Sergej Barbarez (Pritscreen)
Sergej Barbarez (Pritscreen)

Posle Sava tektonske promene i novi stručni štab BIH: Barbarez selektor, Ibišević pomoćnik

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.04.24. | 14:19

Legende Bosne i Hercegovine preuzele državni tim koji je donedavno vodio srpski stručnjak

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

U prethodnih 16 meseci fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine promenila je čak četiri selektora. Sve je krenulo od Faruka Hadžibegića koji je započeo prethodne kvalifikacije i ekipu vodio na četiri utakmice. Umesto njega, došao je još jedan proslavljeni as. Meho Kodro je bio selektor na svega dve utakmice. Rešenje je došlo u vidu Sava Miloševića kojem je poveren samo jedan jedini cilj. Kroz baraž Lige Nacija sa Ukrajinom izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Iako je bio na pragu ostvarenja tog cilja, ipak se u samom finišu utakmice sve srušilo kao kula od karata, a produžetak njegovog ugovora ostao je pod velom tajne. Ipak, pre dva dana stigla je potvrda da ugovor sa nekadašnjim trenerom Partizana neće biti produžen. Milošević je potrajao nešto duže od njegovih prethodnika, ali nije sebi uspeo obezbediti novi mandat na selektorskoj poziciji. 

Izabrane vesti

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine odlučio je da napravi tektonske promene. Novi selektor će biti Sergej Barbarez, nekadašnji kapiten, ljubimac navijača i legenda BiH fudbala. Čovek koji se i ranije dovodio u vezu sa selektorskom pozicijom, ali mu je trenersko neiskustvo bilo kamen spoticanja. Ipak, u Savezu su odlučili da poslušaju glas navijača, pa će popularni Barba preuzeti kormilo Zmajeva i pokušati spasiti što se spasti može. O njegovoj igračkoj karijeri ne treba mnogo govoriti. Jedan od najboljih BIH napadača Bundeslige svih vremena, rešetao je mreže u dresu Leverkuzena, HSV-a, Dortmunda, Union Berlina... 

Međutim, ovo će mu biti prvo trenersko iskustvo. Čudno, ali istinito.  

Iskustvo možda nema, ali ono što ima to je znanje i mogućnost da reprezentativcima usadi želju za igranjem za nacionalni tim. Vrlo često je to u prošlosti bio veliki problem, jer su reprezentativci neretko odbijali dolazak.

 Da mu koliko toliko bude lakše u prvom trenerskom poslu, pobrinuli su se u fudbalskom savezu BiH te Barbarezu omogućili da sarađuje sa ljudima sa kojima je i igrao u nacionalnom timu. U stručnom štabu će, kako se navodi, biti još neki bivši reprezentativci poput Vedada Ibiševića, Zlatana Bajramovića i Mirka Hrgovića.  

Međutim, neće biti samo promena u stručnom štabu. Sportski direktor u reprezentaciji BiH će biti još jedan igrač koji je ostavio veliki trag u nacionalnom timu, a sa dosta uspeha igrao u Evropi, Emir Spahić. On je takođe bivši kapiten reprezentacije i čovek koji ima veliku reputaciju. Zna kako srcem igrati za nacionalni tim, i ima sposobnost pregovarati sa budućim reprezentativcima.  

Jasno je kao dan, da su promene neophodne i u igračkom kadru. Bliži se kraj reprezentativnog mandata Edinu Džeki, Miralemu Pjaniću, Ibrahimu Šehiću, Seadu Kolašincu...Moraće nova garnitura dobro zasukati rukave i baciti se na posao, kako bi vratili optimizam u nacionalni tim.  

Trenutno, BiH zauzima tek 74. Mesto na Fifinoj rang listi, što je najgori plasman u istoriji reprezentaciji, a ni u narednom periodu ih ne očekuju lagane utakmice.  

U Ligi Nacija Zmajevi će igrati u Ligi A, i to u grupi sa Njemačkom, Holandijom i Mađarskom. Grupa koja je izuzetno teška i koja pokazuje da će Barbarezu biti vrlo teško.  

Međutim, on je bio želja navijača, a da li je pametan potez poslušati javnost, pokazaće vreme.... 


tagovi

Sergej Barbarezreprezentacija Bosne i Hercegovine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara