Londonski sudar divova

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.07.19. | 08:45

Đoković i Federer treći put u finalu Vimbldona

Teniski klasik. Okršaj koji svaki put opčini ne samo one koji su veliki zaljubljenici u beli sport, već i svakog drugog ko se u tom trenutku nađe u prilici da ga gleda. I nakon nešto više od pola godine, eto ga opet, 48. put. Do pre nekoliko godina nije prolazilo ni nekoliko meseci, a dvojica velikana bi iznova stupala na teren. Ovaj put čekanje je bilo nešto duže, ali samim tim će i meč biti dosta slađi. Novak Đoković će danas treći put pokušati da savlada Rodžera Federera u finalu Vimbldona, te da tako dođe do pete titule na terenima čuvenog „Ol Ingland Kluba“.

A, kakvih je sve tu okršaja bilo! Može se reći da je poptuno nemoguće na prste izbrojati sve duele između ove dvojice tenisera nakon kojih smo rekli da su „za istoriju“. I kazaćemo to ponovo večeras po završetku ovog vimbldonskog finala, bez obzira na rezultat. Uživanje će biti zagarantovano, ako se ponovi bar i delić one igre iz prethodna dva njihova okršaja na Centralnom terenu.

Izabrane vesti

Ono prvo finale, odigrano pre ravno pet godina, bilo je bez sumnje jedno od najboljih u istoriji Vimbldona. Ulog pred ovaj završni meč bio je ogroman. Đoković je ciljao povratak na prvo mesto na ATP listi i drugi trofej pred londonskom publikom. Ali, taj meč nije dobro počeo po Novaka. Dugo je pokušavao da slomi otpor iskusnog Švajcarca, a kada to nije uspeo, usledila je bolna kazna u taj-brejku, nakon čega je put do titule postao dodatno otežan.

Međutim, Đoković je bio dovoljno iskusan da ne dozvoli da ga pritisak proguta i, iako ranjen, uspeo je da se izbori za naredna dva seta, pa čak i da sjajno započne četvrti i dođe do prve meč lopte. Nju nije uspeo i da iskoristi, a Federer je nošen podrškom publike, koja je i ovoga puta bila na njegovoj strani, vezao pet gemova i uveo meč u peti set.

Postojala je tu i određena psihička barijera. Znao je Đoković da je izgubio pet od prethodnih šest finala na grend slemovima, ali nije dozvolio da ga to sputa. Podigao se sa kolena i nakon epske borbe ponovo isprobao ukus vimbldonske travnate podloge, kao što je to uradio i prvi put, 2011. godine.

Godinu dana kasnije isti rivali, isto mesto i ponovo finale. I još jedan trijumf Novaka Đokovića, doduše, ovaj put uz dosta manje muke nego 12 meseci ranije.

Uzbudljivo je bilo samo tokom prva dva seta, koja su završena u taj-brejku. Rodžer Federer je u drugom uspeo da odbrani čak sedam set lopti, od toga šest u drugom setu i mislilo se da nas očekuje nova drama. Ipak, Đoković se brzo izvukao iz kontraritma, napravio brejk na otvaranju trećeg seta i potom vrlo lako došao do 200. pobede na grend slemovima, te trećeg trofeja u Londonu.

Njihov poslednji međusobni okršaj viđen je u pariskom Bersiju krajem 2018. godine. Đokovićeva pobeda nad Federerom u polufinalu ovog Mastersa i zvanično je proglašena za najbolji meč u minuloj godini od strane ATP-a.

Brojke nam kažu da će se Novak Đoković i Rodžer Federer peti put sastati u finalu nekog grend slem turnira. Nakon uvodnog poraza na Ju Es openu 2007. godine, srpski teniser vezao je pobede u preostala tri. Pored pomenuta dva trijumfa na Vimbldonu, Đoković se izborio sa Federerom i na Otvorenom prvenstvu SAD-a pre četiri godine.

Statistika nam takođe nedvosmisleno govori da je Đoković u prednosti gotovo u svakom aspektu. Novak vodi u mečevima protiv Federera rezultatom 25:22, a uz to treba dodati da je pobedio na njihova četiri poslednja susreta, kao i da je dobio četiri njihova najskorija meča na nekom grend slem turniru. A, samo dva puta od 2003. godine se desilo da se bar jedan od njih dvojice nije našao u finalu Otvorenog prvenstva Engleske.

Može se još dugo analizirati njihova igra i forma, tek Đoković veoma lako može da neutrališe Federerov servis, inače najveće oružje Švajcarca kada igra na travi. Konstantniji je sa osnovne linije, a za razliku od ostalih protivnika pred svaki okršaj sa Fedeksom veruje da može da ga dobije. Iako nije bio naročito spektakularan u šest mečeva preko kojih je došao do ovog velikog finala, to je i glavna „caka“ sa Đokovićem. On to ne mora da bude.

Isto to važi i za Federera. Švajcarac je pre samo nekoliko dana ušao u istoriju zabeleživši 100. pobedu na slavnom londonskom grend slem turniru. Ako danas uzme trofej, postaće najstariji igrač ikada kojem je to u Open eri pošlo za rukom. Bio bi to 21. trofej u njegovoj kolekciji, dok se Novak bori za 16. pehar na Mejdžorsima.

A kod njih nikakvog pritiska gotovo da nema, jer sve kao da je postala jedna rutina i normala. Upitani da prokomentarišu predstojeće finale, imali su skoro pa istovetan odgovor.
„Već smo ovde bili“.

I jesmo, ali se duboko nadamo da to neće biti i poslednji put.

VIMBLDON (ATP) - FINALE

Nedelja
15.05: (1,50) Novak Đoković - Rodžer Federer (2,55)

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara