Nik Kendi (u sredini) na utakmici Čelsija (©Reuters)
Nik Kendi (u sredini) na utakmici Čelsija (©Reuters)

Nik Kendi među favoritima za kupovinu Čelsija, njegova ponuda značajno premašuje 2.400.000.000 evra

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.03.22. | 23:24

Što je daleko ispod četiri milijarde, koliko traži Roman Abramovič. Još tri ponude su procenjene kao dobre, verovatno će se praviti lista od dva do tri favorita koji će ići na dodatne provere...

Nadmetanje potencijalnih novih vlasnika Čelsija završeno je u petak oko 22 časa, a danima i dalje traje neizvesnost oko toga koje će se tri ponude naći na skraćenoj listi.

Prema informacijama koje stižu sa Ostrva, među glavnim kandidatima za kupovinu Čelsija naći će se definitivno britanski tajkun Nik Kendi. Da ne budemo dosadni, ali nije loše ni podsetiti one koji možda ne znaju, Kendi je deklarisani navijač Čelsija sa redovnim sezonskim propusnicama za ložu na Stamford Bridžu, izuzetno cenjen u svetu biznisa zbog posla sa nekretninama kojim je i stekao svoje bogatstvo. A kako najveći deo svog posla obavlja upravo u elitnim delovima Londona, među kojima je i onaj u kojem se nalazi Čelsi, mnogi sportski i ekonomski stručnjaci smatraju da bi on mogao da bude najlogičnije rešenje za novog vlasnika kluba.

Izabrane vesti

5. april, 21.00: (2,10) Čelsi (3,30) Real Madrid (3,70)

Čuvena njujorška banka Rejn dobila je navodno od Kendija ponudu koja je u poslednji čas dodatno pojačana, kako bi se osigurala dobra pozicija pred drugi krug razmatranja. Naime, Kendi je pronašao jaku finansijsku podlogu za pojačanjave predloga kupovine u investitorima iz Južne Koreje, zbog čega se veruje da je ona sada u rangu sa onim američkog biznismena Toda Bolija, te one koju je porodica Rikets, vlasnik Čikago Kabsa, dostavila zajedno sa konzorcijumom na čijem je čelu ser Martin Broton.

U ovom trenutku veruje se da je Kendijeva ponuda “daleko iznad“ sume od 2.400.000.000 evra, a da je ključnu ulogu odigrala Katalina Kim, koja je od ranije deo Kendijevog konzorcijuma u kojem je generalni direktor. To, doduše, nije ni blizu sume od četiri milijarde evra, koliko Roman Abramovič traži, ali kako je doveden u pat poziciju da mora da sarađuje sa britanskim vlastima u ovom procesu jer mu je imovina zamrznuta i ruke su mu praktično vezane, nije isključeno da bude prihvaćena ponuda znatno ispod tražene cene. Podsetimo, Abramovič će bez obzira na moć britanskih vlasti u ovom procesu imati poslednju reč i ako ne bude bilo dobrih ponuda teoretski on može da ih odbije sve, što bi Čelsi uvelo u proces administracije...

Kendi se poslednjih dana označavao u javnosti kao možda i glavni igrač u kupovini kluba, odnosno da je nekoliko moćnih biznis grupa videla njega kao najvažniju kariku u ovoj transakciji zbog čega se pregovaralo o sklapanju poslovnog partnerstva kojim bi se pojačale šanse za konačnu pobedu u nadmetanju sa prilično jakom konkurencijom.

Katalina Kim je za britanski Telegraf rekla da je jako zadovoljna uključivanjem novog investitora u proces, zbog čega ih je sada ukupno 13 u grupi koju vodi Nik Kendi. U njegovom timu su još neki ugledni vlasnici sezonskih karata za Čelsi, što je takođe jedan od važnih faktora. Naime, Kendi je već javno priznao da će navijači imati svog predstavnika u klupskoj upravi ako bude postao vlasnik i da će se njihov glas čuti, odnosno da će imati bitnu ulogu u daljem klupskom razvoju.

Kako javljaju dobro obavešteni izvori Telegrafa, kada prođu inicijalne provere banke Rejn, dve do tri najbolje ponude ući će u drugi krug gde će svoje provere izvršiti Čelsi, Vlada Velike Britanije i Premijer liga.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Porodica Rikets već je dobila delimično zeleno svetlo za prolaz u naredni krug od lokalnih vlasti, a ističe se i da vlasnik Njujork Džetsa Vudi Džonson takođe čeka ishod svih provera. Takođe, veruje se da je vrlo konkurentnu ponudu izneo i arapski konzorcijum Saudi Media Group.


tagovi

ČelsiNik KendiRoman Abramovič

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara