Paola Egonu protiv Mirjam Sile (CEV)
Paola Egonu protiv Mirjam Sile (CEV)

Sjajna odbojka, Vakif i Gvideti preživeli strah u Milanu, Paola Egonu izbacila budući klub

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.03.23. | 22:36

Monca bila blizu iznenađenja

Dobili smo prvog polufinalistu Lige šampiona za odbojkašice. Ali mnogo teže nego što se očekivalo…

Pre sedam dana je moćni Vakifbank na svom terenu razbio Moncu u prvom meču četvrtfinala i delovalo je da je razlika u klasi nepremostiva. Međutim, ekipa srpskog selektora Đovanija Gvidetija večeras u revanšu u Milanu bila na konopcima i morala je dobro da se pomuči da overi plasman u polufinale.

Izabrane vesti

Bio je Vero Volej na pragu preokreta i senzacije. Vodio je 2:1 i došao nadomak “zlaztnog seta” u kojem bi se sve rešavalo ali je Vakif uhvatio poslednji voz, osvojio četvrti set i ostalo je bila formalnost. Na kraju 3:2 za Vakif (18:25, 25:22, 22:25, 25:21, 15:11) i čak 11. uzastopno polufinale Lige šampiona.

Bio je ovo poseban meč i zbog Paole Egonu koja će 99 odsto u narednoj sezoni nositi dres večerašnjeg rivala pošto je Vakif odlučio da joj ne produži ugovor. A velika verovatnoća je da će Paolu u turskom timu zameniti baš Džordan Tompson koja je večeras bila udarna igla Monce. Amerikanka kao da je bila specijalno motivisana da pokaže italijanskom klubu da su pogrešili što su njenu sudbinu podredili dolasku Egonu. Na kraju je ipak Italijanka dokazala zašto Monca toliko insistira na njenom dolasku…

Već u prvom setu su domaći tim i Tompson pokazali da su spremni za senzaciju. Iako su se na početku seta mučile sa prijemom, odbojkašice Monce su pri rezultatu 12:11 napravili seriju 5:0 kojom su stekle nedostižnu prednost. Tompson je bila sjajna u napadu sa skoro 60 odsto uspešnosti dok je Paola Egonu grešila na suprotnoj strani imala slabije procente. Gabi još gore. Rutinski su Italijanke rešile set u svoju korist i raspalile tribine, a u redove protivnika unele nervozu.

Taj drugi set je možda bio ključni.

Nie Vakif igrao bolje, Gabi je i dalje bila očajna u napadu (samo jedan poen u prva dva seta) ali je makar bila dobra na prijemu. Zato je nepredvidiva Kara Badžema bila faktor iznenađenja za Moncu. ono što Mirjam Sila nije u domaćem timu. Amerikanka je u toj deonici meča osvojila čak devet poena uz sjajne procente u napadu, pokrila slabe napade Gabi i Egonu i prevagnula na stranu Gvidetijevog tima. Ceo set je bio rezultatska klackalica do 22:23 kada su gošće vezale dva poena.

Nije se predavala Monca ni kada je došla na rub eliminacije. Iz dobrog prijema i odbrane je opet proradio i napad. Džordan Tompson je bila nezaustavljiva u nekim trenucima, a proradili su i srednjaci Stevanović i Foli. Čak i kada se Vakif vratio od 14:20, na 19:20 domaće su smogle znanja i snage da ne prokockaju vođstvo. Tompson je tada preuzimala odgovornost. Iako je Gabi na drugoj strani konačno proradila, Badžema je sada podbacila, pa Egonu opet nije bila dovoljna da se uzme set.

Došla je Monca na prag “zlatnog seta” ali je Paola Egonu okončala snove budućeg kluba. Blistala je Italijanka u četvrtom setu, osvojila u toj deonici devet poena uz preko 50 odsto uspešnosti u napadu. U nekoliko navrata je Monca prilazila na poen zaostatka ali je uvek Egonu vraćala Vakif na bezbednu distancu. Rezultatski nebitan peti set je Vakif ipak rešio u svoju korist i zabeležio pobedu na kraju.

Paola Egonu je meč završila sa 36 poena i procentima iznad 40 odsto. Gabrijela Gimaraeš je na kraju sakupila devet, a Kara Badžema ukupno 19 poena. Na drugoj strani je Tompson utakmicu završila sa 27 poena ali nije izdržala bitku sa Egonu do kraja. Džordan Larson je osvojila 16, a Jovana Stevanović četiri,

Gvidetijev tim ide u polufinale gde ga čeka mnogo teža prepreka. Lokalni rival Fenerbahče koji igra sjajno u poslednje vreme ili prvak sveta Koneljano koji je u prvom meču u Istanbulu pregažen 3:0 i sutra mu u revanšu treba čudo.

ČETVRTFINALE CEV LIGE ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE (REVANŠ MEČEVI)

Utorak

Vero Volej Milano - Vakifbank 2:3 (25:18, 22:25, 25:22, 21:25, 11:15), prvi meč 0:3

Sreda

20.00: (1,10) Novara - Štutgart (5,80), prvi meč 3:1

Četvrtak

17.00: (1,05) Ezačibaši - Rešov (7,70), prvi meč 3:1

20.30: (1,32) Koneljano - Fenerbahče (3,05), prvi meč 0:3

POLUFINALE

Vakifbank - Koneljano/Fenerbahče

Novara/Štutgart - Ezačibaši/Rešov

***kvote su podložne promenama


tagovi

Paola EgonuvakifbankOK MoncaĐovani Gvideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara