Bouven asisitira Suočeku (Reuters)
Bouven asisitira Suočeku (Reuters)

Pričaće se o prvoklasnom špicu kojeg Arsenal nema i milimetrima koji život znače (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.12.23. | 23:11

Gabrijel Žezus se ispromašivao, Tobdžije poražene na Emirejtsu posle 13 uzastopnih utakmica, Vest Hem ih sprečio da iskoče na čelo Premijer lige - 0:2

Zvali su Emirejts ove sezone neosvojivom tvrđavom, ali ta praksa završila se večeras u 19. kolu Premijer lige. Došao je Vest Hem na noge gadskom rivalu i dok je domaćin igrao fudbal i stvarao šanse, komšija iz istočnog Londona je svoje koristio. Neće se, nakon što su Čekićari sa po jednim golom u oba poluvremena, osujetili Arsenal da preuzme lidersku poziciju Premijer lige pričati o tome kako su Artetini momci imali 30 šuteva, a Mojesovi samo pet. Ne, goruća tema - u susret januarskom prelaznom roku - biće prvoklasni špic kojeg Arsenal nema, a uz kojeg bi večeras gotovo izvesno, ako ne pobedio, onda bar ostao neporažen - 0:2.

Možda su Jan Rajt i Džejmi Karager bili u pravu kada su pre dva i po meseca javno poručili Mikelu Arteti da dovede Ajvana Tonija jer bez njega neće osvojiti titulu. Toni jest bio predlog, ali i metafora za tog razbijača odbrana koji zicere, ni nogom, a ni glavom, ne baca u nepovrat. Gabrijel Žezuzs je večeras to dva puta učinio, u 63. i 65. minutu, pokazavši da Arsenalu, godinu i po dana nakon što je Brazilca platio Mančester Sitiju preko 50.000.000 evra, ipak treba čovek koji neće promašivati zicere kada sve kuva na terenu, kada ostatak tima gleda, i loptama traži baš tog, najisturenijeg. Žezus je i večeras pokazao zašto godinama kod Pepa Gvardiole - a valjda taj Gvardiola zna malo više od ostalih - nije mogao da zasluži zvanje standardnog napadača.

Izabrane vesti

Pričaće se, već od jutra opet o Toniju, zboriće se po lokalima i kafanama u Srbiji, kako bi Dušan Vlahović baš "legao" Arsenalu... A u severnom Londonu jedna od centralnih tema biće vodeći gol Vest Hema iz 13. minuta. Da li je bio regularan? Da li je lopta napustila granice igrališta pre nego što je Džerod Bouven namestio na tacni gol Tomašu Součeku? I pravi odgovor neće postojati. Sudija Majkl Oliver je priznao pogodak, intervenisao je VAR, ali nije postojao jasan dokaz da je lopta izašla (ali ni onaj da je ostala u terenu). Ipak, nedovoljno da pogodak bude oboren. Milimetri koji život znače. Večeras su Čekićarima značili život i skok na šestu poziciju, a Tobdžijama najavu smrti u malom prestoničkom derbiju.

Iako su Artetini izabranici i do kraja prvog dela bili bliži pogotku, nisu uspeli da pošalju loptu iza leđa Alfonsa Areole. Najbliži da izjednači do odlaska na odmor bio je Bukajo Saka. Saldo najkreativnijeg fudbalera Arsenala ove sezone svodi se na jednu pogođenu stativu i jedan udarac glavom koji je Francuz odbranio.

U nastavku, nova "čekalica" Vest Hema i potvrda da je ekipi Dejvida Mojesa koji je večeras prvi put savladao Arsenal na Emirejtsu kao trener, prekid moćno oružje. Fudbal je i večeras umeo da isprepliće prste sa sudbinom, te je pobedu nad timom koji konkuriše za trofej overio njegov bivši igrač koji nikada nije dobio pravu šansu. Za gotovo četiri godine u svernom Londonu, Kostantinos Mavropanos upisao je samo šest nastupa. Trzaj glavom i lopta što je pogodila prečku, pa stativu, bili su mala osveta viskokog grčkog štopera. Prvi gol u Premijer ligi nije želeo da slavi, ali mu se sa lica jasno čitao osmeh zadovoljstva. I on se u englesku elitu vratio sasvim slučajno (iz Štutgarta), budući da se na startu sezone povredio skupo plaćeni Markoanac Najef Agerd.

Posle Mavropanosovog gola, Tobdžijama je postalo jasno da je vrag odneo šalu. Da jesu napadi Artetinog tima bili sve žustriji, ali majstorski posao obavljali su Anđelo Ogbona i Mavropanos, maltene do samog kraja meča, a kako su minuti tekli, domaćin je igrao sa više stresa i panike. Istina, prošle su sredinom drugog dela dve savršeno zavrnute lopte u šesnaesterac, nakon prve je Žezus sa pet metara gađao pravo u Areolu, a dva minuta kasnije nekontrolisano u visinu. Jedan Olivije Žiru, tako nešto ne bi promašio.

Paradoks je da se broj Arsenalovih šuteva rapidno povećavao, da je posed lopte narastao na 74 odsto, a da je Vest Hem mogao još ubedljivije da slavi. Ipak, David Raja je u šestom minutu sudijske nadoknade odbranio jedanaesterac Saidu Benrami.

Što je konkurencija sakupila tokom serije derbija i grešaka Mančester Sitija, već je dobrano prosuto. Građani sa utakmicom manje sada imaju samo tri boda manje od Arsenala, pet deficita u odnosu na prvoplasirani Liverpul koji takođe ima meč više od njih. A Gvardiola gleda u raspored i sladi se jer tamo od 30. decembra do 10. oktbra vidi Šefild, Njukasl, Barnli, Brentford i Everton.

PREMIJER LIGA - 19. KOLO

Utorak

Njukasl - Notingem Forest 1:3 (1:1)

/Isak 23pen - Vud 45+1, 53, 60/

Bornmut - Fulam 3:0 (1:0)

/Klajvert 44, Solanke 62 penal, Sinistera 90+3/

Šefild Junajted - Luton 2:3 (0:1)

/Mekburni 61, Ahmedhodžić 69 - Dauti 17, Robonson 77 autogol, Slimane 81 autogol/

Barnli - Liverpul 0:2

/Nunjez 6, Žota 90+1/

Mančester junajted – Aston Vila 3:2 (0:2)

/Garnaćo 59, 71, Hejlund 82 – Mekgin 21, Dendonker 26/

Sreda

Brentford - Vulverhempton 1:4 (1:3)

/Visa 16 - Lemina 13, Hvang 14, 28, Belegard 79/

Čelsi - Kristal Palas 2:1 (1:1)

/Mudrik 13, Madueke 88p - Olize 45/

Everton - Mančester Siti 1:3 (1:0)

/Harison 29 - Foden 53, Alvarez 64pen, Silva 86/

Četvrtak

Brajton - Totenhem 4:2 (2:0)

/Hinšelvud 11, Žoao Pedro 23pen, 75pen, Estupinjan 63 - Veliz 81, Dejvis 85/

Arsenal - Vest Hem 0:2 (0:1) /Souček 13, Mavropanos 55/



tagovi

ArsenalVest HemTomaš Souček

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara