Janik Sinner (Reuters)
Janik Sinner (Reuters)

Sinerov fini tjuning i najbrža formula u 2024: Alkaras ugrožen, Novak na vidiku

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.02.24. | 10:27

Nakon osvajanja Roterdama, Siner prvi put u karijeri skočio na treću poziciju ATP liste i ušao u društvo Đokovića, Federera i Nadala

Kroz čitavu 2023. godinu (a i nešto ranije), Janik Siner skrivao se u senci Karlosa Alkarasa. Ne zato što je mladi Italijan tako hteo, već zbog toga što je Karlitos leteo tako bizu sunca. Već je osetio kako je sedeti na čelu ATP liste, imao u rukama pehar sa US Opena, izazvao Novaka Đokovića u Parizu, a onda mu se osvetio u finalu Vimbldona.

Imao je Siner u to vreme izjednačen međusobni skor sa Alkarasom, ali ne i masters titulu u džepu... O grend slemu i da ne pričamo. A onda je, početkom avgusta prošle godine sunce počelo da prži krila momku iz Mursije, a ka njemu je krenuo da leti 22-godišnjak iz Južnog Tirola. Posle titule na kanadskom mastersu, sve se promenilo. Do kraja godine, osvojio je Peking, Beč, a onda u 12 dana odigrao tri duela sa Novakom Đokovićem i dva puta pobedio. Pokazao je da je sposoban da rani i poseče teniskog kralja, a iako ga je Novak zaustavio na Završnom mastersu, Siner se, zadivljujućom odlučnošću vratio na Dejvis kupu i porazio svetskog broja jedan spasivši tri meč lopte. Da skratimo priču, sve prethodno pobrojano, uz titulu Dejvis kupa koju je Italija čekala gotovo pola veka, predstavljalo je uvertiru za 2024. godinu, godinu u kojoj bi, prema mišljenju značajnog dela teniske planete, Siner mogao do proboja na prvo mesto ATP liste.

Izabrane vesti

Daleko je to od praznih priča i nagađanja, jer Janik je jučerašnjom titulom u Roterdamu (savladao Aleksa De Minora 7:5, 6:4) prolongirao nestvaran početak takmičarske godine. Senzaciju je napravio već u Australiji savladavši Đokovića u polufinalu, i nadoknadivši zaostatak protiv Danila Medvedeva u odlučujućoj borbi za svoj prvi grend slem pehar. Iako je ostao četvrti teniser sveta, tada je bilo jasno - prvo mesto ATP liste biće Sinerovo, pre ili kasnije.

Ne samo da Siner nije izgubio meč u 2024. godini i ne samo da je već u prvih mesec i po dana nove godine već osvojio 2.500 ATP bodova (45% bodova kojih se domogao tokom 2023), već je vezao i 12. recku od početka januara. A pedantni statističari su taj podatak uveličali poređenem, koji su to još momci u poslednjih deset godina uspevali da počnu godinu sa 12 pobeda iz 12 mečeva. Pa, samo Novak Đoković /2016, 2020 i 2023), Rodžer Federer (2018) i Rafael Nadal (2022). Pritom, Siner je postao najmlađi igrač kojem je to pošlo za rukom još od nekadašnjeg svetskog broja jedan, Lejtona Hjuita (2000).

Poređenja radi, Alkarasa je do sada, u nekoliko navrata skupo koštala igra bez zadrške, forsiranje sopstvenih sposobnosti do krajnjih granica. Tu lekciju je Siner izuzetno dobro savladao i uprkos godinama, pokazao veliku zrelost po pitanju eksploatisanja i poznavanja sopstvenog tela. Čak je fina podešavanje performansi uporedio sa Formulom 1.

"Sa određene tačke gledišta, zaista je tako. Do sada sam upoznao svoje telo u srž. Svaka mala promena odražava se na moju igru, na moje performanse, kao što je slučaj i sa mašinama. Srećom, imam sjajnog fizioterapeuta i osteopatu koji se brinu za taj fini-tjuning mog tela", ispričao je Janik, pa nastavio: "Pobede dolaze iz onoga što je daleko od očiju javnosti, iz svog žrtvovanja koje se ne vidi. Trud, rad, znoj, sati i sati u teretani, na terenu. Moja glava je fokusirana isključivo na napredak i sve što radim, radim s apsolutno profesionalnim pristupom."

Preuzeo je Siner treće mesto ATP liste od Danila Medvedeva i odmah je otvorena nova tema - kada bi Italijan mogao da preskoči Karlosa Alkarasa, a kada da otme presto Đokoviću?

"U međuvremenu, uživaću u ovoj trećoj poziciji koja mi pomaže da budem još svesniji sebe i da dobijem novo samopouzdanje. Moj tim i ja moramo da nastavimo ovim putem", skromno je odgovorio Janik.

Ipak, to što vlasnik 12 ATP pehara, iz poštovanja prema konkurenciji nije želeo ništa da prognozira, ne znači da drugo mesto ATP liste nije blizu. Pre godinu dana Italijan je bio 12. teniser sveta, a razlika između njega i Alkrasa iznosila je 3.735 bodova... Trenutno je jaz samo 835 ATP poena. Slika o potencijalnoj smeni na drugom mestu, biće za nijansu jasnija nakon ATP 500 turnira u Riju gde Alkaras brani 300 bodova (prošle sezone poražen u finalu od Kamerona Norija). A onda slede mastersi u Indijan Velsu i Majamiju. Od danas, zaključno sa 31. martom kada je na programu finale Majamija, Alkaras brani 1.660 bodova, Siner 960. Dakle, smena je i te kako moguća.

Što se tiče Novakovog trona, moraće Siner još da čeka, mada je evidento da se Italijan prilično približio Srbinu. Poređenja radi, pre godinu dana Siner je imao 2.745 poena, a Novak 7.070. Trenutna razlika je 1.585 bodova, uz važan detalj, da Novak godinama nije igrao u Indijan Velsu i Majamiju, te da ne brani nikakve bodove... A poznajući Novaka, na severnoameričkom tlu treba očekivati osvetnika sa porukom da ne planira skorije da napušte svoju kofmor zonu na teniskom Olimpu.

Nakon martovskih mastersa, ponovo može da se podvlači crta i da se prave nove prognoze, ali jedna stvar je sigurna. Sinerova formula je otkako je počela 2024. godina, ubedljivo najbrža na stazi.


tagovi

Janik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara