""
""

Crveno-beli lavovi pojeli revolveraše s Baltika, TOP 16 faza je sada mnogo bliža!

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.11.13. | 21:51

Košarkaši Crvene zvezde upisali su vrlo važnu pobedu u borbi za narednu rundu i napravili lepu razliku, koja će kasnije možda biti presudna

Gotovo 13 godina i deset meseci Crvena zvezda je bila bez evroligaške pobede u Pioniru, a večeras, 15. novembra 2013. to se konačno promenilo - crveno-beli košarkaši savladali su Lijetuvos Ritas rezultatom 88:77 i tako ispisali neke nove stranice prebogate klupske istorije. 

Tamo gde su Zlatko Bolić, Nikola Jestratijević, Vladimir Radmanović, Igor Rakočević, Milutin Aleksić, Miloš Vujanić, Vladimir Tica, Saša Obradović stali kada su pobedili Olimpiju sa 83:77 danas su samo nastavili Demarkus Nelson, Jaka Blažič, Čarls Dženkins, Blejk Šilb, Boban Marjanović, Marko Simonović, Luka Mitrović i ostatak tima za prvu pobedu pred prepunim tribinama beogradskog hrama košarke. 

Izabrane vesti

U jednom, statistički gledano vrlo izjednačenom meču, crveno-beli su imali kontrolu nad dešavanjima na terenu u većem delu meča. Ponovo je bilo nekoliko praznih minuta, ali to ovog puta domaćina nije koštalo pobede. Jedini Zvezdin problem u meču bila je loša realizacija šuteva van linije 6.75 (2/12), dok su gosti imali 11/26. 

Crvenu Zvezdu predvodio je gotovo nepogrešivi Jaka Blažič sa 16 poena, po 12 su ubacili Nelson (9sk) i Marjanović (7sk), Šilb (6/9 za dva) 14, a 11 Katić. Na drugoj strani po 17 su ubacili Gecevičijus (5/8 za tri) i Seibutis, dok je 13 postigao Palasios

Vrlo uzbudljivo bilo je u prvih 20 minuta. U jednoj dinamičnoj, interesantnoj i neizvesnoj partiji Zvezda je dugo imala kontrolu nad dešavanjima na terenu, ali su ponovo usledili prazni minuti koje su gosti iskoristili kako bi umanjili prednost i držali rezultatsku klackalicu - 42:40.

Blejk Šilb i Boban Marjanović su nosili igru crveno-belih na svojim leđima, ali su snajperisti Martinas Gecevičijus i Stevan Jelovac zadavali ogromne muke odbrani rivala, iako su Beograđani igrali zaista kvalitetno, na oba dela terena. 

Baš kao što su sudije dozvoljavale vrlo grubu igru na terenu u prvom delu, ista situacija je bila i u drugom poluvremenu. Mitrović i Jelovac, Marjanović i Palasios...

Rezultatska klackalica s kraja prvog poluvremena nastavljena je i u trećoj deonici. Zvezda je vezanim poenima Mitrovića i Šilba došla do rezultata 46:40, ali su Litvanci uporno imali odgovor na svaki napad. Prvo je Seibutis vezao dve trojke, a onda je Palasios iskoristio uspavanost odbrane i zakucao loptu u koš - 48:48.

U drugom delu trećeg kvartala Zvezda je zaigrala još jače i u defanzivi i u ofanzivi, što je dalo rezultata. Navijači su se razbudili i počeli da "grme" Pionirom, a crveno-beli su imali sedam poena prednosti 75 sekundi pre odlaska na poslednji mali odmor - 60:53. Blažič i Nelson su u tim momentima vodili glavnu reč u napadu, ali... Kako Gecevičijus tako usledi trojka, a to je učinio i 39 sekundi pre kraja, a Zvezda je pred početak poslednjih deset minuta imala prednost od šest poena - 62:56.

Vezanim poenima Radenovića, ali i koševima Blažiča i Simonovića crveno-beli su na startu poslednjeg kvartala ponovo stekli dvocifrenu prednosti - 70:59, pa je konačno moglo malo lakše da se diše.

Blažič je u narednim momentima nastavio svoju minijaturu, kojoj se priključio Nelson za 13 poena razlike šest minuta pre kraja utakmice - 74:61. 

Iako su košarkaši Crvene zvezde četiri minuta pre kraja imali čak 15 poena prednosti, ponovo su "utonuli u san" i pružili ruku spasa protivniku, što im nikako nije trebalo.

Ipak, posle dva nerealizovana napada Raško Katić je postigao možda i odlučujuće poene, posle kojih više nije bilo spasa za goste - 88:77.

(FOTO: MN Press)


tagovi

blejk šilbBoban MarjanovićFK Crvena zvezdaEvroligaKK Crvena zvezdaRitasMartinas GecevičijusSrbijaStevan Jelovac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara