Žan-Mišel Rusije, fudbaleri Lansa, Kilijan Embape i igrači Meca (©AFP, ©Reuters)
Žan-Mišel Rusije, fudbaleri Lansa, Kilijan Embape i igrači Meca (©AFP, ©Reuters)

Odlaganje ligaških utakmica zbog Evrope? Debata otvorena i u Francuskoj

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.04.24. | 12:30

Liga 1 je odložila tri meča 29. kola, što se nije dopalo baš svim prvoligašima…

Ovog petka od 21.00 časova biće odigran prvi meč 29. kola francuske Lige 1, Mec će ugostiti Lans. Međutim, od ostalih osam utakmica, samo pet je na programu za vikend. Tri susreta su odložena, zbog obaveza francuskih klubova u završnici UEFA takmičenja.

Utakmice nisu odložene na zahtev klubova, već Lige 1, čiji čelnici su procenili da je ovo idealan trenutak da se barem malo olakša posao njihovim predstavnicima. Tih nekoliko dana više za odmor moglo bi da napravi sledeće nedelje ozbiljnu razliku, pošto će Pari Sen Žermen u Barseloni da juri zaostatak od 2:3, Olimpik Marselj kod kuće probati da nadoknadi minus iz susreta sa Benfikom (1:2), baš kao i Lil protiv Aston Vile iz Birmingema (1:2).

Izabrane vesti

Francuzi imaju tri predstavnika u Evropi, po jednog u svakom od takmičenja, a sva tri su sada bliža eliminacije. No, i pre nego što su se znali rezultati, bilo je poznato da će klubovi imati slobodan vikend i da mogu da se posvete malo više revanšima.

O ovome pišemo zbog one diskusije koja se konstantno otvara leti u Srbiji, dok su u toku evropske kvalifikacije. Navijačima se ne dopada što srpski predstavnici pomeraju prvenstvene utakmice, na kraju je Zajednica superligaša napravila kompromisno rešenje da svakom klubu dozvoli samo po jedno pomeranje po sezoni.

Možemo naravno da diskutujemo i o tome da nije isto odlagati utakmice na početku sezone, kada su još uvek svi igrači odmorni, i sada u aprilu posle skoro devet meseci neprekidnog igranja. Sada ti bonus dani verovatno prave mnogo veću razliku nego u avgustu i septembru. Isto tako, naravno, srpskom fudbalu su kvalifikacije za UEFA takmičenja važne kao da je sama završnica, u njima je svaka pobeda velika skoro kao trofej.


21.00: (4,70) Mec (3,70) Lans (1,85)


Napisali smo na početku teksta, nisu baš svi u Francuskoj oduševljeni zbog ovih promena u rasporedu. Lorijan, koji je po planu trebalo da igra protiv PSŽ-a, javno je pozdravio odluku Lige 1 i poručio da je to u interesu svih francuskih klubova. Međutim, ta objava je uvredila predsednika Avra Žan-Mišela Rusijea, koji je već bio ljut na Parižane jer su prošlog vikenda igrali protiv Klermona sa rezervnim timom, pa je taj meč završen 1:1. Klermon i Avr su rivali u borbi za opstanak…

Ovim putem želim da izrazim svoju veliku ogorčenost koju osećam prema francuskoj ligi. Sastavio sam i protestno pismo koje ću poslati Ligi 1, a u kojem ću da se izjasnim kako se osećam kada vidim koliko PSŽ ismeva ligu. Navodno, sve su to podržali brojni ljudi. A ustvari, oni uriniraju po ljudima“, saopštio je Rusije za Ekip.

Kasnije se prvi čovek Avra uključio i u program RMC Sporta, gde je više govorio o inicijativi Lige 1 da se odloži i meč PSŽ-a i Avra zakazan za 27. april, u slučaju da Sveci eliminišu Barselonu.

Rekao sam čelnicima lige da mogu samo da sanjaju o tome. Da li zaista misle da, s obzirom na to u kakvoj poziciji se nalazimo, hoćemo da privatimo da putujemo u Nicu, pa na Park prinčeva, pre nego što ugostimo Olimpik Marselj?! Ludi su ako to misle. Pritom, pričamo ovde o poslednja dva kola Lige 1, postoje jasna pravila za njih da se ne bi narušila regularnost takmičenja. Zato sam im odmah rekao da ne postoji ni teoretska šansa da odložimo utakmicu“, poručio je Rusije.


------------------------------

Sve utakmice francuske Lige 1 možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------


Dakle, ovog petka je na programu samo jedan meč u Ligi 1, izuzetno važan i za Mec, i za Lans. Mec se bori za opstanak, baš kao i Avr, u seriji je od tri uzastopna poraza i nalazi se u zoni ispadanja. Lorijan, koji je na poziciji koja vodi u plej-aut, ima tri boda više, dok je Nant, prvi iznad crte, na +5 u odnosu na Mec.

S druge strane, ni Lans nije pobedio nijednom u poslednja tri kola (dva poraza i remi sa Avrom), pa je sada počeo da gubi korak u odnosu na konkurenciju u borbi za plasman u Ligu šampiona. Trećeplasirani Monako ima velikih devet poena više, četvrtoplasirani Lil i pozicija koja vodi u kvalifikacije je na +6. Između njih je i Nica, sa bodom više od Lansa, koja bi prema trenutnoj raspodeli karata za UEFA takmičenja igrala u Ligi Evrope.

U prvom susretu ove sezone, 16. septembra, Mec je kao gost savladao Lans sa 1:0. Junak utakmice bio je švedski napadač Džoel Asoro, koji je u 37. minutu postigao jedini pogodak na tom meču.


------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------


FRANCUSKA LIGA 1 – 29. KOLO

Petak

21.00: (4,70) Mec (3,70) Lans (1,85)

Subota

17.00: (2,60) Strazbur (3,35) Rems (2,90)

21.00: (1,90) Ren (3,60) Tuluz (4,50)

Nedelja

13.00: (2,60) Avr (3,05) Nant (2,95)

15.00: (3,45) Klermon (3,50) Monpelje (2,20)

20.45: (2,30) Olimpik Lion (3,45) Brest (3,30)

Odloženo za 24. april:

Lorijan – Pari Sen Žermen

Monako – Lil

Olimpik Marselj - Nica

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Francuska Liga 1Liga 1AvrPari Sen ŽermenLansMec

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara