„Jorkširski Pirlo“ i zvanično: Oprostio se protiv Zvezde, stigao u Vest Hem da se spremi za Srbiju

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.01.24. | 10:34

Kalvin Filips je novi igrač Vest Hema pošto nije bilo mesta kod Pepa Gvardiole

Da Mančester Siti i Pep Gvardiola nisu mislili ozbiljno sa Kalvinom Filipsom, ne bi ga pre godinu i po dana platili 49.000.000 evra Lidsu. Ali nije išlo kako su se svi nadali i engleski vezista je danas otišao na privremeni rad u Vest Hem.

Izabrane vesti

— West Ham United (@WestHam) January 26, 2024

Filips je došao pre godinu i po dana u plavi deo Mančestera kao standardni reprezentativac Engelske i jedan od miljenika selektora Gareta Sautgejta. Podatak da je bio tek treći igrač u ovom veku koji je za reprezentaciju debitovao i zaigrao kao drugoligaški igrač bez minuta odigranog u Premijer ligi, najbolje govori koliko je Filips bio bitan selektoru Engleske. Tada je i dobio nadimak Jorkširski Pirlo. Ušao je potom sa Lidsom u elitni rang engleskog fudbala, odigrao dve dobre premijerligaške sezone, bio nezamenjiv kod Sautgjeta i kucnuo je čas za transfer u veći klub.

Tog leta su ga želeli Mančester Junajted i Liverpul ali je Siti bio najuporniji i platio ga skoro 50.000.000 evra. Došao je da zameni klupsku legendu Fernandinja, ali se ubrzo povredio i morao na operaciju ramena kako bi bio spreman za Mundijal. Reprezentacija mu je uvek bila ispred kluba što Gvardioli baš i nije bilo milo jer je posle Katara uputio otrovne strelice na račun reprezentacije da se Filips vratio iz Katara sa kilogramima viška.

U debitantskoj sezoni za Građane je odigrao dvadesetak mečeva, ali u Premijer ligi tek 12. Uglavnom kao rezerva. Letošnji dolasci Matea Kovačića i Mateusa Nunješa su bili jasan signal da ga Gvadriola više ne vidi u ozbiljnim planovima ali je uprkos ponudama želeo da ostane i da se bori za mesto u timu. I ovu sezonu je počeo kao rezervista, igrao na samo četiri meča u prvenstvu i dobijao šansu u manje bitnim utakmicama. Postalo mu je jasno da je višak...

Debitantski gol u dresu Mančester Sitija je postigao na Marakani protiv Crvene zvezde u Ligi šampiona što mu je bio i poslednji meč u Gvardiolinom timu. Već tada je bilo jasno da ga čeka zimski transfer ako želi da zadrži mesto kod Sautgejta u reprezentaciji za predstojeće EP.

Pominjali su se Juventus, Bajern, PSŽ ali je na kraju najuporniji bio Vest hem. Čekićari su izdejstvovali pozajmicu engleskog veziste ali bez prava otkupa ugovora što govori da Gvadriola nije definitivno digao ruke od njega. Vest Hem će platiti šestomesečnu pozajmicu i preuzeti kompletnu platu igrača na sebe do kraja sezone. Filips dolazi da popuni rupu na poziciji „šestice“ nastalu letošnjim odlaskom Deklana Rajsa sa kojim igra u tandemu u reprezentaciji i nada se da će tako biti i na EP u Nemačkoj gde Englezi otvaraju takmičenje utakmicom protiv Srbije.

Garet Sautgejt može da bude miran jer je Filips jedini bitan igrač reprezentacije koji se mučio sa minutažom u klubu.



tagovi

Kalvin FilipsZimski prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara