Jago dos Santos (Foto: MN Press)
Jago dos Santos (Foto: MN Press)

Dabl-dabl Jaga dos Santosa u pobedi nad FMP-om, Mitrović i Lazić uhvatili zalet za Berlin

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.01.24. | 19:41

Brazilac nastavio sa odličnim igrama, crveno-beli upisali 15. pobedu u ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde su posle poraza od Baskonije u Evroligi, dočekali FMP u 17. kolu regionalnog prvenstva i ekspresno se vratili na pobednički kolosek. Novom rutinskom pobedom su se učvrstili na vrhu tabele u ABA ligi, pošto su slavili 87:54, uz još jedno odlično izdanje Jaga dos Santosa.

Otkako su povrede okrnjile bekovsku liniju ekipe Janisa Sferopulosa, Brazilac je nanizao nekoliko izvrsnih partija. Večeras je ubeležio i atraktivan dabl-dabl sa 17 poena i čak 14 asistencija, a uhvatio je i pet skokova. Šutirao je 3/6 za dva, 3/6 za tri i 2/2 sa linije penala, izgubio samo dve lopte i meč okončao sa indeksom 30. Tako je vodio Zvezdu do 15. pobede u ABA ligi ove sezone, pa se učvrstila na čelu tabele sa tri pobede više od Budućnosti, Cedevite Olimpije i Partizan Mozzart Beta, s tim što crno-beli imaju meč manje (u ponedeljak protiv Mege).

Izabrane vesti

Ispratio je Jaga kapiten Branko Lazić sa jednim od najboljih ofanzivnih izdanja u poslednjih nekoliko godina. Susret je okončao sa 17 poena i 4/5 van linije 6,75. Podsetimo da mu je rekord u ABA ligi 22 poena, a postavio ga je pre 10 godina protiv Mege. Dobra vest za Sferopulosa je i solidno izdanje Luke Mitrovića, koji se nije previše umarao (16 minuta), ali je uspeo da postigne 12 poena i tri skoka, bez promašaja za dva (5/5) i sa linije penala (2/2).

Pod lupom je bio i novajlija Džavonte Smart. Malo šta mu je polazilo za rukom, ali se u poslednjoj deonici aktivirao. Pravio je neke greške u odbrani, nije ga najbolje služio šut, ali sve to je nadomestio sa 11 poena u odlučujućem periodu. Susret je okončao sa 13 poena, šest skokova i tri asistencije i još jednom pokazao solidan napadački potencijal. Ipak, čeka ga još mnogo rada kako bi crveno-beli mogli ozbiljnije da se oslone na njega u daleko važnijim utakmicama.

Treba istaći i da je Sferopulos dobro rasporedio minutažu, da je koristio svih 12 igrača iz protokola, ali i da su se svi upisali u listu strelaca. Jedino se Dos Santos, kao jedini plejmejker u ekipi usled povreda Miloša Teodosića i Nikole Topića, našao pod velikim opterećenjem, pa je proveo preko 30 minuta u igri. Ipak, od ostalih 11 igrača su samo dvojica provela tek nešto više od 20 minuta na parketu (Lazić 21:19 i Smart 20:11).

Što se tiče FMP-a, dobro se pokazao u drugoj i prvom delu treće deonice, ali to je manje-više bilo sve od ekipe Stevana Mijovića u Štark Areni. Iskusni Bojan Subotić je na kraju bio najefikasniji sa 14 poena, dok je Kajl Foster odigrao jedna od boljih mečeva otkako je stigao u Železnik, pa je susret okončao sa 10 poena.

----------------------------

- ABA LIGA - 17. KOLO -

CRVENA ZVEZDA - FMP ŽELEZNIK 87:54

/26:13, 20:19, 18:14, 23:8/

Dvorana: Štark Arena

Sudije: Ilija Belošević, Miloš Hadžić, Vladimir Vesković

Crvena zvezda: Smart 13, Lazarević 2, Hanga 2, Davidovac 5, Mitrović 12, Lazić 17, Tobi 6, Bolomboj 2, Ilić 1, Giedraitis 7, Gilespi 3, Dos Santos 17 (14 as)

FMP: Živanović, Foster 10, Rebec 4, Subotić 14, Pavićević 1, roberts 5, Stepanović 4, Šaranović 8, Simović, Matović, Stojanović 4, Kuzmić 4

----------------------------

Posle uvodnog egala, Giedraitis je sa dve vezane trojke odlepio crveno-bele, a onda je krenuo Lazićev šou. Vezao je osam poena u tri vezana napada (dve trojke i bacanja) i ukrao dve lopte rivalu za velikih 18:4. Stojanović je potom polaganjem prekinuo seriju Zvezde, da bi Lazić novom dvojkom došao do dvocifrenog učinka, pre nego što je ustupio mesto na parketu Hangi. U tim trenucima je FMP konačno pronašao kakav takav ritam u napadu, pa je zaustavio krvarenje, da bi se posle floutera Robertsa u finišu kvartala na odmor otišlo sa 26:13 u korist Sferopulosove ekipe.

Vezao je FMP dve trojke na startu druge deonice, a gosti iz Železnika su iskoristili seriju grešaka i loših poteza Smarta i Gilespija da svedu zaostatak na šest poena. Zvezdin novajlija je po drugi put na meču poklonio tri penala Kajlu Fosteru, dok je bivši centar Bajerna posle promašenog zicera napravio i faul u napadu. Razigrao se na drugoj strani i Bojan Subotić, pa je FMP prišao i na 35:31, ali su se u tom trenutku trgli crveno-beli i serijom 11:1 preko Lazića, Dos Santosa i Davidovca priveli četvrtinu kraju, pa je posle 20 minuta na semaforu stajalo 46:32. Kapiten Crvene zvezde je bio ubedljivo najefikasniji u prvom poluvremenu sa 13 poena.

Iako je Šaranović dobro otvorio drugo poluvreme, Zvezda je preko Dos Santosa i Mitrovića čuvala i polako uvećavala prednost. Luka je efektnim zakucavanjem pokrenuo seriju 8:0, kojom su se crveno-beli odlepili na 62:44 po ulasku u poslednja tri minuta treće deonice, a Brazilac je u međuvremenu stigao i do dabl-dabl učinka. Nije FMP uspeo da odgovori u finišu deonice, pa se u poslednjih 10 minuta ušlo sa rezultatom 64:46 u korist Crvene zvezde.

S ozbirom na veliku prednost, Sferopulos je u poslednjoj četvrtini odlučio da da nešto veći prostor novajliji Smartu, kao i Stefanu Lazareviću i Daliboru Iliću, ali i iskoristio priliku da odmori pojedine igrače poput Giedraitisa, pa i prvih centara ekipe Bolomboja i Mitrovića. Opao je tempo, FMP je bio prili;no indisponiran, a crveno-beli su u napadu mahom insistirali na napade preko Smarta. On je dobro iskoristio minute i višak prostora na protivničkoj polovini u finišu susreta, iako se do odlučujućeg kvartala nije preterano dobro snalazio, pa je u poslednjoj deonici ubeležio 11 poena, a crveno-beli su uvećali višak i na preko 30 poena.

Crvenu zvezdu sada očekuje duel sa berlinskom Albom u 23. kolu Evrolige, u kojem će ekipa Janisa Sferopulosa imati imperativ pobede ukoliko želi da ostane konkurentna u borbi za plej-in.

ABA LIGA - 17. KOLO

Petak

Zadar - Krka 70:53

/Mazalin, Žganec 16 - Cerkvenik 14/

Borac Mozzart - Split 93:83

/Uskoković 24 - Šorter 21/

Cibona - Budućnost 66:98

/Mustapić 18 - Mihailović 18/

Subota

Cedevita Olimpija - Igokea 106:74

/Glas 19 - Marić 12/

Mornar - Studentski centar 91:86

/Dan Martin 35 - Ivišić 19/

Nedelja

Crvena zvezda - FMP 87:54

/Dos Santos, Lazić 17 - Subotić 14/

Ponedeljak

19.00: Partizan Mozzart Bet - Mega

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaFMPFMP ŽeleznikKK FMPBranko LazićLuka MitrovićJago dos SantosBojan SubotićNikola Šaranović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara