Marko Radulović (©Slobodan Sandić/VSS)
Marko Radulović (©Slobodan Sandić/VSS)

Srbija pošteno do kraja: Sledi utakmica istine na Euru, klasik sa Hrvatskom moguć u polufinalu

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.01.24. | 19:57

Kostur je kompletiran, a na putu Delfina nalaze se legija stranaca, svetski prvaci...

Silni su bili srpski vaterpolisti na otvaranju grupne faze Evropskog prvenstva, tako su je i završili. Nije imao olimpijski šampion dostojnog protivnika. Izrael je dao tek jedan gol, Nemačka se držala samo u prvom poluvremenu, a duel sa Maltom više je ličio na šuterski trening pred eliminacione bitke, nego na utakmicu – 21:4.

U grupnoj fazi Evropskog prvenstva odigrala je Srbija pošteno do kraja. Namera Uroša Stevanovića je bila da razigra sve igrače, kako bi imao više raslopoženih za sutrađnji meč osmine finala, koji je utakmica istine za Delfine na šampionatu u Zagrebu i Dubrovniku. Kostur je kompletiran, a olimpijskom šampionu će prva prepreka u nokaut fazi biti Francuzi.

Izabrane vesti

Pogledaće se stari znanci oči u oči. Ponovo osmina finala, ponovo šampionat Starog kontinenta, samo što ovoga puta megdan neće deliti u Splitu, već u – Zagrebu. Srbiju meč sa francuskom legijom stranaca očekuje kroz manje oda 24 sata, previše prostora za odmor i analizu posle duela sa Maltežanima neće biti, međutim, pažnja skeniranju tima Florijana Bruzoa, kome je pomoćnik Vjekoslav Kobešćak, poklonjena je i pre utakmice poslednjeg kola grupne faze.

Pošteno govoreći Delfini se previše nisu ni istrošili protiv ostrvske selekcije, dobro im je došao meč sa lakšim protivnikom da olabave ruke, a rezervnom golmanu Radoslavu Filipoviću da oseti loptu i bude spreman ukoliko francuski šuteri budu zadavali poteškoće Branislavu Mitroviću. Srbija će igrati dan za danom, a sjajno nisu prošli ni Trikolori, pošto su juče igrali protiv Španije i nakon toga putovali iz Dubrovnika za Zagreb.

Kratkoročno je u mislima srpskskih vaterpolista Francuska, a posle današnjih utakmica znaju šta ih čeka i na duže staze, ako prođu osminu finala. Posebnu pozornost na njihov meč obratiće Mađari, jer svetski šampioni iz Fukuoke su se direktno plasirali u četvrtfinale i čekaju pobednika tog duela. Ako se pogleda još dalje, postoji mogućnost da u polufinalu Evropskog prvenstva dođe do vaterpolo ’El Klasika.’.

Hrvatska se nalazi u polovini kostura u kojoj je Srbija. Ljuti rivali su pre 14 godina ukrstili baš u polufinalu kontinentalnog šampionata igranog u Zagrebu, a Barakude su izašle kao pobednici i kasnije osvojile zlato, dok su se Delfini okitili bronzom. No, sve to je na dugačkom štapu. Srbiju čeka izuzetno težak meč sa Francuskom, a branilac evropske krune bi, ukoliko ne bude iznenađenja, trebalo da udari na Grke u četvrtfinalu.

U drugoj polovini kostura Španci će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela između Gruzije i Ruminije, dok Italijani čekaju Crnogorce ili Nemce, koji su u grupi D bili iza Srbije. Karte su položene na sto, nema više nepoznanica. Najbolji na Starom kontinentu od sutra kreću u pohod na medalje i olimpijsku vizu, a Srbija protiv Francuske igra od 18.30.

Što se tiče same utakmice sa Maltom, desetorica srpski vaterpolista upisali su se među strelce. Vuk Milojević je sa četiri gola bio najefikasniji, a tri su postigli kapiten Nikola Jakšić, Strahinja Rašović, Sava Ranđelović i Marko Radulović. Golman Radoslav Filipović imao je 14 intervencija.

SRBIJA – MALTA 21:4

(5:0, 6:1, 5:1, 5:2)

Zagreb

Bazen: Mladost

Sudije: Rik Evers, Tomislav Ćopić

SRBIJA: Filipović (14 odbrana), Mandić 1, S. Rašović 3, Ranđelović 3, Lazić 1, Radulović 3, P. Jakšić 1, N. Jakšić 3, Vico 1, Milojević 4, Lukić, V. Rašović 1, Mitrović.

MALTA: Tanti (4 odbrane), Faruđa, Kačija 1, Bonavija, Maskat 1, Kutajar 1, Abela, N. Zamit 1, D. Zamit, Azopardi, Busutil (4 odbrane).

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U HRVATSKOJ:

DRUGA DIVIZIJA

GRUPA C (ZAGREB)

Petak

Srbija  Izrael 22:1

Nemačka  Malta 18:13

Nedelja

Malta  Izrael 13:11

Srbija  Nemačka 14:6

Utorak

Nemačka – Izrael 14:8

Srbija – Malta 21:4

GRUPA D (DUBROVNIK)

Petak

Slovačka – Slovenija 11:7

Holandija – Rumunija 8:12

Nedelja

Rumunija  Slovenija 13:5

Slovačka  Holandija 6:17

Utorak

Slovačka – Rumunija 7:8

20.15: (1.85) Holandija (hen -8,5) Slovenija (1.85)



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeUroš Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara