Odbojkašice Jedinstva (©MN Press)
Odbojkašice Jedinstva (©MN Press)

Dan odluke u Ligi šampiona: Jedinstvo ispada - pitanje je samo u CEV kup ili skroz

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.01.24. | 08:30

Samo Koneljano i Fenerbahče idu sigurno sa prve pozicije u četvrtfinale, a Kalcit i Asteriks ispadaju - sve ostalo je do večeras neizvesno

Svi koji vole žensku evropsku odbojku mogu da se zavale u fotelje od 15 časova i da se ne pomeraju sve do kasnih večernjih sati. Čak 10 utakmica Lige šampiona se igra baš danas i to odlučujućih za plasman u nokaut fazu. Pred start šestog kola zna se da Koneljano i Fenerbahče sigurno idu u četvrtfinale sa prve pozicije, kao i da ispadaju Kalcit i Asteriks. Sve ostalo je do večeras neizvesno...

U Srbiji će se posebno ispratiti meč našeg jedinog predstavnika - ekipe Jedinstva. Pazovčanke nemaju nikakve šanse da nastave takmičenje u Ligi šampiona, ali će se boriti da ostanu na trećem mestu i tako obezbede prolaz u četvrtfinale CEV kupa.

Izabrane vesti

Po propozicijama CEV, pobednici svih pet grupa plasiraće se direktno u četvrtfinale elitnog takmičenja. Svi drugoplasirani i najbolji trećeplasirani tim rezervisaće mesto u plej-ofu za plasman u četvrtfinale. Preostale četiri trećeplasirane ekipe će se preseliti u CEV kup.

Jedinstvu na putu ka cilju stoji francuski Miluz, koji je domaćin večerašnjeg obračuna zakazanog za 19.00 časova (Arena Sport 1). Šampion Srbije je dobio prvi međusobni okršaj sa 3:2 i trenutno je na trećem mestu. Pokušaće da se izbori za povoljan rezultat na gostujućem terenu, kako bi tu i ostao.

Prvi kriterijum za rangiranje je broj pobeda, drugi broj osvojenih bodova, potom set količnik, pa poen količnik i onda međusobni skor. Ekipa iz Pazove bi pobedom prebrinula sve i otišla u četvrtfinale CEV kupa. Ukoliko izgubi sa 0:3 ili 1:3 pada na četvrto mesto i završava evropsku priču za ovu sezonu. Ako Miluz dobije sa 3:2, onda će biti ozbiljnijeg preračunavanja, jer će odlučivati poeni.

U Grupi A čeka nas još jedan zanimljiv duel - u jednom od derbija poslednjeg kola sastaju se Vero Volej Milano (Teodora Pušić) i Vakifbank (Bianka Buša, Đovani Gvideti i ostala poznata lica iz stručnog štaba). Italijanski tim je u povoljnijoj poziciji i samo jedan set biće mu dovoljan da overi prvo mesto. Na drugoj strani je Vakif koji bi direktno u četvrtfinale otišao samo ako slavi 3:0, a da pritom rezultat po setovima bude prilično ubedljiv (oko 25:10).

Detalj sa prvog duela Vakifbanka i Vero Volej MilanaDetalj sa prvog duela Vakifbanka i Vero Volej Milana

Drugi derbi se igra u Grupi B, gde se od 15 časova uz direktan prenos na Areni Sport 1 sastaju Ezačibaši (Tijana Bošković, Jovana Stevanović) i Skandići (Maja Ognjenović). Turskom predstavniku koji je aktuelni svetski šampion je potrebna pobeda 3:0 za prvo mesto, a svi ostali rezultati najverovatnije će doneti prolaz ekipi za koju igra kapiten reprezentacije Maja Ognjenović. Marica Plovdiv i Vašaš boriće se za treću poziciju.

U Grupi C Fenerbahče nije izgubio ni set, pa Bojana Drča i drugarice sigurno idu sa prvog mesta u četvrtfinale. Naravno, pokušaće da zadrže savršen skor kako bi bolje najbolja prvoplasirana ekipa pri raspodeli karata za dalje. Igraju protiv Budovlani Lođa (Ana Bjelica), koji ima šansu da bude drugi. Sastaju se još Potsdam (Tara Taubner i Veronika Đokić) i Kalcit Kamnik, koji sigurno ispada. Nemački sastav ima lepu priliku da overi drugu poziciju i ode u plej-of Lige šampiona.

Odbojkašice Fenera nisu izgubile ni set do sadaOdbojkašice Fenera nisu izgubile ni set do sada

Koneljano je u Grupi D sigurno prvi, a na oproštaju od grupne faze igra sa Rešovom, koji može da bude drugoplasirani. Ukoliko poljski tim izgubi ubedljivo, šansu za drugo mesto će tražiti Štutgart (Jovana Mirosavljević), koji se sastaje sa već eliminisanim Asteriksom.

Najzamršenija situacija je u Grupi E gde LKS Lođ i Volero imaju skor 3-2, a Prometej i Alba Blaž učinak 2-3. Ukrajinski Prometej čiji dres nose Bojana Milenković i Marta Drpa pokušaće protiv Albe Blaž da se izbori za nastavak evropskog putovanja. Rivali će mu biti Stevan Ljubičić, Arsenije Protić, Dobrica Šopalović, Isidora Kockarević, Jovana Kocić, Katarina Jović... Biće to zanimljiv duel sa velikim ulogom. Onaj ko izgubi sigurno završava evropsko putovanje za ovu sezonu.

Drugi meč igraju ekipe koje su trenutno na prvom i drugom mestu - LKS Lođ i Volero Le Kane (Danilo Pejović, Maša Kirov, Marija Borčić). Pobednik sa četiri trijumfa sigurno overava prvo mesto i plasman u četvrtfinale Lige šampiona. Poraženi neće ispasti iz Evrope, ali će gledati i rezultat drugog susreta da bi znao koja je krajnja pozicija.

CEV LIGA ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE

Utorak

GRUPA A

19.00: (1,30) Miluz - Jedinstvo (3,20)

20.00: (1,45) Vero Volej Milano - Vakifbank (2,55)

GRUPA B

15.00: (1,50) Ezačibaši - Skandići (2,41)

18.00: (2,29) Marica Plovdiv - Vašaš (1,55)

GRUPA C

18.00: (1,05) Fenerbahče - Budovlani Lođ (7,70)

19.00: (1,03) Potsdam - Kalcit Kamnik (9,00)

GRUPA D

19.00: (1,03) Štutgart - Asteriks (9,00)

20.30: (1,10) Koneljano - Rešov (5,80)

GRUPA E

17.00: (1,65) Prometej - Alba Blaž (2,11)

20.30: (1,30) Lođ - Volero Le Kane (3,20)




tagovi

Imoko KoneljanoCEV Liga šampionaŽOK Jedinstvo Stara PazovavakifbankEzačibašiMaja OgnjenovićTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara