Opet taj Valensija - sprečio Holandiju da postane prvi učesnik nokaut faze, zvanično eliminisao Katar (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.11.22. | 18:57

Ekvadorci se pokazali kao veoma čvrsta ekipa...

Mnogi ih vide kao favorita iz senke, uzdaju se u iskustvo Luja van Gala i hemiju koju je napravio u nacionalnom timu odraženu kroz jednoipogodišnju nisku pozitivnih rezultata (poslednji poraz doživljen je još na Evropskom šampionatu od Češke), međutim Holanđani, makar za sada, ne izgledaju kao ekipa koja bi mogla da napravi nešto veliko na Bliskom istoku. Imali su večeras prvu meč loptu, šansu da trijumfom postanu prva selekcija u osmini finala, ali na tom putu isprečio im se Ekvador, uzeo bod (1:1) i priredio novo iznenađenje na turniru.

Ovaj rezultat znači da je Katar i matematički izgubio sve šanse da se domogne nokaut faze. Van Galova četa ostaje favorit za prvo mesto, imajući u vidu da u poslednjem kolu igra protiv demoralisanog domaćina, dok će Ekvador i Senegal u direktnom okršaju verovatno odlučiti ko će biti drugi.

Izabrane vesti

Da bi Ekvadorci eventualno završili ispred Holandije, biće im potrebno da slave protiv Senegala s većom razlikom nego Lale protiv Katara. Ili da domaćin priredi čudo i ostane neporažen u poslednjem kolu...

Junak dana je bez sumnje napadač Ekvadora Ener Valensija. Momak koji se povredio na otvaranju šampionata insistirao da se nađe u sastavu, uspeo da postigne izjednačujući pogodak u 49. minutu i uđe u istoriju, pošto je autor svakog od poslednji šest golova svoje zemlje na Mundijalima.

Zavaljujući ovom pogotku Ekvador je produžio niz nepobedivosti na najvećim smotrama fudbala na četiri.

Na njihovu žalost Ener Valensija nije uspeo da završi ni ovaj meč. Zbog pogoršane povrede napustio je igru u 90. minutu. Prema svemu viđenom situacija s njim ne izgleda dobro i veliko je pitanje da li će biti spreman za ključnu utakmicu sa Senegalcima.

HOLANDIJA - EKVADOR 1:1

/Gakpo 6 - Valensija 49/

Doha.

Stadion: Kalifa.

Sudija: Mustafa Gorbal (Alžir).

Holandija (5-3-2): Nopert - Damfris, Timber, Van Dajk, Ake, Blind - Klasen (od 69. Berhajs), Kopmajners (od 80. De Ron), De Jong - Gakpo (od 80. Vehorst), Bergvajn (od 46. Depaj).

Ekvador (5-4-1): Galindez - Presijado, Poroso, Tores, Hinkapi, Estupinjan - Plata (od 90. Ibara), Mendes, Kaisedo, Estrada(od 74. Sarmijento) - Valensija (od 90. Rodrigez).

Žuti kartoni: Mendez 57' (Ekvador)

Nije Luj van Gal bio zadovoljan kako je njegova ekipa izgledala protiv Senegala, što se da naslutiti iz ozbiljnih promena u sastavu. Umesto Stivena Berghujsa, Matijsa de Lihta i Vinsenta Jansena od prvog minuta šansu su dobili Juren Timber, Davi Klasen i Teun Kopmajners.

Formacijski se ništa nije promenilo kod Lala, ali sistemski jeste, pošto su kao najistureniji igrači dejstvovali Kodi Gakpo i Stiven Bergvajn. Momci koji su izvorno vezisti.

I dok se Gakpo istakao novim pogotkom, Bergvajn je do te mere podbacio da ga je iskusni stručnjak zamenio već na poluvremenu. Šansu je dobio rekonvalescent Memfis Depaj, međutim ni on se nije proslavio.

Ekvadorci jesu dugo bili u minusu, ali nikako ne možemo da konstatujemo kako su se oni izvukli. Pre će biti da bodom treba da budu zadovoljniji Holanđani, barem po svemu prikazanom. Na tu temu najbolje će statistika: Lale su za 90 i kusur minuta imale jedan jedini šut u okvir gola (i postigli ga), dok je odnos u ukupnim udarcima 14:2 u korist južnoameričke selekcije?!

Pritom, Ekvadorcima je jedan pogodak poništen zbog ofsajda, a imali su i prečku na 1:1. Sjajno je u 59. minutu opalio Gonsalo Plata...

Ekvador je igledao kao tim koji više želi tri boda i u samom finišu. Holanđani nisu bili spremni da previše rizikuju, te pred golom Galindeza nismo videli ozbiljna uzbuđenja. S druge strane Nopert je u nekoliko navrata bio vrlo nesiguran.

Prvo mesto u grupi A trebalo bi da znači izbegavanje Engleza u osmini finala...

GRUPA A

Katar - Senegal 1:3 (0:1)

/Muntari 78 - Dija 41, Đejđu 48, Dijeng 84/

Holandija - Ekvador 1:1 (1:0)

/Gakpo 6 - E. Valensija 49/



tagovi

Katar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara