Endi Marej (©Reuters)
Endi Marej (©Reuters)

Endi Marej: Još ovo leto i kraj; Alkaras i Siner će osvojiti mnogo slemova

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.03.24. | 21:56

“Možda ne baš 20 ili 24, ali neće ih biti ni malo”, kaže nekadašnji broj jedan

Dugo je važio Endi Marej za igrača koji čini “Veliku četvorku” sa Novakom Đokovićem, Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom. Iako je imao neke sjajne okršaje sa njima, osvajao trofeje, stigao i do prvog mesta na ATP listi, ipak je Škotlanđanin ostao u ukupnom zbiru daleko iza njih.

Federer je u penziji, Nadal će verovatno na kraju ove sezone, Đoković još nema nameru, a Marej je najavio da će se ovog leta i on povući. Jednostavno, sa dva veštačka kuka daleko je od nekadašnjih visina i motiv i snaga su počeli da ga izdaju.

Izabrane vesti

“Verovatno neću nastaviti posle leta. Mene posle svakog meča pitaju istu stvar, tako da neću ni odgovarati više na ta pitanja dok ne kažem da je gotovo. Ali, ne planiram da igram nakon leta. Želja mi je da se još jednom oprobam na Rolan Garosu i Vimbldonu, turniru koji mi mnogo znači”, pričao je Marej za “Gazetu delo sport”.

Posle toga slede Olimpijske igre, na kojima je Marej dva puta osvajao zlatnu medalju.

“Biće vrlo komplikovano menjati podloge, pogotovo za one koji dođu do završnice Vimbldona. A, onda posle OI opet se odmah ide na tvrdu podlogu”.

Naravno, Italijane je najviše zanimalo kako Endi vidi Sinera. Da li Janik može da osvoji Vimbldon, pošto je prošle godine stigao do polufinala.

“Naravno da može. Sudeći po načinu kako udara lopticu, mislim da će ostvariti velike rezultate na svim podlogama. Mislim da trenutno njegovoj igri najviše pogoduje beton, jer se kreće jako dobro na brzim terenima. Po travi je to malo drugačije, ali ako gledamo njegov servis i kako udara lopticu, verujem da će stići daleko na Vimbldonu. Gledao sam finale Australijan opena, uspeo je na sjajan način da se vrati u meč i da pobedi. Uložio je veliki napor. Janik je tražio svoje udarce u početku, ali je bio postojan u glavi, pratio je svoj plan igre, dok je Medvedeva stigao umor. Posle osvojenog prvog grend slem trofeja, siguran sam da će ih biti još za Sinera”.

Na pitanje da li Siner, Alkaras i Rune mogu da budu nova “Velika trojka”, Marej je rekao:

“Moj osećaj je da je potrebno vreme da bi se stvorila takva situacija. Ne kažem da je nemoguće da Alkaras, Siner i još neki od mladih momaka budu dominantni u narednih šest-sedam godina. To jeste moguće, dovoljno su dobri za tako nešto. Deo navijača želi da krene nova era, ali potrebno je vreme da bi se do toga stiglo”.

Upoređujući novu generaciju igrača sa onom koja je došla pre njih, u kojoj su Medvedev, Cicipas i Zverev, Marej je rekao da ovi prethodni nisu imali sreće.

“Generacija Medvedeva je imala taj peh da je došla u periodu kada su još igrali Đoković, Federer i Nadal, koji su bili još na vrhu. Jako cenim ovu novu generaciju igrača, mislim da su briljatni. Alkaras je fantastičan, Siner postaje takav. Baš da vidimo dokle će dobaciti. Mislim da će osvojiti veliki broj slemova. Možda ne baš 20 ili 24, ali neće biti ni malo”.

Zahvalan je Marej na svemu što je “dobio” od tenisa.

“Naučio sam od tenisa sjajne životne lekcije, bio je moj saputnik dug period života. Ali, imam divnu porodicu i prelepi dom koji me čeka kada više ne budem igrao”, odgovorio je Endi Marej.



tagovi

Endi MarejKarlos AlkarasJanik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara