Osman Bukari (©Reuters)
Osman Bukari (©Reuters)

Bukari četvrti Zvezdin strelac na Mundijalu u 21. veku, prvi od 2006.

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.11.22. | 10:39

Pre njega pogađali Milenko Aćimović, Nikola Žigić i Haminu Draman

Godinama je Crvena zvezda vapila za brzinom, angažovanjem Osmana Bukarija dobila je igrača koji je kao metak. Krilni napadač iz Gane doneo je probojnost srpskom šampionu, imao je nekoliko impresivnih izdanja od dolaska u Beograd - najupečatljivije ono protiv Pjunika kada je čuvare ostavljao u prašini, demonstrirao brzinu i postigao het-trik - i na taj način kupio mesto u reprezentaciji. Poveo je Oto Ado na Mundijal brzonogog Osmana Bukarija, namenio mu ulogu džokera, vratio mu je golom na premijeri.

Osman Bukari je dao Gani nadu da može do boda u duelu sa Portugalijom, poklonio se i posle ubacivanja Abdula Rahmana Babe zatresao je mrežu. Zakuvao je u finišu - uspeli su Portugalci da se odbrane i upišu trijumf - i postao prvi igrač Crvene zvezde koji je pogodio na Mundijalu još od onog igranog u Nemačkoj 2006. godine. I tada je reprezentativac Gane bio strelac. Mada je bilo i drugog, iz Srbije.

Izabrane vesti

Čekala je Zvezda više od jedne i po decenije da njen igrač zatrese mrežu na Mundijalu. Pre Osmana Bukarija to je učinio - Haminu Draman. U poslednjem meču grupne faze, krilni napadač je oduzeo loptu Klaudiju Rejni i matirao Kejsija Kelera. Prošla je Gana tada zahvaljujući golovima Dramana i Apije u osminu finala, gde je naletela na Brazil i završila takmičenje.

Na Mundijalu u Nemačkoj nije samo Hamidu Draman bio strelac od prvotimaca Crvene zvezde. Dan pre no što je on Crnim zvezdama obezbedio plasman u nokaut fazu, i Nikola Žigić je dao gol u porazu Srbije i Crne Gore od Obale Slonovače (3:2). U prijemu je izbacio golmana Barija Bubakara i poslao loptu u praznu mrežu.

Upisao se tada i Saša Ilić, koji je godinu dana pre Mundijala iz Partizana prešao u Galatasaraj, pa Partizan i dalje čeka da njegov igrač pogodi na planetarnoj smotri u ovom veku. Poslednji koji je to učinio bio je Milan Galić protiv Kolumbije davne 1962. godine, kada je bio dvostruki strelac. 

Osman Bukari će pamtiti prvenac na Svetskom prvenstu - ujedno i tek drugi gol u državnom timu - ostaće upisan i u istoriji crveno-belih, a zbog načina na koji je proslavio gol, u stilu Kristijana Ronalda, izazvao je lavinu reakcija na društvenim mrežama. 

“Primetio sam da je moja proslava gola izazvala komentare u kojima se tvrdilo da ne poštujem Ronalda. To nije tačno. U trenutku kada sam postigao gol za svoju zemlju na debiju na Svetskom prvenstvu preplavile su me emocije. Proslavio sam gol. Vaspitanje mi ne dozvoljava da ne poštujem starije, a kamoli nekog od mojih idola. Hvala na podršci i fokusiramo se na narednu utakmicu”, napisao je Osman Bukari.

Pre Osmana Bukarija, Haminua Dramana i Nikole Žigića od Zvezdinih igrača u ovom veku među strelce se upisao i Slovenac Milenko Aćimović. Zatresao je mrežu Paragvaja na Mundijalu u Južnoj Koreji i odmah po završetku turnira prešao je u Totenhem.



tagovi

Osman BukariFK Crvena zvezdareprezentacija GaneMundijalMundijal 2006Katar2022

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara