Martin Edegor (©Reuters)
Martin Edegor (©Reuters)

Lans i Arsenal prvi put od polufinala Kupa UEFA, Sevilja nikako da prihvati Ligu šampiona

Vreme čitanja: 5min | uto. 03.10.23. | 13:21

Grupa B: Na severu Francuske igra se meč evropske elite posle više od 20 godina, PSV želi da se "opere" za ubedljiv poraz u Londonu

Francuski Lans se posle više od 20 godina vratio na glavnu scenu najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja i nije izneverio u novoj premijeri jer je oduzeo veoma vredan bod sa tla aktuelnog pobednika Lige Evrope Sevilje - 1:1. Ovog utorka će se prvi put predstaviti na domaćem terenu, ali ga čeka veoma težak zadatak u vidu Arsenala, najvećeg favorita Grupe B.

Domaći tim je zauzeo fantastično drugo mesto u prošlogodišnjoj Ligi 1 osvojivši čak 84 boda i čak se borio za titulu do poslednjeg kola, završivši samo poen iza šampiona PSŽ-a. Međutim, ulazak u ovu sezonu nije ni blizu uspešan, pošto je u uvodnih pet duela osvojio samo bod. S druge strane, u poslednje vreme ekipa se popravlja, pošto je savladala Tuluz (2:1) i Strazbur (1:0) na zagrevanju za borbu sa Tobdžijama.

Izabrane vesti

U svim takmičenjima sastav Franka Eza trenutni nije izgubio tri puta uzastopno i popeo se na 15. poziciju sa sedam bodova na tabeli.

"Predstoji nam veliki izazov. Arsenal ima ogroman kvalitet i ima dugogodišnje iskustvo u evropskim kupovima na svojoj strani. Znamo dobro da nas smatraju autsajderima, ali definitivno zaslužujemo da budemo u ovom takmičenju. Pokazali smo karakter protiv Sevilje i želimo da nastavimo ovaj trend", izjavio je Ez, kormilar Lansa.

21.00: (5,60) Lans (3,70) Arsenal (1,65)

Tobdžije se takođe vraćaju među najbolja 32 tima Evrope posle relativno dugo vremena – tačnije posle šest godina. Kao i nadolazeći rivali, imali su londonski crveno-beli priliku da se bore za titulu, ali su ostali bez snage na kraju kampanje Premijer lige kada su uprskali dvocifrenu prednost i završili na drugom mestu sa pet bodova manje od Mančester Sitija. Ipak, povratak u Ligu šampiona je bio uspešan, pošto su deklasirali holandski PSV sa visokih 4:0.

Ni u ovoj ligaškoj kampanji stvari ne idu loše za Tobdžije. U dosadašnjih sedam utakmica Arsena nijednom nije poražen, a sa 17 bodova je na trećem mestu, samo poen daleko od vodećih Građana. Za vikend su igrači Mikela Artete gostovali u Bornmutu i posle konstantnog nastupa od početka do kraja lako pobedili sa 4:0.

Lans nije nepoznanica za Arsenal, istina poslednji put su zastavice razmenili pre više od dve decenije. Dva rivala su se poslednji put sastala 2000. godine u polufinalu tadašnjeg Kupa UEFA, a Arsenal se plasirao u finale posle dve pobede (2:1, 1:0).

Ez u susret mora bez povređenog Masadija Hajdare i Davida Pereire da Koste, koji nisu otputovali u London. Španski strateg Arteta ne može da koristi usluge Timbera, dok su Tomas Parti i Gabrijel Martineli pod znakom pitanja.

21.00: (1,95) PSV (3,50) Sevilja (3,90)

U drugom susretu Grupe B PSV će da dočeka Sevilju. Tim iz Ajndhovena može da bude prilično zadovoljan dosadašnjim učinkom, jer je već osvojio jedan trofej, a zatim se plasirao u grupnu fazu Lige šampiona i nije izgubio ni bod u dosadašnjih sedam duela u holandskom šampionatu. Ipak, jedno mu je mrsko, jer je glavnu fazu Lige šampiona započeo visokim porazom u Engleskoj od Arsenala (0:4) i sada definitivno ima šta da ispravi protiv španske Sevilje.

Domaći tim važi za favorita, ali sa aktuelnim pobednikom Lige Evrope sigurno neće biti lako. Sevilja se ove godine prilično muči, jer je osvojila samo sedam bodova u sedam mečeva Primere i nalazi se na 14. mestu. Ni u Grupi B nije uspela da prevaziđe lošu formu, jer nije uspela da održi prednost od jednog gola kod kuće protiv Lansa, a remi 1:1 nije bio previše zadovoljavajući.

Sevilja nikako da se snađe u Ligi šampiona. Pobedila je samo u dve od 15 proteklih utakmica, i to oba puta na domaćem terenu. S druge strane, u Ligi Evrope ima status boginje. Potencijalno slavlje u Ajndhovenu moglo bi da bude veliki podstrek pred dva duela sa Arsenalom.

Puleni trenera Hosea Luisa Mendilibara gostovali su u Barseloni na generalki za meč ovog utorka i, uprkos dobroj igri, na kraju izgubili minimalnim rezultatom 0:1, i to autogolom povratnika Serhija Ramosa.

"Očekujem veoma izbalansiranu borbu u svakom pogledu. PSV dominira u ligi i njegov učinak je zadivljujući, ali Liga šampiona je potpuno drugo takmičenje i želimo da uzmemo tri boda iz Ajndhovena", rekao je Mendilibar.

Zahvaljujući stopostotnom skoru, PSV vodi u Erediviziji sa dva boda prednosti u odnosu na drugoplasirani AZ Alkmar. Poslednji put Filipsovci su imali posla sa holandskim fenjerašem Volendamom, i uprkos nekim poteškoćama pobedili sa 3:1.

"Prvi put ćemo igrati kod kuće i zato želimo da pobedimo. Sevilja je izgubila u Barseloni, ali sam bio impresioniran njenim učinkom. Ipak, verujem da imamo dovoljno kvaliteta da se radujemo", rekao je kormilar PSV-a Peter Boš.

Ovaj susret će imati poseban naboj za najveću zvezdu holandskog tima Luka de Jonga, koji je već 11 puta pogodio metu u 13 utakmica ove sezone. Kapiten Filipsovaca je igrao za Sevilju između 2019. i 2021. i vratio se u Ajndhoven posle jednogodišnjeg boravka u Barseloni. On je čak i prošle godine igrao protiv tima iz Andaluzije, kada je PSV tesno izgubio u plej-ofu za osminu finala Lige Evrope (0:3, 2:0).

"Kao i prošle sezone u Ligi Evrope suočićemo se sa Seviljom i biće to veoma zabavno. Ali moramo da budemo na oprezu od početka jer je ona zaista dobar protivnik koji može nemilosrdno da kazni svaku grešku", rekao je De Jong.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

LIGA ŠAMPIONA - 2. KOLO

GRUPA B

Utorak

21.00: (5,60) Lans (3,70) Arsenal (1,65)

21.00: (1,95) PSV (3,50) Sevilja (3,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaLansArsenalPSV AjndhovenSevilja

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara