Migel de Toro (©Reuters)
Migel de Toro (©Reuters)

E, tako se to radi: Španci spakovali 24 komada i umarširali u borbu za medalje

Vreme čitanja: 2min | pet. 12.01.24. | 17:51

Crvena furija deklasirala Rumuniju u četvrtfinalu Evropskog vaterpolo prvenstva

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Na prste jedne ruke mogu da se pobroje četvrtfinalne utakmice u kojima je Španija zakazala. Tu i tamo ostanu bez medalje, ali pre polufinala ne greše. U velikom stilu umarširali su među četiri najbolja na Starom kontinentu, deklasirali su Rumune, koji su bili najprijatnije iznenađenje, i napumpali samopouzdanje pred samu završnicu – 24:7.

Izabrane vesti

Ne baš jedanput po minutu, ali kada se sve sabere Crvena furija je tri četvrtine svakog napada pogađala mrežu. To je prosek i tako se to radi kada se dođe do eliminacionih utakmica, a zapadne vam autsajder. Iskoristili su španski vaterpolisti činjenicu da nisu naleteli na nekoga iz „velike sedmorke“, put je bio prohodan, čist do polufinala, a tim Davida Martina nije pustio Rumune ni da se ponadaju.

Španija nije spuštala nogu sa gasa, ništa nije prepuštala slučaju. Dobila je svaki od četiri kvafrtala, i to više nego ubedljivo. Igrač više perfektno je služio bronzane sa Svetskog prvenstva u Fukuoki, samo je Bernat Sanauha promašio. U sedam od osam navrata akcije su završavane pogotkom, na različite načine. Sidraš Rođer Taulj je dominirao kod stative, a Alvaro Granados na spoljnim pozicijama.

Superstar Novog Beograda, jedan od najboljih golgetera današnjice, bio je nemilosrdan prema Rumunima. Florin Marijus Tik i Eduar Mihaj Dragušin bili su nemoćni, samo su pogledom pratili kako lopta njiše mrežu i širili ruke. Najbolji španski strelac bio je neumoljiv, a na spoljnjim pozicijama najveća ispomoć bili su mu Bernat Sanauha i Alberto Munaris.

U punom sjaju bila je spoljnja linija Crvene furije. Kada se na to doda da je Rođer Taulj četiri napada uspešno završio, da nije imao ko da mu parira na liniji dva metra, te da je raspoložen bio i defanzivni specijalista Mark Larumbe, ne čudi što je tim David Martina bio tako ubedljiv. Samo devet napada nije krunisao pogotkom. Od toga nema spasa, ni daleko snažniji ne bi mogli da naude Špancima kada im ovako krene.

David Martin je secirao minutažu u četvrtfinalu, dao je i golmanima jednaku šansu. Po poluvreme i Unaju Agireu i Eduardu Loriju. N ravne časti. Golman Barselonete zaustavio je šest udaraca Rumuna, čuvar mreže Sabadelja dva manje. Jedino je David Belenjesi dva puta pronašao put do gola.

Španija je drugi polufinalista, a rivala će saznati tek kasno večeras, kada se završi duel između Italije i Crne Gore.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

ČETVRTFINALE

Petak

Mađarska – Srbija 10:10, petercima 5:4

Španija – Rumunija 24:7

18.30: (1.75) Hrvatska (7.00) Grčka (2.70)

20.15: (1,45) Italija (8.00) Crna Gora (3.60)

POLUFINALE

Nedelja

16.30: Mađarska – Hrvatska/Grčka

20.15: Španija – Italija/Crna Gora


tagovi

Vaterpolo reprezentacija RumunijeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluDavid MartinAlvaro GranadosBernat SanauhaAlberto MunarizUnaj AgireEduardo LorioRožer TauljMark Larumbe

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara