Zoran Terzić (©Star sport)
Zoran Terzić (©Star sport)

Zoran Terzić odlazi kada on hoće, a ne kada to drugi požele: Preuzima Dinamo!

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.04.23. | 14:07

Srpska trenerska legenda napušta Fenerbahče sa kojim ima ugovor na još godinu i spektakularan kraj sezone na vidiku

Sinoć je Zoran Terzić sa obojkašicama Fenerbahčea ostvario jednu od najspektakularnijih pobeda u klupskoj karijeri, a danas je potvrđeno da ih neće trenirati sledeće sezone.

Legendarni srpski trener napušta Tursku i od naredne sezone će raditi u Rusiji. Treniraće Dinamo, ali ne iz Moskve kako se spekulisalo prethodnih meseci, već Dinamo iz Kazanja.

Izabrane vesti

“Cela liga zna da Kazanj menja trenera i ojačava ekipu za sledeću sezone. Sve to ne utiče pozitivno na aktuelnog trenera i igračice. Generalno, nije više nikakva tajna da će tim iz Kazanja od naredne szeone trenirati ruski selektor Zoran Terzić. On već sada ulaže velike napore da pojača ekipu. Mi to osetimo na svojoj koži jer je već nekolicina naših igračica potpisalo predugovore sa Dinamom iz Kazanja za narednu sezonu. Terzić se maksimalno trudio da angažuje i našu odbojkašicu Nataliju Pereiru, ali ga je ona odbila jer se ovde oseća kao kod kuće”, rekao je Vladimir Ziničev, generalni direktor Dinamo Moskve.

Podsetimo, Terzić je od prošle godine selektor reprezentacije Rusije nakon 20 godina uspešnog bavljena istim poslom u Srbiji. U ruskoj odbojci je radio i ranije. U sezoni 2017/18 je trenirao upravo Dinamo Moskvu i osvojio titulu nacionalnog prvaka posle čega je prešao u Fenerbahče koji je tada bio u debeloj senci Vakifa i Ezadžibašija. U prve dve sezone je dva puta osvojio treće mesto, a onda u trećoj došao do finala gde je Vakif bio prejak. Prošle sezone je ponovio uspeh, opet došao do finala pobedom nad Ezadžibašijem ali je opet Vakif bio jači u finalu.

Ove sezone Terzić beleži najbolje rezultate na klupi Fenera. Iako je krenulo loše…

U prvih osam kola prvenstva jesenas je zabeležio čak tri poraza, dobio lekcije u derbijima od Vakifa i Ezadžibašija i već tada je počelo da se šuška kako neće do kraja odraditi ugovor koji traje do leta 2024. Kada su počeli slabi rezultati i u Ligi šampiona, turski mediji su najavljivali da Terzić neće dočekati ni kraj ove sezone na klupi Fenerbahčea. Već su ga bili otpisali.

Ali srpski stručnjak nije paničio, slagao je kockice, a kada su na zimu došla pojačanja u vidu Melise Vargas i Hristine Vučkove, Fenerbahče se pretvorio u kaznenu ekspediciju! U poslednjih 17 mečeva u svim takmičenjima ima 16 pobeda i nebitan poraz od Koneljana kada je već obezbedio prolaz dalje. Izbacio je Ezadžibaši iz Kupa Turske i plasirao se u polufinale.

U Ligi šampiona Terzićev Fener pravi čuda. Prvo su u četvrtfinalu eliminisali svetskog šampiona Koneljano pošto su mu u Istanbulu održali čas odbojke (3:0). Sinoć su u prvom meču polufinala naneli jedan od najtežih poraza Vakifbanku u poslednjih nekoliko godina (25:10, 25:23, 25:20) i praktično zakoračili u finale.

Prema trenutnoj formi i igri, Fenerbahče je favorit za osvajanje svih trofeja do kraja sezone. Napadačka sila koju ima Fener, nemaju drugi klubovi Evrope. Dok se Koneljano oslanja na Izabel Hak, Vakif na Paolu Egonu, a Ezadžibaši na Tijanu Bošković, Terzić forsira igru sa tri podjednako dobra napadača. Kubanka sa turskim pasošem Melisa Vargas blista na mestu korektora, a Arina Fedorovceva i Ana Kristina su verovatno najubojitiji primački par koji je svetska odbojka videla poslednjih godina. Zastrašujuće zvuči što Ruskinja i Brazilka imaju samo po 19 godina!

Upravo je Terzić insistirao na dolascima Fedorovceve i Ane Kristine kada su tada bile talentovane 17-godišnjakinje, verovao u njih, istrpeo ih i sada bere plodove rada. A Fenerbahče će tek da ih bere narednih godina jer je još ogroman prostor za napredak pred ovim talentovanim tinejdžerkama. Doduše, Terzića neće biti da to isprati sa klupe Fenera.

Seli se u Rusiju gde će opet imati misiju da stvori talentovanu generaciju i vrati nekadašnji silu na sam vrh svetske i evropske odbojke. Ruskinje su početkom veka imale veliku generaciju predvođenu Gamovom i Sokolovom ali su poslednjih godina ispale iz vrha. Trenutno su zbog poznate političke situacije suspendovane iz međunarodnih takmičenja, ali kada se za koju godinu vrate, treba očekivati da sa Terzićem opet budu među najjačim ekipama sveta.

Do tada legendarni srpski stručnjak sa Fenerbahčeom napada tri trofeja. U Ligi šampiona je na pragu finala i potrebno je samo da u revanšu protiv Vakifa potvrdi nadmoć koju je sinoć pokazao. U Kupu Turske je u polufinalu i jedini preostali konkurent mu je opet Vakif. A u prvenstvu ćemo opet gledati trku utroje između Fenera, Ezadžibašija i Fenera. S obzirom kako Terzićev tim trenutno igra, ne bi bilo čudo da sezonu završi sa triplom krunom. A tada će mnogima u Istanbulu biti žao što su sumnjali u jednog od najboljih trenera sveta.

Sa druge strane, u Rusiji će mnogima biti drago. Prvenstveno u Kazanju gde čekaju titulu već tri godine, a nekada su dominirali ruskom odbojkom. Terzić će imati priliku da razvija neke nove ruske talente kao što je to uradio sa Fedorovcevom u Istanbulu. Naslediće klupsku legendu Rišata Giljazutdinova koji je na klupi Dinama od 2009. godine i u tom periodu je bio po jednom prvak Evrope i sveta i šest pura prvak Rusije.


tagovi

Zoran Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara