Jamal sam protiv Granade (©Reuters)
Jamal sam protiv Granade (©Reuters)

Fudbal se ne igra bez odbrane, a sramota je da Barsu brani dete od 16 godina

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.02.24. | 22:59

Lepa utakmica za neutralce, užasna za Ćavija

Za onu titulu iz prošle sezone – Ćaviju kapa dole. Jer što više vremena prolazi taj se uspeh čini sve neverovatnijim. Nije ovo sada toliko različita ekipa po imenima, ali nije ni ekipa koja izgleda kadra da podigne trofej i u mnogo slabijoj ligi od španske. Uz sve dužno poštovanje za fudbal koji nas je očaravao u prve dve decenije 21. veka, ova Barselona skoro da je uvreda za asove kakvi su bili Ronaldinjo, Mesi, Inijesta, Pujol i da ih ne nabrajamo sad sve. Nema to čak veze ni sa rezultatima koliko sa utiskom da je klub organizaciono toliko izudaran da je samo pitanje kada će se svi ti problemi preliti na teren i potopiti ekipu.

A, curi na sve strane. I organizaciono, a vala i strogo fudbalski. Barselona je u 24. kolu Primere dobila žestoku šamarčinu, pošto su davljenici iz Granade odneli bod sa Monžuika – 3:3. Nije problem ni ta jedna loša partija, dešava se svakome. Problem su greške koje se uporno ponavljaju i osećaj da su sa njima svi pomirili kao sa nekim prirodnim stanjem.

Izabrane vesti

Konkretno, Ćavijeva Barselona je počela da odbija da igra odbranu. I može biti da je njegova najava da ode na kraju sezone deo razloga, sigurno da ima i do mladosti igrača – drugi primljen gol danas, ide direktno na dušu Paua Kubarsija, ali kako da kriviš dete od 17 godina? – ali sve to nije ni toliko važno koliko činjenica da se fudbal bez odbrane ne igra.

Poređenje da potkrepi tu tezu: u toj šampionskoj sezoni Barselona je u prve 24 prvenstvene utakmice primila osam golova. Ove ezone već 33! Nije joj dana pomoglo ni to što se Mark Andre Ter Štegen vratio među stative posle tromesečne pauze zbog povrede leđa. Nije ipak bilo do rezervnog golmana Injakija Penje. Niko ne bi mogao da zatvori sve kratere u igri Blaugrane.

Za to što su večeras izbegli poraz mogu da zahvale samo još jednom detetu. Lamin Džamal je sa svojih 16 godina još jednom poneo teret koji ne bi smeo da je na njegovim plećima. Mada ga on herojski nosi. Danas dva gola, prvi na asistenciju Žoaa Kansela, drugi je sam sebi poklonio kada je loptu iščačkao iz nogu Hosea Kaljehona zbog čega su gosti tražili faul u napadu.

Nisu ga dobili, ali je Barsa zato bila velikodušna pred svojim golom. Previše je Ćavi verovao u Kubarsija, momka koji je za prvi tim debitovao pre samo 20 dana. Pored njega ni Injigo Martinez nije izgledao. Čija je to greška teško je reći i najmanje je bitno, ali nije funkcionisala. Mada se ni ostali nisu proslavilid defanzivno, prelako je recimo Pedri pustio Fakunda Pelistrija da mu pobegne pre prvog gola.

Tada je Pelistri centrirao ka Rikardu Sančezu, zatim je i sam pogodio, a onda je i Injasi Mikel matirao Ter Štegena. Sreća pa je tu bio Džamal da spreči potpunu bruku. Pomogao je i Robert Levandovski. Ali jasno je i svima njima – ovo nije bilo dobro. Ovo je bilo veoma, veoma loša. I poražavajuće je za giganta kakav je Barselone da je spašava dete od 16 godina. To ni Mesi nije radio u tom uzrastu.


PRIMERA – 24. KOLO

Petak

Kadiz - Betis 0:2 (0:1)

/Vilijan Žoze 6, Fornals 46/

Subota

Alaves - Viljareal 1:1 (1:0)

/Omorodion 25 - Kuenka 42/

Sosijedad - Osasuna 0:1 (0:0)

/Budimir 49/

Real Madrid - Đirona 4:0 (2:0)

/Vinisijus 6, Belingem 35, 54, Rodrigo 61/

Las Palmas - Valensija 2:0 (0:0)

/Aleks Suarez 90, Kardona 95/

Nedelja

Hetafe – Selta 3:2 (2:0)

/Majoral 41, Mata 45+2, 89 – Larsen 71, Aljende 85/

Majorka - Rajo Valjekano 2:1 (0:0)

/Sančez 48, Murići 90+1 - Garsija 76/

Sevilja - Atletiko Madrid 1:0 (1:0)

/Romero 15/

Barselona – Granada 3:3 (1:1)

/Jamal 14, 80, Levandovski 63 – Ričard Sančez 43, Pelistri 60, Mikel 66/

Ponedeljak

21.00: (4,90) Almerija (3,60) Atletik Bilbao (1,75)

***kvote su podložne promenama



 


tagovi

Lamin Džamal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara