Zoran Terzić (CEV)
Zoran Terzić (CEV)

Odlazak Zorana Terzića u velikom stilu: Titula posle šest godina!

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.05.23. | 21:27

Fenerbahče počistio Ezačibaši u finalu

Bio je šampion Srbije i Crne Gore, Rumunije, Švajcarske i Rusije, a večeras je Zoran Terzić ostvario i najveći uspeh u klupskoj karijeri.

Najuspešniji trener u istoriji srpske odbojke je sa Fenerbahčeom osvojio titulu prvaka države i u velikom stilu se oprostio od klupe istanbulskog velikana. Fener je sa ubedljivih 3-0 finalne serije plej-ofa savladao Ezačibaši predvođen Tijanom Bošković i Majom Ognjenović. Kao i u prva dva meča, i večeras je njegov tim nadigrao gradskog rivala i mogao je i do ubedljivije pobede od konačnih 3:2 (28:26, 21:25, 25:21, 24:26, 15:‚8). Podsetimo, Ezačibaši je do finala imao sve pobede u ligi, vezao 28 uzastopnih trijumfa, a onda je u okršaju za titulu dobio lekciju.

Izabrane vesti

I večeras je Fener morao kroz tajbrejk kao pre dva dana, ali je u većem delu meča kontrolisao situaciju i bio bolji tim. Iako se Terzićev rival Ferhat Akbaš “setio” da posle dva poraza pokuša nešto da promeni na prijemu i u bloku, opet su to bile tanke opcije. Počela je iskusna Bejza na poziciji srednjaka, ubrzo su šansu na prijemu dobile Saliha Šahin i Japrak, a Maju Ognjenović je na poziciji dizača često menjala Elif Šahin. Ali slaba je to bila podrška Tijani Bošković… Ezačibaši je u prvom setu propustio čak pet set-lopti, Fener je iskoristio prvu. Iako Melisa Vargas nije osvojila nijedan poen iz napada u setu, blistala je Arina Fedorovceva i osvojila osam poena.

U drugom setu je Saliha Šahin bila prijatno iznenađenje u timu Ezačibašija i doprinela izjednačenju iako je Tijana Bošković igrala ispod svog nivoa. Fener je rutinski rešio treći set u svoju korist, imao 22:18 u četvrtom, ali je dozvolio Ezačibašiju da dođe do tajbrejka. Ipak, tamo je Terzićev tim tukao iz svih oružja, blistali su srednjaci Erdem i Kalač i očitali lekciju rivalu.

Melisa Vargas je bila najefikasnija u pobedničkom timu sa 18 poena ali cela prva postava je bila sjajna. Arina Fedorovceva je osvojila 17, Asli Kalač 15, Ana Kristina 14, a Eda Erdem 13 poena. Napadački jako moćan tim. Na drugoj strani, Tijana Bošković je odigala jednu od najslabijih partija u sezoni, možda i karijeri. Osvojila je 18 poena sa procentima ispod njenih standarda (34%) a izblokirana je čak 12 puta. Maja Ognjenović je takođe bila slaba pa je rezervni dizač Elif Šahin imala veću minutažu nego inače. U tri meča finalne serije, Fener je izdominirao u poenima iz bloka (47:27) i servisa (35:10). Ogromna razlika... Srpkinjama iz Ezadžibašija ostaje još jedna šansa za trofej ove sezone. Finale Lige šampiona protiv Vakifa u Torinu 20. maja.

A Terzić i Fener se večeras razilaze. Srpski stručnjak će od sledeće sezone trenirati ruski Dinamo iz Kazanja. Iako je imao još godinu dana ugovora sa Fenerbahčeom.

Terzić je u Fenerbahče došao pre pet godina i sa objektivno slabijim timom nije mogao do trofeja u konkurenciji gradskih rivala Ezačibašija i Vakifa. Dva puta je završavao kao drugoplasirani, jednom trećeplasirani a jednom je korona prekinula sezonu. U Ligi šampiona je sva četiri puta zaustavljen u polufinalu, u Kup Turske dva puta gubio u finalu i dva puta u polufinalima.

Ali usput je gradio ekipu koja će kvalitetom prići gradskim rivalima. Konačno, u ovoj sezoni su se kockice poklopile.

Najavio je to na početku kada je osvojio Superkup Turske. Proleće je donelo odlučujuće bitke na svim frontovima. Na neverovatan način je ispao od Vakifa u polufinalu Lige šampiona posle “zlatnog seta”, a od istog rivala je poražen i u meču za trofej Kupu Turske. Prvenstvo je ostalo kao jedini spas sezone i Fener je uspeo. Prvak je Turske posle šest godina.

Terzić je od Fenerbahčea napravio verovatno napadački najpotentniji tim u Evropi. Melisa Vargas je kod njega izrasla u vrhunskog korektora, stala uz rame Boškovićevoj, Egonu i Hak i izabrana za MVP lige. Arina Fedorovceva, koju je on doveo u Istanbul, najbolji je server na svetu (248 as servisa za dve sezone!) i najbolji napadač među primačima. A posebna priča je 19-godišnja Brazilka Ana Kristina koja je izrasla u novu zvezdu svetske odbojke i kompletirala ofanzivni triling sa dve pomenute.

Terzić ostavlja sjajan tim u nasleđe. Spekuliše se da će ga zameniti donedavni srpski, a odnedavni turski selektor Danijele Santareli i da će za sobom iz Koneljana dovesti najboljeg tehničara planete Joanu Vološ. Sa njom bi to bio verovatno najjači tim u Evropi.

Srpski stručnjak odlazi u Rusiju gde je već radio u Dinamu iz Moskve. Sada će preuzeti tim najvećeg rivala iz Kazanja, a paralelno će obavljati i funkciju selektora Rusije na kojoj je od prošle godine. Iako zbog sankcija Ruskinje neće igrati na narednom EP i na OI sledeće godine, Srbin će u lokalnim uslovima razvijati neke nove ruske odbojkašice kao što je to u Feneru radio sa Fedorovcevom, pa i Lazarevom zbog koje je bio na meti kritika.


tagovi

Zoran TerzićTijana BoškovićŽOK FenerbahčeEzačibaši

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara