajini i prorusko raspoloženje među navijačkim masama u Srbiji. Maksivitis je morao da priča i o tome…

“Uopšte ne razumem takvu reakciju. Rokas igra za srpski klub, neko drugi igra za turski… I ja sam pre rata radio u Rusiji. Rokas igra košarku, nije imao mnogo opcija, dobio je samo ponudu Crvene zvezde. Možda Srbija nije najbolji prijatelj Litvanije, ali ne mislim da je to zemlja u kojoj Litvanci ne mogu da igraju košarku. Bar za sada, na početku sezone, Rokas igra dobro i stabilno i ja sam srećan zbog njega”.

Otkrio je Žalgirisov trener i da je njegov klub prošle sezone imao mogućnost da angažuje današnjeg Zvezdinog lidera Šabaza Nejpira.

“Da, imali smo tu šansu, ali nismo rizikovali. Sada je u drugom klubu i to je istorija. Kada kroči na parket, menja igru, posebno u napadu. Dobro upravlja ekipom i donosi poene“.

Pohvalio je i ostale igrače Crvene zvezde.

“Nećemo zaboraviti Nemanju Nedovića i interesantnog Jaga Dos Santosa, veoma oštrog defanzivca. Zvezda ima veoma dubok roster i nije se lako pripremiti za igru protiv njih. Sa jedne strane je dobro za ekipu kada je toliki izbor igrača, ali sa druge strane, nije lako igrati zajedno. Ne znamo ni kojih 12 igrača će igrati. To je dodatna glavobolja za naše skaute. Oni su tipičan srpski, visok tim sa mnogo različitog oružja”, zaključio je selektor reprezentacije Litvanije.


tagovi

Kazis MaksvitisŽalgirisŠabaz NejpirRokas Giedraitis

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara