Potpuno kolaps Kopljanika (©AFP)
Potpuno kolaps Kopljanika (©AFP)

Nove afere u Ajaksu i tuce spornih transfera: Dali smo mu ključeve od sefa, neko ima putera na glavi

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.04.24. | 15:48

Posle smene sportskog direktora Svena Mislintata, na udaru i direktorka finansija Suzan Lenderink

Znate za onu staru: u fudbalu juče ne postoji? E pa, teško da ćete dobiti bolji primer od karijere Svena Mislintata, nekada slavljenog kao jednog od najboljih skauta Evrope, a danas u Amsterdamu optuživanog za razne finansijske merifetluke. Odmah da se razumemo, Mislintat nije počinio nijedno krivično delo, ali niko nema ni najmanje sumnje da za mandata u Ajaksu nije poslovao u skladu sa najvišim etičkim standardima.

Mislintat je još ranije oteran iz kluba zato što je otkriveno da su jedno od njegovih 12 letnjih pojačanja, reč je o Hrvatu Borni Sosi, zastupali menadžer Artur Bek i kompanija Mečemtriks. Problem je u tome što je Mečmetriks još 2019. osnovao baš Mislintat, koji i dalje ima 35 odsto akcija u toj kompaniji.

Izabrane vesti

Nije samo Sosa sporan. Rekosmo već, 12 igrača je doveo Mislintat samo na leto, sve skupa 14, i za sve njih platio 110.700.000 evra. Ajaks je trenutno tek šesti na tabeli prvenstva Holandije, a za vikend se obrukao kao nikada u istoriji Der Klasikera. Fajenord ga je ponizio pobedom od 6:0.

Na sve muke navijače nadovezalo se i istraživanje revizorske kuće KPMG, a ona je izazvala i reakciju udruženja Ajaksovih deoničara pod imenom VEB. To telo sada je zatražilo ostavku finansijske direktorke Suzan Lenderink. Tri transfera, računajući taj Sosin, bila su pod posebnom lupom.

Činjenica je da je Ajaks morao da kupuje. Posle majskog odlaska generalnog menadžera Edvina van der Sara usled zdravstvenih problema (mnogo pre je zbog optužbi za seksualno napastvovanje koleginica otišao Mark Overmars koji je oformio onu sjajnu generaciju za polufinale Lige šampiona), sidro su digli i neki bitni igrači poput Dušana Tadića i Jurijena Timbera. Prodati su i Mohamed Kudus, Edson Alvarez i drugi, Ajaks je zaradio 157.000.000 evra, ali je ostao sa neiskusnom ekipom.

KPMG je u izveštaju naeo da u takvoj situaciji sistem jednostavno nije funkcionisao, te da je Mislintat imao previše uticaja na transfere. Gerben Everts ispred VEB-a  nije sasvim zadovoljan tim odgovorom, jer bi previše bilo svu krivicu svaliti samo na jednog čoveka.

Ključeve od sefa smo dali čoveku koji je u jednom pokušaju izgurao 12 transfera.I onda kažu: ‘Nismo znali, mislilo smo da mu se može verovati’. Onda imaš putera na glavi”, kategorički će Everts.

Posebno besan na Suzan Lenderink, jer je ona na generalnoj skupštini u novembru ubeđivala deoničare da su svi transferi pročešljani u potpunosti.

Rekla je da je te garancije proverilo 15 ljudi. I sad KPMG kaže: to su potpune gluposti? Neko mora ovo da objasni... A ako je direktorka lagala, ona ne sme da ostane tu”.

Vanredni sastanak deoničara zakazan je za 21. maj. Tada će se naširoko raspravljati o izveštaju revizora i tome kako je zatajio čuveni Ajaksov sistem. Ceo klub je inače u većinskom vlasniku akcionara koji drže 73 odsto deonica. Još 10 procenata su u vlasništvu velikih inostranih partnera: Golmdan Saksa i Sitigrupa.

Ono što najviše brine navijače je da bi računi tek mogli da stignu na naplatu. Ako recimo svi Mislintatovi igrači odbiju da budu prodati makar to značilo da će ostati da sede na klupi. Igra većina njih, ne dovoljno dobro naravno, ali veliko je pitanje da li će na nekom drugom mestu dobiti tako jake ugovore. Javnost smatra da su mnogi preplaćeni.

Podsetimo, Sven Mislintat se proslavio kada je kao glavni skaut Borusije u Dortmund doveo asove poput Roberta Levandovskog, Pjer Emerika Obamejana, Šinđija Kagave, Usmana Dembelea, Matsa Humelsa i druge. To ga je preporučilo Arsenalu, ali je u Londonu ostavio minus u kasi mada nisu baš svi njegovi igrači bili promašaji. Tada je doveo osmoricu fudbalera: Obamejana opet, takođe i Henriha Mhitarjana, Bernda Lena, Dinosa Mavropanosa, Sokratisa, Lukasa Toreiru, Matea Genduzija i Štefana Lihtštajnera.

Dobri igrači, ali peto mesto u Premijer ligi nije zadovoljilo Arsenalove ambicije. Šta tek reći za Aajsk na poziciji broj šest u Erediviziji?

MISLINTATOVA POJAČANJA U AJAKSU

Josip Šutalo (Dinamo Zagreb) 20.500.000 evra

Žorž Mikautadze (Mec) 16.000.000

Karlos Forbs (Mančester Siti U21) 14.000.000

Gaston Vila (Antverpen) 12.500.000

Čuba Akpom (Midlzbro) 12.300.000

Borna Sosa (Štutgart) 8.000.000

Benjamin Tahirović (Roma) 7.500.000

Siver Mansverk (Molde) 6.000.000

Dijant Ramaj (Ajntraht Frankfurt) 5.000.000

Anton Gaei (Viborg) 4.500.000

Jakov Medić (Sant Pauli) 3.000.000

Julijan Rijkhof (Borusija Dortmund) 1.400.000

Džordan Henderson (Al Etifak) bez obeštećenja

Branko van den Bomen (Tuluz) bez obeštećenja


tagovi

Sven MislintatAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara