Žubal slavi gol protiv Nanta (©AFP)
Žubal slavi gol protiv Nanta (©AFP)

Kakvo popodne “davljenika“: Strazbur pometlao Ajačio, Okser dobio Nant i gurnuo ga bliže zoni ispadanja

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.04.23. | 18:04

Slavio i Brest, fudbaleri Frederika Antonetija i dalje se nadaju da bi mogli do opstanka

Fokus četiri utakmice ranijeg popodnevnog termina u francuskom fudbalu bio je na “davljenicima“, odnosno onima koji bi da pobegnu iz zone ispadanja i obezbede opstanak u prvenstvu što je pre moguće. Strazbur je pometlao Ajačio rezultatom 3:1 i gotovo izvesno ga šalje u Ligu 2 zajedno sa Anžeom, problem za ekipu Frederika Antonelija je to što su pobede ostvarili Brest nad Nicom (1:0) i Okser protiv Nanta (2:1) u direktnom okršaju za ekipa koje su u opasnosti od ispadanja.

Okser je uradio najveći posao jer je na svom terenu vezao treću ligašku pobedu i isplivao na tri boda više od Strazbura, prvog tima ispod crte. Što je verovatno najvažnije – tim iz Burgonje je sve te pobede u nizu ostvario baš protiv rivala koji su u istom ili sličnom sosu.

Izabrane vesti

Već nakon prvog poluvremena osetilo se da je Okser spreman za slavljenički “het-trik“ koji bi lako mogao da donese i opstanak u elitnom francuskom društvu. Već u 5. minutu Žubal je sa bele tačke posle Žirotovog igranja rukom potvrdio Okserove namere da se dokopa nova tri boda, da bi u završnici prvog dela Nuno da Kosta je odbitak poslao u metu čime je nagovestio pobedu.

Nant definitivno ima razloga da strepi do kraja prvenstva. Džaba daleko veći posed lopte (70-30), pa i više udaraca ka golu, kada te šanse nisu pretvorene u pogotke što je svakako najvažnije. Uspeo je Mostafa Mohamed u 55. minutu da nadskoči odbranu Oksera i pogodi kraj nemoćnog golmana Donovana Leona, ali to je bilo sve. Nant do kraja utakmice nije uspeo nijednom ozbiljno da pripreti domaćinu, što ga je na kraju skupo koštalo.

Nant se ozbiljno igra vatrom. Bez obzira na drugi uzastopni plasman u finale Kupa – 29. aprila protiv Tuluza – definitivno su igrači Antoana Kumbuarea u problemu jer bi usput mogli da ispadnu.

Strazbur je uspeo da dođe do boljeg međusobnog skora protiv Ajačija, ali ne i da obezbedi 16. poziciju zbog Brestovog trijumfa. Pobeda domaćeg sastava počela je da se oblikuje posle užasnog poteza Umara Gonzaleza i penala koji je Kevin Gameiro Panenkom pretvorio u vođstvo već od 26. minuta. Duboko u nastavku mladi Abib Dijara stigao je do svog prvenca u Ligi 1 i to u jako važnom trenutku sezone, dok je Juito Suzuki sprečio goste da se podignu nakon što je Mikael Bareto prepolovio zaostatak.

Sa deset bodova zaostatka za 17. na tabeli i sedam kola do kraja, Ajačio je verovatno ovim porazom sebi zapečatio sudbinu.

Brest je takođe ostvario jako važan trijumf, minimalan nad favorizovanom Nicom. Sve je rešeno već u 12. min utu posle gola Žeremija le Duarona na centaršut Kenija Lale. Ovom pobedom izabranici Erika Roja zadržali su dva boda prednosti nad Strazburom i izjednačili se sa Nantom.

FRANCUSKA 1 – 31. KOLO

Petak

Tuluz - Lion 1:2 (1:1)

/Abukal 37 - Lakazet 34 pen, Kosta 88 ag/

Subota

Ren - Rems 3:0 (2:0)

/Doku 9, 19, Teate 68/

PSŽ - Lans 3:1 (3:0)

/Mbape 31, Vitinja 37, Mesi 40 - Frankovski 60p/

Nedelja

Lil - Monpelje 2:1 (0:1)

/David 70, Kabelja 72 – Sila 24/

Okser - Nant 2:1 (2:0)

/Žubal 5 penal, Da Kosta 43 – Mostafa 55/

Brest - Nica 1:0 (1:0)

/Le Duaron 12/

Klermon - Anže 2:1 (2:1)

/Kjei 33 penal, Muhamed Čam 39 penal – Unu 28/

Strazbur - Ajačio 3:1 (1:0)

/Gameiro 26 penal, Dijara 71, Suzuki 89 – Bareto 76/

Monako - Lorijan (U TOKU)

20.45: (1,22) Marselj (6,50) Troa (12,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Francuska Liga 1Liga 1OkserNant

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara