Nik Kirjos - šarlatan ili genije?

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.03.19. | 15:23

Ponašanje i potezi, pre svega servis "ispod ruke" mladog Australijanca potpuno su podelili svet belog sporta

Malo je takvih sportista, a posebno tenisera kao što je Nikolas Hilmi Kirjos, kako mladoj zvezdi belog sporta zvuči celo ime. Kigz, kako vole da ga zovu prijatelji i porodica sve je, samo ne tipičan.

Tako izgleda, ponaša se, a u krajnjem slučaju i igra svoj sport. Iako ima već 23 godine i "tonu talenta" nije ostvario neki veliki uspeh barem što se tiče trofeja, ali je zato gotovo neprestano u centru pažnje, pre svega zbog nekonvencionalnosti. Ume često da se posvađa sa gledaocima koji ga izgleda u poslednje vreme namerno provociraju čisto radi zabave, ali i da opljune, i to često bez razloga po kolegama. Uz to, na terenu koristi apsolutno nekonvencionalne udarce, pre svih servis "ispod ruke" koji je čak u dva navrata ispalio preksinoć u pobedi nad Dušanom Lajovićem, pri čemu je jedan čak bio as!

Izabrane vesti

Mala svađa sa navijačem u Majamiju

Australijanac je poznat po strašnom servisu, koji je, kako i sam priznaje, fundament njegove često maštovite igre. Ima naravno tu još mnogo čega, ali mu on, pre svega zbog problema sa povredama, kojima su uglavnom uzrok slabe fizičke pripreme, "zarađuje bela leba".

RASPORED MEČEVA (+5 Č)

Pored toga, ima odličan odnos pobeda i poraza sa "velikom trojkom". Novaka je tukao oba puta, istina u periodu kada je ovaj bio povređen 2017, Fedeksu je skinuo skalp jednom u pet mečeva (jedan je predao pre početka), dok je sa Rafom "pata karta", to jest 3-3.  Retko koji njegov kolega može da se pohvali sa ovakvim odnosom sa trojicom najboljih tenisera svih vremena. Ali deluje da su to samo blesci nadprosečnosti koji mu se dese samo kada je izazov veliki, a od Đokovića, Federera i Nadala u tenisu nema većeg.

Ali sada kada smo završili analizu momka grčko-polinežanskog porekla iz Kanbere vratimo na taj već po zlu čuveni servis "ispod ruke" koje je mnoge puritance strašno iznervirao. Po njima to je izraz apsolutnog nepoštovanja protivnika u aristokratskom sportu kao što je tenis. Time pokazujete da ste uličar i da vas interesuje samo pobeda, a ne da li ste džentlmen. A to je po toj polovini znalaca i navijača ipak degutantno.

Make your Monday less boring with this @NickKyrgios underarm ace #MiamiOpen pic.twitter.com/eH6mIrWpIB

— Tennis TV (@TennisTV) March 25, 2019

Sa druge strane, ljudi smatraju da sve što nije zabranjeno pravilima, nije ni problem. Među njima je i majka Endija Marija, Džudi koja, kao i pojedine kolege i koleginice Kirjosa, smatra potez apsolutno legitimnim i čak joj nije jasno zašto se češće ne koristi. Problem sa takvim servisom, pored toga što onaj koji ga izvodi može da ispadne smešan ako mu namera bude provaljena, jeste što postoji njegov pandan u kriketu, gde se takođe smatra nepoštovanejm protivnika. Što je opet nedostojno čoveka koji drži do sebe. Nekoliko kriza i afera se u ovom starom sportu, sličnom našem narodnom klisu, te preteči bejzbola, koji prati nekoliko stotina miliona navijača, podiglo zbog toga minulih decenija, te su mnogi "alegrični" na takvo ponašanje. Ali, moramo se složiti da ako nešto nije zabranjeno, onda je dozvoljeno. Možda nije u potpunosti fer-plej, ali ima i gorih stvari koje zaslužuju ozbiljniju raspravu i veću osudu.

ATP ŽREB

Možda je Kirjosov idol Rodžer Federer najbolje objasnio celu situaciju u samo jednoj rečenici.
"Ne bi trebalo da vas bude sramota da uradite to, ali postoji velika šansa da ispadnete smešni pred svetom".

Foto: Reuters


tagovi

Nik Kirjos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara