Odbojkašice Fenerbahčea (CEV)
Odbojkašice Fenerbahčea (CEV)

E pa, pitaće se nešto i Zoran Terzić! Totalna ofanziva i tinejdžerska čuda razneli svetskog prvaka

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.03.23. | 18:26

Spektakularna pobeda Fenerbahčea nad najboljim timom Evrope u prvom četvrtfinalu Lige šampiona

Na polovini sezone je delovalo da ništa neće sprečiti okršaj Koneljana i Ezadžibašija u finalu Lige šampiona za odbojkašice ove sezone. Gazila su dva pomenuta tima bez pardona kroz sva takmičenja. Koneljano je osvojio sve što se moglo osvojiti do sada (Superkup Italije, Kup, SP za klubove) i imao samo jedan poraz u 30 takmičarskih mečeva do danas. Ezadžibaši je imao sve pobede u prvenstvu i Ligi šampiona uz samo dva poraza na SP za klubove.

A onda su naleteli na Zorana Terzića. I odleteli u vazduh... 

Izabrane vesti

U roku od desetak dana, Terzićev Fenerbahče je prvo spektakularnom partijom eliminisao Ezadžibaši iz četvrtfinala Kupa Turske sa maksimalnih 3:0, a danas je u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona očitao lekciju i aktuelnom svetskom prvaku Koneljanu – 3:0 (25:19, 25:17, 25:19) . I prekinuo mu seriju od 23 pobede u svim takmičenjima. Koneljano ne pamti da ga je neko ovako rasturio poslednjih godina...

Mučio se Fener u prvom delu sezone, gubio u prvenstvu i Ligi šampiona, visio i za prolaz u plej-of elitnog takmičenja... Glasno se pričalo o Terzićevoj smeni i skoro sigurnom odlasku na kraju szeone iako ima još jednu godinu ugovora. Ali, sve se okrenulo kada su na polusezoni stigla pojačanja u vidu Melise Vargas i Hristine Vučkove. Terzić je dobio ono što mu je falilo da iz korena promeni igru Fenera i naredi toalni napad. Od prvenstvenog poraza od Ezadžibašija sredinom januara, Terzić je posložio kockice i krenula je serija pobeda koja je danas stigla do broja 12. Pride je očitao lekciju Danijeleu Santareliju i ostvario prvu pobedu u karijeri nad njim. 

Terzićev Fener igra atomsku odbojku i napada iz svih pozicija. Iako je Koneljano danas u Istanbulu bio veliki favorit, Fener je pružio još jednu spektakularnu partiju i pred punim tribinama u sjajnom ambijentu odigrao jednu od najboljih partija viđenih u evropskoj odbojci ove sezone. Možda i najbolju. Odbojkaško savršenstvo. Nije se znalo odakle preti veća opasnost gošćama iz Italije...

Sjajno je Fener otvorio meč i poveo 5:2. Pogađale su korektor Vargas, primači Arina Fedrovoceva i Ana Kristina, a prijem je bio besprekoran,. Makris je sjajno dizala, a Izabel Hak uhvaćena u zamku iz koje nije bilo izlaza. Taman kada se Koneljano vratio u set i smanjio na 9:11, usledila je fantastična serija 6:0 na krilima Arine Fedorovceve. Sve što je prvak sveta uspeo je da priđe na tri razlike, ali je Fener rutinski proveo set kraju iskoristivši drugu set loptu. Prva zvezda Koneljana Izabel Hak je završila set sa užasnih 25 odsto u napadu i samo tri osvojena poena.

Menjao je Santareli, probao sve varijante ali nije bilo rešenja. Iako bi mnogi protiv moćnog Koneljana možda razmislili o defanzivnijem pristupu i pojačali prijem sa iskusnom Melihom Imailoglu umesto neiskusne Ane Kristine koja je bolji napadač, Terzić je naredio totalnu ofanzivu.

Držao se Koneljano do 7:7 u drugom setu a onda je na servis stala fantastična Arina Fedorocveva i bombama raznela prijem svetskih šampionki za 13:7. Koneljanu više nije bilo povratka u set, a tačku je stavila Melisa Vargas sa dva vezana as servisa.

Očekivalo se da Koneljano pređe u maksimalan rizik u trećem setu i pokuša da se vrati u meč ali napadački triling VargasFedorovcevaAna Kristina je nastavio da bombarduje iz svih pozicija. Sve je promenio Danijele Santareli ali nije vredelo... Dominantno je odigrao i treći set, odmah napravio veliku prednost (9:4) i diktirao tempo do kraja. Uspele su gošće sa rezervnom postavom da smanje razliku u finišu ali ne i da izbegnu poraz.

Arina Fedorovceva je meč završila sa 19 osvojenih poena (četiri as servisa) uz odlične procente i na prijemu, i u napadu. Melisa Vargas je doprinela sa 17 poena i preko 50 odsto uspešnosti u napadu, a talentovana Ana Kristina je osvojila 16. Ona je Terzićevo remek delo u ovoj sezoni. Koneljanova prva zvezda Izabel Hak je bila jedina dvocifrena u timu sa samo 10 poena i samo 33 odsto u napadu.

Kada se pogledaju godine uzdanica Fenerbahčea i iskustvo Koneljana, konačnih 3:0 zaista je jedna od najvećih pobeda u karijeri srpskog stručnjaka na klupi Fenera. Melisa Vargas ima 23 godine, Arina Fedoorvceva 19, Ana Kristina 18... Na suprotnoj strani su bile odbojkašice poput Joane Vološ, Izabel Hak, Monike De Đenaro, Kelsi Robinson ili Robin De Krajf koje su osvojile skoro sve što se moglo osvojiti u karijerama...

Ništa još nije gotovo, ima i revanš u Italiji ali sa ovakom formom i odnosom snaga u napadu, deluje da će Koneljano teško sprečiti Fener da osvoji makar dva seta potrebna za plasman u polufinale. 

CEV LIGA ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE - ČETVRTFINALE

Utorak

Rešov - Ezačibaši 1:3

Štutgart - Novara 1:3

Sreda

Vakifbank - Vero Volej Milano 3:0

Četvrtak

Fenerbahče - Koneljano 3:0


tagovi

ŽOK FenerbahčeLiga šampiona za odbojkašiceImoko KoneljanoArina FedorovcevaMelisa VargasZoran TerzićIzabel Hakdanijele santareli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara