Nije kraj dok Novak to ne kaže: Đokoviću 17. grend slem trofej!

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.02.20. | 13:45

Srpski teniser prošao kroz pakao i uspeo da se vrati u finale Australijan opena za osmu titulu u Melburnu, ali i povratak na ATP tron

Hudini! Novak Đoković nije teniser nego mađioničar. Prosto je neverovatno šta je prošao u finalu Australijan opena borivši se  preko četiri sata sa fizičkim problemima, nadahnutim, šest godina mlađim protivnikom, sudijom, čak i publikom. Zaista neverovatno.

Nije se dao, bio je jači od svega i zasluženo slavio sa 3:2, po setovima 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 protiv Dominika Tima za osmu titulu u Melburnu i 17. ukupno grend slem trofej. Ali i povratak na prvo mesto ATP liste gde će u ponedeljak preskočiti Rafaela Nadala.

Izabrane vesti

Prvi set je počeo dominacijom našeg asa koji je odmah na početku napravio brejk. U tom delu meča iskusniji učesnik je delovao mnogo bolje, dok je Tim pokušavao da nekako ostane u igri. I uspeo je u tome, vrativši i to zasluženo brejk iako se mučio na svoj servis. Međutim, kada je delovalo da je vratio egal u igru i on je krenuo da greši, što je "krunisao" duplom servis greškom kojom je i predao prvi set Srbinu.

Novaku, začudo to kao da je malo poremetilo koncetraciju, a Timu dalo krila koji je krenuo da igra zaista fantastično. Pre svega je koristio slab servis našeg asa da ga napada. Rezultat toga je bio ran brejk, ali i sigurna igra na "njegove" gemove. Slab period igre našeg asa koji se po svemu sudeći mučio sa mislima u pokušaju da nađe rešenja za odličnu igru proitvnika, ali i sa prvim simptomima fizičkih problema kloji su ga mučili naredna dva cela seta. Dva seta koje je uzeo Tim.

Povrh svega i tribina je počela otvoreno da podržava Austrijanca, a naši navijači kao da su se ućutali čekajući da se Đoković sam razbudi. To se i dogodilo pri sredini drugog segmenta finala, kada je vratio dominaciju na svoje i počeo da preti Timovim gemovima. Ali, nije uživao u igri, što je bio dokaz da je možda imao i fizičkih problema, mada ih nije imao sa kretanjem.

Vratio je vremenom Novak fokus, a samim tim je počela da pati i igra Austrijanca. Egal je vraćen na 4:4 uz  glasan urlik Beograđanina. Pored servisa, nije ga slušao ni drop udarac te je loptica redovno završavala u mreži. Tako je bilo i u devetom gemu kada je poklonio protivniku dve brejk lopte da bi onda poslao lopticu duboko u aut. Ujedno mu je poklonio i drugi set. Zaista neočekivano od tenisera za kojeg se smatra da ima "najjaču glavu". Sigurno su ga dodatno poremetile dve opomene koje je dobio od sudije zbog predugačke pripreme za jedan važan poen i to pri 4:4 kada je vratio brejk. Oduzet je tada Novaku prvi servis i Tim je došao do brejka. Svakako je Đoković to zamerio sudiji rekavši mu svašta između gemova.

Po završetku drugog seta Đoković je otišao do svlačionice da sredi taj problem koji ga muči. Šta je u pitanju nije se znalo, ali se prethodnih mečevima mučio sa stomakom, ali i sočivima. To je bilo jasno po tome kako je izmučeno izgledao i teškom disanju nakon svake malo duže razmene udaraca. Tim iako nije igrao vrhunski mudro je čekao greške rivala koje su se nizale, te je odmah na početku trećeg seta došao do prednosti i to duple. Đoković je definitivno klonuo i već se tada videlo da će biti pravo čudo ako osvoji osmu titulu u Melburnu. Potražio je tada i pomoć lekara zbog problema sa kretanjem i popio pilule slično kao i u polufinalu.

I između trećeg i četvrtog seta Nole je otišao u svlačionicu iako je već delovalo da se polako fizički, ali i mentalno vraća u meč. To se videlo pre svega po servisima koji su se popravili. A kada taj, prvi i najvažniji udarac svakog poena dobro funkcioniše, sve je mnogo lakše. Vrebao je prilike definitivno osveženi Novak skoro ceo set i onda je slomio Tima na samom kraju.

Naravno, na valu toga ušao je u zaključni set i brzo došao do brejka, te se i raspoloženje na tribinama naglo promenilo. Sada su se osmesi videli u njegovom boksu, dok su Timovi sekundati počeli da grickaju nokte i nadaju se čudu. Ali, Nole je igrao svju igru i hitao ka novoj titulu, i jednoj od najteže osvojenih. Barem po onome što se videlo u finalnom susretu.

Pitanje je kako će psihički preživeti ovaj poraz 26-godišnji Austrijanac, jer ima za čime da žali, ali takođe i ima kome da zahvali za priliku koja mu se ne očekivano ukazala zbog fizičkih problema Đokovića. Priliku koju nije uspeo da prigrli.

No, bilo kako bilo, potera za titulom "najboljeg tenisera svih vremena" se nastavlja. Novak ima 17 grend slemova, Rafa Nadal dva više, a Rodžer Federer 20. Šta nas sve tek čeka u nastavku sezone...

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara