Rjoju Kobajaši (©Reuters)
Rjoju Kobajaši (©Reuters)

Kobajaši potvrdio klasu – olimpijsko zlato ide u Japan, veterani na podijumu

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.02.22. | 13:51

Peter Prevc ostao bez medalje za 0,5 poena

Očekivan rasplet u borbi za zlato na maloj skakaonici – zlato ide u Zemlju izlazećeg sunca. Rjoju Kobajaši potvrdio je klasu, osvajač novogodišnje turneje je bez premca na velikim takmičenjima. Japanac je skokovima od 104,5 i 99,5 metara stigao do rezultata karijere i od danas stoji rame uz rame sa Kazajošijem Funakijem i Jukiom Kasajom.

Rjoju Kobajaši je treći japanski ski-skakač koji se okitio zlatom. Jukio Kasaja je u Saporu 1972. godine na velikoj skakaonici leteo do zlata, dok je Kazujoši Funaki na Olimpijskim igrama u Naganu 1998. osvojio najsjajnije odličje na maloj skakaonici.

Izabrane vesti

Seča favorita u Pekingu, jedini koji nije podbacio je Kobajaši. Pobedničko postolje – apsolutno neočekivano, ako se izuzme Japanac. Pobedniku novogodišnje turneje – Kobajaši ju je osvajao dva puta u karijeri – društvo na podijumu prave veterani – Manuel Fetner i David Kubacki. Ni Austrijanac, ni Poljak nisu imali značajnije ostvarenje ove sezone, ali su u Kini zablistali.

Najbolji rezultat poljskih ski-skakača ove sezone bilo je treće mesto Kamila Stoha u Vilingenu, ni na mapi ih nije bilo na turneji „Četiri skakaonice“, ali kada dođe do raspodele medalja, redovno se makar jedan ušunja na podijum. David Kubacki je timskoj bronzi sa Olimpijskih igara u Pjongčangu pridodao medalju istog sjaja u pojedinačnoj konkurenciji.

Poljak je kroz karijeru nizao uspehe, pa se njegova bronza u pekingu ne može podvesti pod senzaciju, iako je sve do danas imao sezonu za zaborav, ali srebru Manuela Fetnera niko se nije nadao. Danijel Huber i Jan Herl su zakazali, ne i Fetner. Postao je prvi skakač posle Gregora Šlirencauera koji je jednoj od najvećih skakačkih nacija doneo odličje na Igrama i prekinuo post.

Gubitnik dana je Peter Prevc. Slovenac je posle prve serije skokova bio drugi isred Kamila Stoha, ali je u drugoj skočio samo 99,5 metara i skliznuo je na četvrtu poziciju. Propustio je priliku da srebru i bronzi iz Sočija pridoda još jednu olimpijsku medalju.

Iako godinama unazad Rusija nema skakače koji su kadri da se umešaju u bitku za mesta na pobedničkom postolju, u Pekingu su Evgenij Klimov i Danil Sardeev završili među prvih osam. Iskoristili su loše skokove Karla Gajgera, lidera Svetskog kupa, Štefana Krafta, Pjotra Žile, Štefana Lajea, Markusa Ajzenbihlera koji nije prošao ni prvu seriju... Dok je aktuelni šampion Svetskog kupa, Halvor Egner Granerud, diskvalifikovan u drugoj seriji zbog nepropisnog odela.

Učinkom na maloj skakaonici ne može da bude zadovoljan ni Marijus Lindvik. Slovio je za jednog od najvećih favorita – završio je sedmi. I to zahvaljujući skoku od 102,5 metra u drugoj seriji, kojim je drastično popravio plasman. Od Slovenaca se među prvih deset, pored Petera Prevca, našao Timi Zajc. Zauzeo je deveto mesto.




tagovi

zimski sportoviski skokoviSvetski kup u ski skokovimaOlimpijske igreZimske olimpijske igre Peking

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara