Novak Đoković (©AFP)
Novak Đoković (©AFP)

Nova Novakova misija: Iz Pariza do još jednog rekorda

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.11.21. | 08:35

Đoković juri prvo mesto na kraju godine – sedmi put

Kada bi se danas podvukla crta ispod teniske sezone Novaka Đokovića, ocena bi bila – desetka.

Tri grend slem trofeja, stizanje Federera i Nadala po ukupnom broju najvećih pehara - 20, oboren svetski rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste... I samo tri seta od neverovatnog dostignuća – Grend slema. To što nije Đoković uspeo da napravi taj završni korak ne čini njegovu sezonu ništa manje briljantnom.

Izabrane vesti

Ali nije još kraj. Posle duge pauze i „resetovanja“ uz porodicu, u Beogradu, Novak Đoković je spreman za još jedan, poslednji napor u 2021. godini. Masters u Parizu mu neće biti i poslednji turnir, ali bi na njemu mogao da završi za sebe posao za ovu sezonu, pa da na završni u Torino i potom Dejvis kup ode relaksiran, da odigra za svoju dušu.

Novak u Parizu ima misiju da makar uđe u finale i obezbedi trofej za najuspešnijeg igrača u sezoni, koji se ove godine prvi put boduje nešto drugačije, zbog korona virusa. Između Đokovića i Medvedeva je od danas tačno 800 bodova razlike, te srpski as mora da napravi dobar rezultat u Bersiju, da se plasira u borbu za trofej, da bi i matematički odbio napad ruskog tenisera i sebe ostavio na tronu.

Ukoliko bi to uspeo, bilo u Parizu ili kasnije u Torinu, Novak Đoković bi oborio još jedan teniski rekord. Sedmi put u karijeri bi godinu završio kao prvi na svetu, a to nikom pre njega nije uspelo. Do prošlog decembra rekorder je bio Pit Sampras, koji je šest sezona završavao kao broj jedan, lani mu se Đoković pridružio u tom dostignuću, dok sada ima priliku da ga prestigne i osami se u teniskoj antologiji i po tom kriterijumu.

(1.07) Đoković - Fučovič (6.80)

Koji su scenariji koji odgovaraju Novaku u Parizu? Ako se plasira u finale – to je to. Kraj igre, misija ispunjena. Druga opcija je da uđe u polufinale, pod uslovom da Medvedev ne osvoji titulu. A, treća je da će mu biti dovoljno samo da Rus ne uđe u finale mastersa.

Inače, zanimljivo je da će Novak Đoković šta god uradio u Parizu ili Torinu godinu završiti kao prvi na svetu, bezbedan je na poziciji broj jedan do 10. januara, ali ATP je ove godine odlučio da se za priznanje najboljeg u godini gleda ATP trka, broj bodova osvojenih u 2021. a ne ATP lista, koje se i dalje ne poklapaju zbog bodovanja tokom korone. Mada, objektivno gledano, trebalo bi baš čudo da se dogodi pa da srpski teniser ne bude najbolje u obe kategorije. Jer to ove godine i jeste bio.

A, ne pamti se kada je Novak odigrao manje turnira nego u 2021. Četiri grend slema, dva mala turnira u Beogradu i pored njih još ATP kup, Monte Karlo, Rim i Olimpijske igre. S tim što se Tokio i ne računa za svetsku listu. Poređenja radi, Medvedev je u 2021. već odigrao 15 turnira, a Cicipas 19!

Prvi korak za Đokovića je večeras (19.30), kada će u drugom kolu mastersa u Parizu odmeriti snage sa Martonom Fučovičem. Mađarski teniser spada u grupu onih nepredvidivih, u stanju je, kada mu je dan, da odigra vrhunski tenis, ali u tri dosadašnja duela sa Novakom pretrpeo je sva tri poraza. Njihov poslednji susret je bio na Vimbldonu, u četvrtfinalu, kada je najbolji teniser sveta pobedio sa 3:0.

Lov na novi rekord, za ime u antologiji tenisa počinje!


tagovi

Novak ĐokovićATP ParizDanil Medvedev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara